Decalajele între mediul rural și cel urban afectează, în primul rând, educația, sistemul sanitar, economia și tehnologia. Sărăcia este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă societatea românească, iar multe sectoare au nevoie de reforme pentru a se dezvolta. Cristina Hanganu, director de comunicare și CSR al Lidl România, a prezentat, în interviul acordat wall-street.ro, principalele descoperiri ale studiului „România cu un singur chip” și soluții pentru reducerea diferențelor.

Wall-street.ro: Care sunt principalele decalaje între mediul rural și mediul urban în România pe care le-ați descoperit în studiul „România cu un singur chip”?

Cristina Hanganu: „România cu un singur chip” este studiul care măsoară decalajele existente între mediul rural și mediul urban în România. Prin analiză statistică, se arată, astfel, unde este necesară contribuția accelerată pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite, la care a aderat și România acum 5 ani, adoptând Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.

Uitându-ne la cele 50 de infografii din proiect, grupate în opt categorii, vedem că printre domeniile cele mai afectate de disproporții sunt educația, sistemul sanitar, economia și tehnologia. Așa că, dacă discutăm de principalele decalaje între mediul rural și mediul urban, de un top al diferențelor, atunci ar trebui să plecăm de la faptul că:

  • 4 din 10 școli din mediul rural au grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare. În mediul urban, 7% din școli au parte de aceleași condiții.
  • De asemenea, datele ne mai spun că peste 42% din elevii din mediul rural și aproximativ 26% din elevii din mediul urban nu au promovat examenul de bacalaureat, conform informațiilor din perioada în care s-a desfășurat studiul România cu un singur chip.
  • Pe de altă parte, în timp ce 41% din populația urbană are abilități digitale de bază sau peste medie, doar 18% dintre cei care locuiesc la sate au aceleași competențe.
  • Dacă privim lucrurile din perspectiva impactului social și economic, mai aflăm că aproape jumatate dintre oamenii care trăiesc la sate se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, același risc fiind înregistrat în cazul a 18% dintre persoanele care locuiesc în orașe mari.
  • Mai mult, studiul ne arată că la capitolul servicii medicale lucrurile sunt chiar mai îngrijorătoare, astfel că în timp ce la oraș există un medic la fiecare 191 de persoane, în mediul rural proporția este de un medic la aproape 1.600 de persoane. Totodată, în România există 524 de spitale, dintre care doar 52 sunt în mediul rural, cu toate că aproape jumătate din populația țării trăiește aici.

Studiul „România cu un singur chip” ne ajută să vedem care sunt cele mai mari diferențe dintre lumea satului și cea a orașului, astfel încât să avem o fotografie clară a nevoilor și a soluțiilor care se impun. Așadar, acum când știm exact unde ne aflăm și care sunt problemele stringente cu care se confruntă societatea românească, putem trece la acțiuni concrete și imediate, pentru un viitor mai bun.

Citeste si:
Cristina Hanganu: Un sistem de învățământ șubred nu va rezista în...
Cristina Hanganu, Lidl:...

Citește și: Riscul de sărăcie și excluziune socială a crescut pentru copiii din România. Ce soluții există?

Wall-street.ro: De ce credeți că s-a ajuns la aceste diferențe?

Cristina Hanganu: Concluzia principală a studiului „România cu un singur chip” este că sărăcia este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă societatea românească. De aceea, „România cu un singur chip” nu este doar un semnal de alarmă pentru situația în care se află mediul rural versus mediul urban, ci și atrage atenția asupra sectoarelor unde este necesară accelerarea unor reforme pentru o dezvoltare sustenabilă a țării.

Wall-street.ro: Cum pot fi aceste decalaje reduse?

Citeste si:
Lidl inaugurează un magazin în Brașov și face angajări
Lidl inaugurează un magazin...

Cristina Hanganu: Credem că fiecare dintre noi, companii sau membri ai societății civile, poate juca un rol activ în reducerea acestor decalaje. De aceea, noi, Lidl, am aderat la „România solidară”, un program demarat de partenerii noștri de la Ambasada Sustenabilității, care își propune să identifice și să implementeze cele mai eficiente soluții pentru ca, în final, să contribuie la combaterea sărăciei din țara noastră.

Știm cu toții că una dintre modalitățile prin care putem combate sărăcia este investiția în educație de calitate pentru toți copiii. De altfel, noi credem de mulți ani în puterea pe care educația o are în ceea ce privește schimbarea socială și am investit de-a lungul timpului în programe care își propun să facă educația de calitate accesibilă și pentru categoriile sociale vulnerabile, cum ar fi „Pâine și Mâine” inițiat de World Vision România, sau parteneriatul cu UNICEF.

Astfel, generațiile care beneficiază acum de sprijin vor absolvi formele de învățământ obligatorii, vor deveni anagajabile, vor contribui la creșterea economică și la diminuarea sărăciei, reducând astfel din aceste decalaje dintre mediul urban și mediul rural. Pentru a contribui la formarea unei societăți mai educate și implicit mai prospere, este necesar să investim sustenabil pe termen lung.

Citește și: Unicef: 86 milioane de copii în plus, ameninţaţi de sărăcie din cauza pandemiei de Covid-19

Citeste si:
Ne ascundem inutil, danezii au calculat: avem cele mai sărace...
România se ascunde de...

Wall-street.ro: Care sunt scenariile pe care le vedeți dacă decalajele, atât la nivel educațional, cât și în ceea ce privește infrastructura (medicală, rutieră etc) vor crește? De ce și cum contribuiți la apropierea celor două medii?

Cristina Hanganu: Este bine știut deja faptul că doar o societate educată are cum să fie și una prosperă. De aceea, de ani buni, noi investim în facilitarea accesului la educație de calitate, inclusiv pentru copiii din mediile defavorizate. Ne dorim ca prin programele pe care le susținem la nivel educațional să apropiem mediul rural și cel urban, tocmai pentru ca pe termen lung diferențele acestea să nu crească, ci să se diminueze.

De exemplu, în contextul în care în România, 4 din 10 școli din mediul rural au grupuri sanitare în curte, fără apă curentă și fără canalizare, am demarat o campanie de strângere de fonduri la casele de marcat din toate magazinele Lidl din țară pentru reamenajarea unor școli din zonele defavorizate. Suma strânsă în urma acestei campanii va fi dublată de noi, iar fondurile vor ajunge la World Vision România, un ONG cu care avem o colaborare pe termen lung. ONG-ul este implicat în grupul de lucru „România Solidară” și a propus această soluție în urma constatării unor nevoi acute în școlile înscrise în programele lor. Astfel, vor fi reabilitate 27 de școli și 6 grădinițe care au nevoie de reamenajarea grupurilor sanitare, de dotarea laboratoarelor școlare, de schimbarea pardoselilor și a acoperișurilor. Până pe 31 decembrie 2020, invităm românii să se alăture acestui demers, donând la urnele de la casele de marcat din magazine Lidl.

Pentru noi, acesta nu este primul program prin care susținem educația de calitate pentru toți. De exemplu, încă din 2016, susținem programul „Pâine și Mâine” derulat tot de World Vision. Ne-am implicat în acest program încă din etapa pilot și în acești 4 ani am reușit să le oferim celor peste 1.280 de copii din zonele defavorizate, din județe precum Dolj, Vâlcea, Vaslui, o masă caldă și ajutor la teme, încurajându-i astfel să-și continue studiile. În 2019, am extins programul și în școala din comuna Bonțida, județul Cluj, pentru alți 25 de elevi.

Mai mult, prin parteneratul cu UNICEF, am contribuit în ultimii trei ani la o educație incluzivă de calitate, prin identificarea, pregătirea și consilierea elevilor din mediul rural aflați în risc de abandon școlar, dar și prin susținerea cadrelor didactice în dezvoltarea competențelor necesare și consilierea părinților ca să își susțină mai departe copiii să își continue studiile liceale.

Citește și: România, țara cu cel mai ridicat risc de sărăcie în 2018

Pe de altă parte, prin parteneriatul nostru cu programul „Școala de Carte și Meserii” în sistem dual, inițiat de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), le oferim tinerilor posibilitatea de a se pregăti pentru o carieră în retail încă de pe băncile școlii, acordându-le o bursă de studii, transport decontat și masă de prânz pe durata stagiilor de practică, precum și oportunitatea de a se angaja în rețeaua noastră de magazine după finalizarea programului.

În același timp, susținem demersurile Centrului pentru Educație și Dezvoltare Profesională Step by Step de a contribui la dezvoltarea serviciilor de educație timpurie de calitate, adresată copiilor de la naștere până la vârsta de 6 ani. Centrul își propune nu doar să crească nivelul de conștientizare publică privind importanța educației timpurii, ci și să dezvolte capacitatea organizațională din România de a furniza acest gen de servicii, precum și să contribuie la formarea unor specialiști în acest domeniu.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
 Anca este web editor la wall-street.ro.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri