Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a afirmat că regretă "incidentul" petrecut duminică, atunci când maşina în care se afla a fost implicată într-un accident rutier, precizând că în acel moment se odihnea, nefiind preocupat de modul în care conduce şoferul său, angajat al SPP.

"Niciodată nu am fost preocupat cum conduce angajatul SPP, în zecile de mii de kilometri parcurşi, pentru că până duminică a condus impecabil. În momentele premergătoare regretabilului incident de duminică, mă odihneam, călătoream deja de patru ore, patru ore şi jumătate. În final vreau să spun încă o dată că regret nespus acest incident, că voi continua să mă deplasez de la un capăt în celălalt al ţării respectând regulile de circulaţie, pentru a intensifica implementarea marilor proiecte de dezvoltare a infrastructurii de transport de care România are atât de mare nevoie", a spus ministrul.

Acesta a participat la deschiderea punctului de frontieră dintre România şi Ungaria Nagykereki-Borş II şi inaugurarea conexiunii de autostradă A3-M4.

"Eu mi-am pus foarte multe probleme. Şi astăzi, fiind pentru prima dată în faţa opiniei publice, am vrut să explic circumstanţele în care s-au întâmplat tot acel incident regretabil. Încă o dată, regret profund această situaţie şi vă asigur că sunt conştient de ce s-a întâmplat acolo. Sigur, dacă aş fi condus eu, dacă eram cu maşina personală, dacă ar fi fost maşina Ministerului Transporturilor fără însemne, neechipată cu semnale acustice şi luminoase, conform legii, şi acest lucru s-ar fi întâmplat, fiţi convinşi că în secunda doi demisionam. V-am spus, eram pe bancheta din spate, mă odihneam, eram după patru ore, patru ore şi jumătate de deplasare de la Zalău până în apropiere de intrarea pe autostradă", a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Lucian Bode.

El a precizat că nu era vorba de nicio urgenţă, fiind solicitat de premierul Ludovic Orban să participe la o întâlnire la Guvern, însă mai era timp suficient pentru a ajunge.

"Nu era nicio urgenţă atâta vreme cât era în jurul orei 18,00 şi trebuia să ajung la Guvern în jurul orei 20,00. Mai aveam aproape două ore şi o sută şi ceva de kilometri de parcurs. Nu era nicio urgenţă din punctul meu de vedere. Aveam tot timpul din lume să ajung, pentru că am pornit din timp, tocmai pentru că ştiam că duminică este un trafic destul de aglomerat pe Valea Oltului. Demnitarul nu are voie să-i spună conducătorului auto SPP să meargă mai tare, să meargă mai încet. El are obligaţia să ducă demnitarul pe traseul pe care singur îl stabileşte, cu siguranţă, la destinaţie. Este obligaţia SPP, dacă se pune problema de coloană. Dar nu a fost nicio coloană, a fost maşina singură. În mai mult de 90 % din cazuri am circulat cu maşina ministerului, fără lumini, fără instalaţii acustice. În acel moment, nu am sesizat ce se întâmplă, cum conduce conducătorul auto. Am văzut foarte multe discuţii că dormeam. Eu am condus peste un milion de kilometri, este imposibil să dormi în traficul din România, în special pe drumurile naţionale. Dar faptul că nu eşti atent la drum, fiind pe bancheta din spate, lucrând şi având încredere că zeci de mii de kilometri te-au dus la destinaţie fără niciun incident, nu am fost atent şi efectiv aceasta era situaţia în care eram atunci. Mă odihneam", a afirmat ministrul.

Bode a mai adăugat că în ultimele zece luni, în calitate de ministru, a străbătut ţara în lung şi-n lat, de la un şantier la altul, zeci de mii de kilometri parcurşi fără niciun incident.

"Subliniez că în majoritatea deplasărilor utilizez o maşină aparţinând Ministerului Transporturilor, neechipată cu instalaţii de semnalizare acustice şi luminoase. Cu excepţia cazurilor în care m-am deplasat în coloane oficiale, de cele mai multe ori împreună cu premierul Orban, de fiecare dată conducătorii SPP au respectat regulile de circulaţie aşteptând în coloană atunci când întâlneau blocaje în trafic. Pe 30 noiembrie în 2019, şi eu, normal, ca toţi românii care se deplasau la munte, am stat şapte ore în trafic de la Bucureşti la Braşov", a spus ministrul.

Autovehiculul în care se afla ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a fost implicat duminică într-un accident rutier pe DN7, în zona localităţii Drăganul, din judeţul Argeş.

Din primele cercetări, autoturismul marca Volkswagen Touareg în care se afla ministrul a intrat pe contrasens şi a lovit un alt vehicul care circula regulamentar. În urma evenimentului rutier au fost răniţi şoferul maşinii care circula regulamentar şi o pasageră, ambii de cetăţenie poloneză.

Conform unor imagini filmate de un motociclist aflat în trafic, maşina în care se afla Bode, având semnalele acustice şi luminoase pornite, a intrat pe contrasens şi a depăşit o coloană de maşini, deşi avea interzis, fiind linie continuă. La scurt timp, maşina s-a ciocnit cu un alt autoturism care circula regulamentar din sens opus şi s-a oprit într-un gard.

Procurorul general Gabriela Scutea a dispus ca dosarul penal în care se fac cercetări în legătură cu accidentul auto în care a fost implicat ministrul Transporturilor, Lucian Bode, să fie preluat de Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General.

Iniţial, dosarul a fost deschis de procurorii din Piteşti, care l-au trimis joi la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, iar în aceeaşi zi cauza a fost preluată de Secţia Parchetelor Militare, din dispoziţia procurorului general Gabriela Scutea.

Parchetul Militar a preluat acest dosar, deoarece şoferul care conducea maşina în care se afla ministrul Bode este angajat al Serviciului de Protecţie şi Pază.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că ministrul Transporturilor nu ar trebui să demisioneze în urma accidentului, arătând că nu poate fi comparat cazul lui Gabriel Oprea cu cel al lui Lucian Bode, având în vedere că acesta din urmă nu a folosit coloana oficială.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri