Facturile prea mari la energie electrică și gaze îngrijorează marea masă a românilor, mai ales pe cei care se confruntă deja cu sume enorme de plată. Nagy Zoltan, vicepreședintele ANRE, a precizat că planul de compensații al Guvernului este o idee bună și ar trebui pusă în practică, în detrimentul plafonării prețurilor. În plus, acesta a arătat care sunt pașii pe care românii trebuie să îi urmeze dacă primesc facturi prea mari.

”Mecanism de compensare anunțat de Guvern este o măsură bună și cu acest lucru ar trebui să mergem mai departe. Plafonarea înseamnă fie plafonarea prețurilor în piața en gross, fie prețuri reglementate pentru aceleași categorii de consumatori și sunt măsuri de evitat”, a explicat Zoltan, invitat la Digi24.

Totodată, acesta a menționat că toți românii trebuie să beneficieze de reduceri și nu trebuie făcute diferențe. Zoltan a adăugat și că prețurile serviciului universal de energie electrică pot suferi creșteri de la 1 ianuarie 2022.

De asemenea, în completarea explicației lui Virgil Popescu, ministrul Energiei, Zoltan menționează că 18 bani kWh înseamnă o compensare de circa 40%.

”Aproape 90% dintre consumatorii casnici din România consumă sub 200 kWh pe lună. În mod cert, facturile aberant de mari sunt cauzate de erori umane. Avem foarte multe plângeri în acest an și încercăm să rezolvăm cât mai multe”, a mai spus Zoltan.

Ce pot face românii cu facturii prea mari la energie electrică sau gaze

Nagy Zoltan a prezentat și pașii pe care românii care primesc facturi foarte mari la gaze sau energie trebuie să îi urmeze, mai precis:

  • solicitarea mai multor informații de la furnizor. Furnizorul este obligat să răspundă în maximum 15 zile,
  • solicitarea trimisă către furnizor poate cuprinde cerința suspendării termenelor de plată,
  • dacă în 15 zile, consumatorul nu primește niciun răspuns, acesta se poate adresa autorității (furnizorii pot primi amenzi de circa 400.000 de lei).

O veste care ar putea bucura o anumită categorie a consumatorilor este faptul că circa 2,8 milioane de români nu au optat pentru un contract concurențial la sfârșitul lunii august. Prin urmare, aceștia vor beneficia de un preț stabilit de furnizor timp de un an, începând cu 1 iulie 2021. Practic, aici nu vor apărea modificări până la 1 iunie 2022, potrivit informațiilor furnizate de vicepreședintele ANRE.

Ce spune un expert în energie

Dumitru Chisăliță, expert în energie, precizează că românii vor vedea scumpiri la facturi, chiar cu acest plan de compensare pe care Guvernul îl anunță. Acesta a vorbit despre o potențială majorare cu 40%, în ciuda subvențiilor anunțate de stat.

În ceea ce privește consumul de gaze, Chisăliță insistă că românii care consumă foarte puțin (cum ar fi cei care au case de vacanță) nu se vor încadra reducerilor prezentate.

”Intervalul menționat de Guvern este de la 100 la 1000 de metri cub pe an, ceea ce e foarte mult pentru consumatorii români. Dacă ne uităm la cifrele actuale, facturile la gaze ar putea suferi creșteri chiar și de până la 50%”, a spus expertul, în aceeași intervenție, la Digi24.

Totodată, acesta avertizează că planul de compensare ar putea fi doar un vis frumos, deoarece depindem de deciziile Comisiei Europene. Spania este unul dintre exemple, în acest sens, deoarece aceasta a recurs la plafonarea prețurilor în urma refuzului la nivelul Uniunii.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri