Sâmbătă, 14 august, are loc marșul PRIDE, pe Calea Victoriei. Asociația ACCEPT, care organizează și marșul, a spus că anul acesta pregătirea a fost una mai complicată, lovindu-se de refuzul Primăria Generale să organizeze parada pe Calea Victoriei. După mai multe discuții însă, asociația nu a cedat și a păstrat traseul inițial.

„Am simțit că primăria nu înțelege rațiunea acestui marș care are o tradiție de 16 ani și că nu cunoaște ingredientele pregătirii unui asemenea marș care nu se face de pe-o zi pe alta. O discuție trebuie să fie una partenerială, primăria nu e stăpânul nostru, al bucureștenilor”, a declarat pentru wall-street.ro Florin Buhuceanu, director de advocacy ACCEPT, organizație ce apără drepturile persoanelor LGBT din România.

Acesta spune că relația și comunicarea cu autoritățile a fost una mai complicată deoarece instituțiile statului, precum PMB, au un metabolism foarte greoi, care încă nu s-a schimbat și durează foarte mult timp până se ajunge la o concluzie.

Citește și Parada LGBT va avea loc pe 14 august, deși Primăria Capitalei voia mutarea marșului.

„Faptul că ei cu doar o săptămâna înainte de PRIDE ne-au interzis traseul impus, ne punea într-o o situație dificilă pentru că există anumite contracte și planuri în derulare. Este un tip de metabolism care va trebui să fie reglat de noul primar general pentru că este lipsă de respect pentru cetățean. Primăria trebuie să respecte legea, să răspundă în timp util, nu cu o săptămână înainte de un eveniment programat și deja anunțat de multă vreme”, spune Florin.

În ceea ce privește numărul de participanți, Florin spune că sub nicio formă nu vor restricționa dreptul la liberă întrunire, la liberă exprimare într-un spațiu public a celor care doresc să participe la PRIDE.

„Am făcut un apel la tot cei care cred în drepturi fundamentale și nu cred că acest drept complet arbitrar ar trebui restricționat, lucru pe care îl utilizează guvernul României în acest moment”.

Citește și De ce legea anti-LGBT din Ungaria îngrijorează dincolo de hotare.

Cei care vor să participe la marșul PRIDE ar trebui să știe că toate măsurile de siguranță vor fi respectate: va fi impusă o distanțare socială, iar participanții vor fi nevoiți să poarte măști de protecție, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați.

„Am pus la dispoziție centre de testare COVID-19 și un centru de vaccinare cu doză unică în zona de întâlniri pentru cei mai vulnerabili din comunitatea noastră. Vom oferi măști gratuite la toți participanții și avem un număr de voluntari pregătiți care să mențină o anumită distanță în rândul participanților”, spune reprezentantul asociației ACCEPT.

România nu va avea aceeași soartă ca Ungaria

Deși Florin Buhuceanu spune că ceea ce s-a întâmplat în Ungaria se poate adeveri și în România, acesta este de părere că spre deosebire de țara învecinată, Comisia Europeană și Uniunea Europeană vor lua măsuri mai dure pentru România și nu ne vor trata cu aceeași lejeritate că pe Ungaria.

„Cred că societatea românească are mai mulți anticorpi pentru a respinge pericolul liberalismului pe care îl cânta că o sirenă Viktor Orban. Dacă ne uităm la esența lor, a acestor inițiative este că existența noastră că persoane LGBT în societatea românească este echivalabilă cu un scandal public. Practic noi nu trebuie să fim văzuți, noi deranjăm, informații despre noi nu ar trebui să fie parte din educația școlară. Cu alte cuvinte am fi un soi de pericol care subminează democrația românească”, spune Florin Buhuceanu.

Acesta atrage atenția la faptul că unele grupuri de partide extremiste vin cu inițiative legislative de tipul anti LGBT tocmai pentru a submina existența și a scoate din spațiul public persoanele homosexuale.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri