Termenul de completare a PLF-ului la intrarea în România a fost mărit de la 24 la 72 de ore. Toate persoanele care intră în ţară au obligaţia de a completa electroni formularul digital de intrare în ţară, prin aplicaţia plf.gov.ro, nerespectarea acestei obligaţii fiind sancţionată.

De asemenea, dacă nu reușiți să completați formularul respectiv înainte de întoarcerea în țară, mai aveți la dispoziție 24 de ore pentru completarea acestuia după ce intrați pe teritoriul României.

Ce se întâmplă cu amenzile date până în prezent

Zeci de mii de români acuză autoritățile că, deși au completat PLF-urile la intrarea în țară, au primit amenzi în valoare de 1.000, 2.000 sau chiar 3.000 de lei. Din primele informații, platforma din spatele PLF-ului nu funcționează corect, iar multe dintre formulare sunt șterse. Prin urmare, turiștii români au primit amenzi pe care le pot contesta doar în instanță, deoarece nu există altă opțiune de corectare.

Mai mult decât atât, inclusiv piloții au fost puși în situația de a completa formularul, chiar dacă au fost doar în tranzit pe teritoriul țării (mulți dintre ei nici nu au coborât din avion, la momentul aterizării).

Dr. Adriana Pistol a anunțat, într-o conferință de presă că aceștia se vor încadra în categoriile de persoane care vor completa PLF-ul o singură dată.

”Avem anumite categorii profesionale care circulă foarte des și pentru care se instituie obligația de a completa PLF-ul o singură dată. Aici se încadrează piloții, mecanicii de locomotivă, transportatorii de mărfuri, persoane care lucrează în state vecine, navigatorii sau chiar personal medical”, a precizat Pistol.

Cât despre amenzile emise eronat sau în mod nejustificat, dr. Pistol a precizat că oamenii pot acționa doar în instanță.

”Anularea nu se poate face parțial, doar pentru anumite categorii, cum ar fi cele expuse mai sus. Singura cale de acțiune este contestarea amenzii și sunt sigură că oamenii vor câștiga foarte ușor în instanță și nu vor pierde nimic”, a mai spus medicul epidemiolog.

Totodată, ținând cont de plângerile românilor, datele personale conținute în formular vor fi păstrate timp de 6 luni de la completarea acestuia.

Nu în ultimul rând, cuantumul minim al amenzii pentru cei care nu au completat formularul a fost scăzut de la 1.000 la 500 de lei.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri