Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă joi, la ora 18:00. Președintele României a anunțat primele relaxări. De la 15 mai, masca nu va mai fi obligatorie în exterior (cu câteva excepții), iar circulația va fi permisă și după ora 22:00.

Iată principalele declarații ale Președintelui:

Am discutat despre pandemie, despre campanie și de măsuri de relaxare. O să rememorez pe scurt prin ce am trecut în această pandemie. A fost un an de zile de pandemie, de multă pandemie, îmi pare rău de toți cei care au suferit de pe urma acestei boli. Însă este necesar să amintim și de cei care au făcut posibilă viața, lor le datorăm mulțumiri.

Acum, vedem că pandemia s-a redus puțin, parcă putem să respirăm mai usurați. Dar dragi români, trebuie să știți că suntem în pregătire pentru o Românie post-pandemie. Eu nu îmi doresc ca România de dinainte de pandemie să fie și cea de după pandemie.

România trebuie să fie una în care avem o dezvoltare susținută, în care avem investiții, în care facem școlile mai sigure, în care se creează locuri de muncă. Economia crește și putem spune că în România post-pandemică și salariile cresc și viața devine mai bună.

Cum putem ajunge și acolo? O să recapitulez pe scurt cum poate să fie după pandemie.

Am avut în ultimele săptămâni o evoluție încurajatoare, de la o zi la alta numărul de bolnavi a scăzut, a scăzut numărul de persoane care sunt internate la ATI și a scăzut și numărul de persoane care au murit în fiecare zi de pe urma acestei boli cumplite.

În același timp, campania de vaccinare a prins viteză, avem în fiecare zi peste 100.000 persoane vaccinate. Și am parcurs deja un drum lung, însă este nevoie de mai mult, este nevoie de mult mai mult. Dacă vrem să ieșim din pandemie, trebuie să ne vaccinăm. Nu este altă cale de a finaliza această pandemie cu succes.

Petnru aceasta, în ședința de astăzi am stabilit niște ținte de vaccinare. Ne propunem ca la 1 iunie să avem 5 milioane persoane vaccinate, la 1 iulie, 6 milioane, iar la 1 august, 7 milioane de persoane vaccinate.

O să vă întrebați de ce aceste date...am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare și am dorit să avem un calendar care cuprinde întreaga perioadă de vară.

Însă, trebuie să fie o relaxare precaută. Noi vrem să scăpăm de pandemie sau să ne relaxăm în iunie și să venim cu restricții în august. Vrem un calendar care ne permite să reluăm multe activități, dar nu ne expun pericolului revenirii pandemiei în forță.

Exemple de relaxări concrete

Calendarul elaborat de președinte cuprinde pașii etapei de relaxare până la 1 septembrie, urmând o reevaluare pentru începutul toamnei.

Aceste relaxări sunt condiționate de doi factori extrem de importanți:

  • evoluția pandemiei și de măsura din rata de incidentță,
  • gradul de vaccinare.

”Dacă vrem mai multă relaxare trebuie să respectăm măsurile care rămân în vigoare și să ne vaccinăm”, a precizat președintele.

Se renunță la masca în exterior. Excepții: mijloace de transport, stații de autobuz, piețe

Prima etapa de relaxare începe cu 15 mai- 1 iunie, următoarea este 1 iulie, ulterior, 1 august.

Așadar, din 15 mai se elimină portul măștii în exterior.

Excepțiile sunt date de:

  • spațiile din interior,
  • stațiile de transport,
  • în piețe sau alte locuri aglomerate.

A doua măsură care intră în vigoare imediat este eliminarea restricțiilor de circulație noaptea și simultan se elimină restricțiile asupra programului agenților comerciali.

Magazinele revin la programul normal.

În plus, activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri.

Cum se vor desfășura nunțile

De la 1 iunie, la nunți, botezuri, mese festive, organizate în exterior, pot participa maximum 70 de persoane.

La interior pot participa maximum 50 de persoane.

ATENȚIE! Dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate, dispar restricțiile.

În sălile de sport, dacă organizatorul garantează că toți participanții sunt vaccinați, numărul de persoane poate crește.

Ce se întâmplă cu școlile

În ceea ce privește școlile, sunt păstrate normele care țin de rata de incidență (cele trei scenarii).

E previzibil ca majoritatea localităților să intre în scenariul verde și majoritatea elevilor să se întoarcă fizic în școli.

”E foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală”, a conchis președintele.

Sursa Video: Klaus Iohannis/ Președintele României

Sursa foto: Presidency.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri