Pandemia de Covid-19 a adus ineditul în turismul anului 2020. După o perioadă de lock down de aproximativ 100 de zile, activitatea în turism este relansată cu măști, mănuși și dezinfectant. În România, redeschiderea teraselor a fost primită cu mare entuziasm, dovada (oarecum ironică) stând și în creșterea numărului de cazuri noi de coronavirus. Asemenea României, și Grecia a spus DA turismului și tuturor afacerilor din domeniu. Cum arată terasele din Grecia și dacă poartă ospătarii echipamentul de protecție, aflăm din materialul FOTO-VIDEO de mai jos, realizat de wall-street.ro.

Unul dintre motivele pentru care românii, dar și alte naționalități aleg să viziteze Grecia este diversitatea felurilor de mâncare, gustul culinar grecesc, dar și mărimea porțiilor de mâncare. Grecia a redeschis turismul pentru câteva dintre statele europene, tavernele locale fiind pregătite să primească primii oaspeți.

Sub auspiciile noului virus, ospătarii greci, chiar și proprietarii tavernelor sunt obligați să poarte măști sau viziere, care să împiedice răspândirea noului virus.

Turiștii nu sunt obligați să poarte masca de protecție, chiar dacă intră la toalete, unde spațiile sunt închise. Ospătarii sunt cei care trebuie să aibă, permanent, vizieră sau mască de protecție. Cât despre purtarea mănușilor, aceasta este opțională chiar și pentru ospătari. Proprietarii tavernelor sunt cei care stabilesc obligativitatea acestei măsuri de siguranță.

Cât despre purtarea măștii în condițiile climatice din Grecia (temperaturile depășesc 25 de grade Celsius), ospătarii susțin că este un aspect foarte dificil. Însă, pentru că sunt nevoiți să lucreze în aceste condiții, vor purta masca sau viziera, ulterior, dezinfectând mesele și ustensilele folosite în activitatea de servire.

Maximum șase persoane la masă

Regulile în Grecia permit un număr maxim de șase persoane la o masă. În cazul în care este vorba de o familie, numărul poate crește până la zece persoane.

În schimb, dacă este vorba despre un grup de amici, care depășește limita admisă de șase, proprietarul tavernei are două opțiuni:

  • fie împarte grupul la două sau mai multe mese,
  • fie refuză turiștii respectivi.

Bineînțeles, distanța între mese trebuie să fie de minimum un metru. În plus, există taverne pe ale căror mese putem găsi și recipientul cu dezinfectant.

Tavernele încă așteaptă turiști

Teama oamenilor de a călători se estompează pe zi ce trece. Nevoia de a reveni la normalul anterior crizei devine din ce în ce mai proeminentă. Cu toate acestea, veniturile oamenilor au scăzut, iar posibilitățile de a călători sunt reduse, pentru moment.

Însă, Grecia rămâne una dintre destinațiile favorite ale turiștilor de pretutindeni, nu doar români. Prin urmare, în funcție de oră, de vreme sau de zi, numărul oaspeților în tavernele grecești poate să difere.

Cert este că numărul turiștilor în Grecia crește. Dacă țin ei cont de distanțarea socială și de importanța evitării aglomerației în spațiile publice, și mai ales, în cele închise, rămâne de văzut.

Pentru început, euforia vacanței îi împiedică să țină cont de imprevizibilitatea noului virus. Chiar și așa, reprezentanții greci consideră statul lor unul sigur pentru turism.

De asemenea, o vedere de ansamblu asupra turismului în Grecia, în vreme de pandemie, pot fi surprinse și în video-ul de mai jos, realizat de wall-street.ro.

Grecia este una dintre țările care a acționat foarte bine în contextul medical actual, având puțin peste 3.000 de cazuri confirmate și aproximativ 200 de decese. Procedura implementată în Grecia pentru siguranța populației a fost chiar un model de bune practici pe durata ”lock down”.

Grecia permite, în prezent, călătoriile interne, fără restricții. Din 15 iunie, au fost ridicate restricțiile pentru călătoriile în străinătate, iar zborurile internaționale se reiau de la 1 iulie.

Statele pentru care sunt ridicate restricțiile sunt: Albania, Australia, Austria, Macedonia de Nord, Bulgaria, Germania, Danemarca, Elveția, Estonia, Japonia, Israel, China, Croația, Cipru, Letonia, Liban, Lituania, Malta, Muntenegru, Ungaria, România, Noua Zeelandă, Norvegia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Coreea de Sud, Cehia și Finlanda.

Pe 31 mai, Grecia a publicat planul său de redeschidere a granițelor, implicit a turismlui, având următoarele trei etape:

1. Până la data 15 iunie: un număr limitat de zboruri este permis către Atena. Toți pasagerii vor fi testați și cazați într-un anumit hotel. În cazul în care testarea va fi negativă, carantinarea va dura șapte zile. Dacă rezultatul testării noului virus va fi pozitiv, carantina va dura 14 zile, cu îngrijirile de rigoare.

2. Perioada 15 - 30 iunie: Zborurile nu vor mai fi limitate la Atena, vor avea acces și la Salonic.

Vezi și: FOTO REPORTAJ | Cum arată Grecia în vara lui 2020

Turiștii din Albania, Australia, Austria, Macedonia de Nord, Bulgaria, Germania, Danemarca, Elveția, Estonia, Japonia, Israel, China, Croația, Cipru, Letonia, Liban, Noua Zeelandă, Lituania, Malta, Muntenegru, Norvegia, Coreea de Sud, Ungaria, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Cehia și Finlanda nu vor mai fi testați obligatoriu.

!!!Testarea va avea loc numai dacă va fi cazul.

3. Perioada 1 iulie - final de an: zborurile vor fi permise pe toate aeroporturile. Testarea turiștilor se va face fie la întâmplare, fie dacă va fi cazul. De asemenea, sosirile pe mare vor fi permise de la 1 iulie. Cât despre restricțiile privind alte state, acestea vor fi anunțate ulterior.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri