Grecia este una dintre destinațiile preferate de turiștii români, în vreme de pandemie și nu numai, alături de Bulgaria și România. Cea de-a doua serie de măsuri de relaxare propusă de guvernul elen prespune completarea unui chestionar online cu 48 de ore înainte de sosirea în ţară. Dar dimensiunea formularului și datele solicitate în acesta pun în dificultate pe cei mai mulți dintre turiști. wall-street.ro a discutat cu agențiile de turism care au în portofoliul această destinație, dar și cu autoritățile elene despre noile condiții de călătorie în Grecia, frecvența testelor sau perioada de izolare impusă celor care vizitează Grecia.

”Lumea este confuză, oamenii nu știu ce să creadă în legătură cu acest formular. Și chiar și așa, nu formularul reprezintă problema, pentru că aici intervin agenții, care ajută turiștii. Este vorba despre procedeul de testare, care implică izolarea la domiciliu pentru o zi. Sunt turiști care au luat cazare fără masă, cum pot rezista aceștia în izolare, fără să mănânce?”, a declarat Viviana Dumitru, group operations manager al agenției Holiday Office.

În completarea acesteia, Carmen Pavel, președinta agenției J`Info Tours, susține că turiștii au înțeles obligativitatea formularului și nu au fost nemulțumiți de această nouă măsură, încât să renunțe la vacanțele stabilite. Într-adevăr, anunțul asupra formularului a fost făcut într-un timp relativ scurt, însă atât agenții, cât și turiștii se declară pregătiți pentru vacanțele anului 2020.

”Turiștii nu și-au pierdut interesul pentru destinație, în ciuda acestui formular. Noi, ca agenție, verificăm la destinație dacă totul este în siguranță pentru turiști sau dacă sunt implementate măsurile de distanțare socială”, a adăugat Carmen Pavel.

Vezi și: Noi reguli pentru românii care merg în vacanță în Grecia

Ce presupune formularul și cum îl pot completa turiștii

Formularul (care poate fi accesat aici) presupune trei serii de informații, pe care trebuie turiștii trebuie să le completeze, după cum urmează:

  • Informații despre intrarea în țară și modalitatea de transport,
  • Informații cu caracter personal, cum ar fi numărul din cartea de identitate,
  • Informații despre vacanță, precum hotelul la care rezervarea este efectuată și adresa acestuia.

Formularul este unul stufos și poate fi completat doar în limba engleză de către turiști. Dacă vacanța este făcută prin intermediul unei agenții de turism, agenții se vor ocupa de îndrumarea turistului. Dacă vacanța este stabilită pe cont propriu, intervine dificultatea la bifarea regiunii în care turistul va fi cazat, deoarece lista acestora este în limba greacă. În plus, se solicită și completarea codurilor poștale ale regiunii în cauză, care sunt mai dificil de aflat.

În urma completării cu succes a formularului, turiștii vor primi două emailuri de confirmare. Primul este cel care confirmă primirea datelor înregistrate, iar în cel de-al doilea se va regăsi codul care va permite trecerea graniței în Grecia.

”Formularul devine dificil de completat dacă nu ești familiarizat cu limba engleză. Este un procedeu la care trebuia să ne așteptăm, ținând cont de faptul că la 1 iulie se redeschid aeroporturile în întreaga Grecie. Fluxul de turiști va unul mult mai mare, prin urmare autoritățile elene trebuie să controleze într-un fel răspândirea noului virus”, a explicat Cosmin Vasile, manager destinație Grecia, Hello Holidays.

În plus, Cosmin Vasile a realizat un ghid pentru completarea acestui formular, pentru destinațiile grecești pe care agenția Hello Holidays le are în portofoliu, ghidul putând fi găsit pe pagina de Facebook a acesteia din urmă.

Citește și: Coronavirus și răsplata. Țara care oferă bani pentru infectarea cu noul virus

Oficial grec: Formularul poate fi îmbunătățit, turiștii nu trebuie să știe regiunile grecești sau limba greacă

Informațiile expuse în formular trebuie să fie notate în limba engleză. Însă la secțiunea regiunea în care turistul călătorește, zonele sunt enumerate în limba greacă.

Prin urmare, turiștii fie trebuie să consulte un agent de turism, fie trebuie să se ajute de un dicționar.

Potrivit informațiilor furnizate de Georgios Stafylakis, directorul biroului local al Organizaţiei Naţionale a Turismului din Grecia, pentru wall-street.ro, formularul ar putea fi modificat, deoarece turiștii nu trebuie să știe regiunile grecești sau limba greacă.

Dat fiind acest aspect, oficialul grec a trimis feedback către Ministerul Grec al Turismului pentru a renunța la această cerință.

”Nu cred că este necesar ca turiștii să știe regiunile grecești. Adresa este importantă pentru că tocmai acesta este scopul formularului: ca autoritățile să știe unde ești și care este programul tău de vacanță. Codul poștal și adresa se pot găsi ușor în momentul în care știi unde ești cazat, îi poți întreba chiar pe cei de la unitățile de cazare, dacă nu te descurci pe site-ul hotelului respectiv. Așadar, le-am sugerat să elimine cât mai repede această cerință”, a comentat Stafylakis.

Dacă mergi în vacanță în Grecia, te poate interesa și: FOTO-VIDEO REPORTAJ | Cum arată tavernele din Grecia

Ce fel de teste se fac și cât trebuie să stai în izolare

Conform celor transmise de Georgios Stafylakis, testele făcute de greci turiștilor români sunt din acelea rapide. Chiar dacă România este considerată, momentan, o țară sigură, trebuie monitorizată evoluția epidemiologică.

Până acum, din câte știu eu, nu a fost testat niciun român la intrarea în Grecia, dar asta se poate schimba de la zi la zi. Știu că au fost testați câțiva turiști bulgari, de exemplu.

Testul este unul rapid, nu este unul de sânge. Până la primirea rezultatului testului, turistul este obligat să rămână în hotelul în care este cazat. În câteva ore, autoritățile elene furnizează rezultatul testării.

Cât despre testare, aceasta este realizată în baza unui calcul matematic, în conformitate cu numărul cazurilor din țara din care provine turistul, acestea creând frecvența cu care sunt testați turiștii proveniți din acea țară.

Citește și: Europa repornește turismul. Care sunt datele la care statele europene își redeschid granițele turiștilor

”Sunt țări care sunt considerate a fi mai periculoase. Turiștii din Germania, spre exemplu, sunt testați în mod obligatoriu, cu toții. România nu reprezintă, încă, un pericol, deoarece numărul de cazuri a crescut și pentru că a crescut numărul de teste.

În plus, cel mai probabil și unitatea de cazare a turistului este anunțată de testarea persoanei în cauză”, a explicat Stafylakis.

Nu uita și de: FOTO REPORTAJ | Cum arată Grecia în vara lui 2020

De asemenea, oficialul a declarat că sunt zone din Grecia în care se fac teste și de către autoritățile din stațiunile respective. Spre exemplu, în Thassos nu a fost înregistrat niciun caz.

Nu în ultimul rând, Georgios Stafylakis a transmis un mesaj turiștilor români, și nu numai, prin care atrage atenția asupra răspândirii rapide a virusului, dar și asupra responsabilității umane.

Ar fi bine ca un turist care nu se simte bine să își amâne vacanța. Chiar dacă Grecia tratează gratis aceste cazuri; trebuie să se gândească și la alții.

Georgios Stafylakis

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri