UPDATE 13:21 - Conform STS, datele statistice se prezintă după cum urmează:

 • ora 08,25 - 11.000 certificate
 • ora 09,10 - 39.500 certificate
 • ora 10,10 - 83.705 certificate
 • ora 11,10 - 127.168 certificate
 • ora 12,10 - 170.882 certificate

La patru ore de la lansarea platformei, au fost generate certificate, pe categorii, după cum urmează:

 • certificate de vaccinare: 162.024
 • certificate de testare: 4.522
 • certificate de vindecare: 4.336

Știrea inițială

Peste 100.000 de români și-au descărcat certificatele COVID-19, în primele trei ore după ce platforma certificat-covid.gov.ro a fost lansată.

Anunțul a fost făcut de Serviciul Român de Telecomunicații Speciale (STS), în urmă cu puțin timp. După ce mai mulți cititori au transmis pe pagina noastra de Facebook că există mai multe probleme cu platforma de unde se pot descărca certificatele COVID, jurnaliștii wall-street.ro au realizat un test pentru a vedea dacă există probleme în acest sens. La realizarea acestui test, nu am întâmpinat dificultăți de niciun tip, platforma web a funcționat, iar certificatul (cel care atestă vaccinarea în cazul nostru) a funcționat fără probleme.

Sunt trei tipuri de certificate disponibile pe platformă:

Reamintim că există trei tipuri de certificate COVID pe care le poți descărca din platforma creată de STS.

1. Cel legat de vaccinare (care atestă că te-ai vaccinat împotriva COVID-19). E valabil până pe 30 iunie 2022.
2. Cel care atestă vindecarea, trecerea prin boală, aici trebuie sa avem un test care să ateste acest lucru. Acest certificat e valabil 180 de zile de la ultimul test pozitiv pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms”.
3. Un test negativ care atestă că nu avem virusul și nu putem transmite mai departe cuiva. (24 ore pentru testul antigen rapid și 72 de ore pentru testul RT-PCR)

Cum obții certificatul-COVID. 8 pași simpli pe care trebuie să îi parcurgi

Cei care vor dori un certificat pentru a călători în siguranță pe timpul pandemiei de COVID-19 vor avea la dispoziție posibilitatea de a-l descărca, începând de azi (1 iulie 2021). Cetățenii vor putea obține certificatul-COVID în mai puțin de 10 pași:

 1. Autentificarea pe certificat-covid.gov.ro se face pe baza unei adrese de e-mail.
 2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.
 3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.
 4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
 5. Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit. Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: „Țara care a emis pașaportul”, numărul „pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.
 6. În funcție de categorie, se completează:
 • Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
 • Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
 • Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.

7. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.

8. Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri