Agenția Spațială Europeană angajează astronauți | Ce face un astronaut și cum poți să devii și tu unul

După mai bine de zece ani, Agenția Spațială Europeană (ESA) și-a deschis din nou porțile și a început să caute noi astronauți. Anul acesta sunt căutați patru sau șase astronauți, iar oficialii de la Agenția Spațială încurajează activ femeile să aplice. ESA va lansa și un proiect în care încearcă să trimită în spațiu persoane cu dizabilități care va marca o nouă epocă a unui mediu de lucru mai incluziv și mai divers, chiar și în afara atmosferei Pământului.

Mulți copii visează să ajungă astronauți, să se plimbe prin spațiu și să vadă Pământul de sus, din ansamblu, ca pe o panoramă a bucății din Spațiu care găzduiește singura formă de viață pe care o cunoaștem: pe noi. România a reușit să trimită un singur om în afara orbitei Pământului - pe astronautul Dumitru Prunariu care a fost în afara Pământului ca să îi studieze câmpul magnetic. Românul a reușit să stea departe de planeta sa peste șapte zile.

Riscurile la care se supun astronauții

Chiar dacă par un job de vis, să fii astronaut presupune foarte multe riscuri. Jennifer Ngo-Anh, cercetător și coordonator de programe la Agenția Spațială Europeană (ESA) explică deschis riscurile la care se supun cei care ajung la următoarea frontieră a explorării - spațiul.

Spațiul e periculos, claustrofob și îți afectează foarte mult sănătatea.

- Jennifer Ngo-Anh, cercetător și coordonator de programe ESA -

Citeste si:
Istoricul explorării spațiale: Cum am cucerit Spațiul și ce urmează...
Istoricul explorării...

Ngo-Anh explică faptul că persoanele care stau mult timp în spațiu au probleme atunci când se întorc pe Pământ.

Spațiul are niște condiții extreme. Reduce densitatea oaselor și, în medie, îți reduce capacitățile corpului cu aproximativ 40%.

În plus, pe lângă problemele fizice, să fii astronaut înseamnă și o rezistență psihică foarte puternică. „Lucrezi neregulat, te deplasezi foarte mult, și ești nevoit să ai perioade lungi în care stai departe de familia ta și de prietenii tăi”, spune Jennifer Ngo-Anh.

Ce face un astronaut

În caz că nu te așteptai, să fii astronaut nu înseamnă doar să stai în Spațiu și să te uiți de sus la Pământ. De exemplu, cei care ajung pe Stația Spațială Internațională trebuie să stea luni întregi în încăperi mici de metal, alături de oameni pe care (probabil) nu îi cunoșteau înainte să înceapă antrenamentul pentru misiune. Acolo trebuie să facă experimente, să instaleze elemente noi pe Stația Spațială, adică să îmbrace celebrele costume de astronauți și să iasă în spațiu, dar și să se antreneze și să aibă un program regulat de somn și de mâncat. Atunci când trăiești într-un mediu în care poți să plutești, activitățile de zi cu zi, ca spălatul pe mâini, mersul la baie, dormitul și mâncatul, pot fi foarte diferite și chiar dificile.

Citeste si:
Ce "artificii" a folosit Guvernul la calculul deficitului pe 2018?
Deficitul bugetar de 2,88%...

Astronaut care face reparații la Stația Spațială Internațională / Shutterstock

Chris Hadfield, un astronaut canadian care a fost în spațiu, a făcut o serie de videoclipuri în care explică modul în care astronauții se spală pe dinți, își taie unghiile sau dorm atunci când sunt pe Stația Spațială Internațională.

În plus, biroul unui astronaut nu e doar în afara planetei, ba chiar dimpotrivă. O mare parte din activitățile pe care le desfășoară un explorator spațial sunt pe Pământ. Conform Agenției Spațiale Europene, asta înseamnă antrenament, muncă de birou și păstrarea unei condiții fizice bune și ghidarea altor astronauți care se află în spațiu și care derulează misiuni. Pe lângă acest lucru, astronauții reprezintă o mică parte din activitatea unei agenții spațiale, dar, pentru publicul larg, devin figuri eroice, niște super-oameni care au reușit să ne vadă de sus, de acolo unde credeam înainte că este raiul și de unde ne făceau cu ochiul doar stelele căzătoare. Așadar, o mare parte din munca lor o reprezintă oferirea de interviuri, discuțiile cu publicul și participarea la conferințe.

Ce fel de astronauți caută ESA?

Acum, după 11 ani de la ultimul proces de angajare, Agenția Spațială Europeană își deschide din nou porțile pentru cei care doresc să-și îndeplinească un vis din copilărie - să devină astronauți.

Citeste si:
În „curând”, majoritatea formelor de viață vor fi ucise de lipsa de...
În „curând”, majoritatea...

În prezent, ESA are 7 astronauți activi, dar caută încă patru sau șase. Cerințele jobului sunt destul de complicate. Ca să poți să devii astronaut, trebuie să ai un master în științe naturale, inginerie, matematică sau programare, dar și experiență de trei ani într-un loc de muncă care se leagă de domeniul pe care l-ai studiat. În plus, trebuie să vorbești fluent engleză, dar și să fii destul de motivat încât să faci antrenamente și misiuni în care se lucrează foarte neregulat, dar și să stai mult timp departe de casă, de familie și de o viață socială normală în care nu te pregătești zi de zi ca să ajungi să trăiești izolat într-o cutie de metal în care să plutești și să faci experimente.

Cursa către un spațiu mai incluziv, la fel de lungă ca cea spre alte planete

Pe lângă programul obișnuit de angajare, ESA a anunțat că încearcă să evolueze odată cu societatea în procesul de selectare și să devină incluzivă. Dintre astronauții selectați în 2009, doar unul singur este femeie, și, de asemenea, doar unul dintre directorii săi este femeie. Așadar, Agenția Spațială a încurajat activ femeile să aplice, asta după ce doar 16% dintre aplicațiile trimise la ultimul proces de angajare făcut de ESA au venit din partea femeilor.

Spațiul se deschide și pentru persoanele cu dizabilități

Pe lângă selecția mai incluzivă pentru femei, Agenția Spațială Europeană dorește să lanseze și un program în care să pregătească persoane cu dizabilități pentru a deveni astronauți.

Samantha Cristoforetti, singura astronaută activă a ESA, a explicat faptul că nu este imposibil ca persoanele cu dizabilități să ajungă în afara Pământului.

Nu am evoluat să putem ajunge în spațiu. Toți avem dizabilități atunci când părăsim atmosfera Pământului.

- Samantha Cristoforetti, astronaut -

Samantha Cristoforetti în 2015 / Shutterstock

Până acum, ușile Agenției Spațiale Europene erau închise. Programul pentru parastronauți este primul pas pentru transformarea ESA într-o instituție mai incluzivă.

În plus, Agenția Spațială a explicat faptul că își dorește și să deschidă calea pentru a inspira persoanele cu dizabilități, să lupte pentru visul lor și să nu se lase dezamăgiți și trași în jos de starea lor fizică. David Parker, directorul programului de robotică de la ESA, a declarat pentru BBC că recrutarea persoanelor cu dizabilități nu reprezintă doar un jeton care să ofere senzația de incluziune sau doar o căsuță care trebuie bifată pe o listă cu lucruri care trebuie să fie făcute pentru a rămâne actual și incluziv, ci o nevoie esențială.

„Primim bani de la toată lumea, inclusiv de la persoane care au dizabilități, așa că trebuie să putem să le arătăm tuturor că facem lucruri bune pentru toată lumea”, a spus Parker într-un interviu acordat BBC.

El a explicat faptul că nu are nevoie doar de o persoană care se întâmplă să aibă o dizabilitate ca să fie un turist spațial, ci de cineva care să aibă un rol clar și care să poată să fie la fel de calificați ca ceilalți astronauți.

Cum poți să devii astronaut?

Cei care vor să devină astronauți vor trebui să trimită o aplicație online pe platforma lansată de Agenția Spațială Europeană, să răspundă la un chestionar și să trimită un CV în engleză, o scrisoare de intenție, o copie după pașaport, dar și un certificat medical care să ateste că este certificat să obțină permis de pilot. Trimiterea aplicațiilor va fi deschisă de pe 31 martie până pe 28 mai, iar cei care vor fi angajați vor fi anunțați în luna octombrie a anului 2022.

Cei care vor ajunge să fie astronauți în noua selecție a ESA vor ajunge să facă antrenament timp de un an, ca mai apoi să ajungă în misiuni pe Stația Spațială Internațională, dar și să pornească într-un proiect ambițios - Gateway, o nouă stație spațială care va fi lansată lângă Lună și care va fi cel mai depărtat punct în care au ajuns vreodată astronauții.

Jan Worner, directorul general al agenției, explică faptul că asta se întâmplă deoarece dorește asigurarea continuității de astronauți, dar și revenirea cu forțe proaspete într-un deceniu în care pare că a reînceput cursa pentru spațiu. Misiunea spațială lansată de Emiratele Arabe Unite a ajuns deja în atmosfera lui Marte. Acolo se va „întâlni” cu misiunea trimisă de China care va atinge solul Planetei Roșii în mai și care va căuta forme de viață extraterestră, dar și cu cea trimisă de SUA care va atinge solul marțian pe în zilele următoare.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri