Începând cu 20 decembrie, statul român a implementat măsura PLF-ului (Passenger Locator Form) pentru intrarea pe teritoriul țării, o măsură folosită deja de multe state, precum Grecia sau Italia. Românii s-au conformat măsurii, mai ales că erau în joc amenzi de până la 3.000 de lei. Cu toate acestea sunt zeci de mii de cazuri de turiști români care au fost sancționați, deși susțin că au respectat legea. USR-ul a inițiat un proiect de lege care să anuleze amenzile aplicate en gros, un proiect căruia autoritățile i-au dat dreptate parțial. Totuși, Stelian Ion, membru USR, fost ministru al Justiției și inițiator al proiectului de lege, sfătuiește românii ca, până la soluționarea cazurilor, să achite minimum de amendă prevăzut.

Digitalizarea nu este punctul forte al României, iar implementarea PLF-ului este dovada vie a acestui aspect. Mii de români au primit amenzi pentru necompletarea PLF-ului, în condițiile în care aceștia au respectat legea și au completat documentul. De ce s-au ales aceștia cu amenzi?! Printre hibele implementării se numără:

  • dispariția datelor completate după 15 zile de la completare din motive de securitate,
  • cuantumul mare al amenzilor, de la 1.000 la 3.000 de lei,
  • posibilitatea de a dovedi completarea datelor doar în instanță, în cazul primirii amenzilor.

”Autoritățile au conștientizat că cele 15 zile pentru păstrarea datelor nu sunt suficiente și au dat OUG pentru suplimentarea intervalului la 6 luni, ceea ce și noi am specificat în proiectul de lege. În plus, și minimul de amendă a scăzut de la 1.000 la 500 de lei. Noi sperăm să fie aprobat proiectul, dar va trece timp. Ceea ce pot face românii e să achite minimum de amendă și ulterior să atace în instanță amenda”, a declarat Ion, pentru wall-street.ro.

Pe 4 februarie, dr. Adriana Pistol a avut o conferință de presă, în care a specificat, ținând cont de plângerile românilor, că datele personale conținute în formular vor fi păstrate timp de 6 luni de la completarea acestuia.

De asemenea, pentru a putea dovedi mai ușor nevinovăția, Ion sfătuiește românii să descarce PDF-ul care rezultă în urma completării formularului online. Amenzile pot fi primite până la 6 luni de la săvârșirea așa zisei contravenții, potrivit legii în vigoare, în timp ce datele care fac dovada completării PLF-ului au fost șterse după 15 zile. Prin urmare, puteți primi amenda chiar dacă a trecut mai bine de o lună de la momentul întoarcerii în țară, așa cum s-a întâmplat și cazul de mai jos.

Sursa Foto: wall-street.ro (Amenda a fost primită pe data 2 februarie 2022)

”Amenzile primite sunt enorm de mari, unii oameni au primit maximul prevăzut. Poate că o altă soluție ar fi îndreptarea către un ONG care să preia necesitatea restiturii banilor către cei păgubiți. Trebuie să atacăm pe toate căile această situație pentru a avea câștig de cauză în fața Comisiilor parlamentare. OUG-ul anunțată deja a rezolvat doar o parte din probleme. Amenzile încă rămân în picioare”, a mai spus fostul ministru al Justiției.

În prezent, vestea bună este că proiectul de lege inițiat de USR a ajuns în Senat.

Piloții, amendați și de trei ori pe săptămână

Inclusiv piloții au fost puși în situația de a completa formularul, chiar dacă au fost doar în tranzit pe teritoriul țării (mulți dintre ei nici nu au coborât din avion, la momentul aterizării). Aceștia au primit și două sau trei amenzi într-o săptămână.

Dr. Adriana Pistol a anunțat că aceștia se vor încadra în categoriile de persoane care vor completa PLF-ul o singură dată.

”Avem anumite categorii profesionale care circulă foarte des și pentru care se instituie obligația de a completa PLF-ul o singură dată. Aici se încadrează piloții, mecanicii de locomotivă, transportatorii de mărfuri, persoane care lucrează în state vecine, navigatorii sau chiar personal medical”, a precizat Pistol.

Cât despre amenzile emise eronat sau în mod nejustificat, dr. Pistol a precizat că oamenii pot acționa doar în instanță.

”Anularea nu se poate face parțial, doar pentru anumite categorii, cum ar fi cele expuse mai sus. Singura cale de acțiune este contestarea amenzii și sunt sigură că oamenii vor câștiga foarte ușor în instanță și nu vor pierde nimic”, a mai spus medicul epidemiolog.

Termenul de completare a PLF-ului la intrarea în România a fost mărit de la 24 la 72 de ore. Toate persoanele care intră în ţară au obligaţia de a completa electronic formularul digital de intrare în ţară, prin aplicaţia plf.gov.ro.

Sursa foto: Captură de ecran

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri