Cunoscută drept insula fertilității, Samothraki nu este o insulă pentru toate gusturile. Deși se află în vecinătatea Thassos-ului, Samothraki nu a împrumutat spiritul petrecăreț și turistic al acesteia. Samothraki este încă un tărâm nedescoperit și neatins de turismul de masă, unde muntele se îmbină cu marea. Am stat o săptămână în Samothraki și iată cum a încercat să mă cucerească această insulă.

Fiecare insulă grecească funcționează ca un stat de sine stătător, toate fiind conectate la continent, în cele din urmă. Ei bine, Samothraki este una dintre acele zone care a decis să își păstreze, cel puțin, pentru moment, autenticitatea.

Tot ceea ce ține de Samothraki se concentrează în jurul zeiței Nike, care înseamnă victorie. În prezent, în Samothraki, se află doar o copie a sculpturii, originalul fiind expus de peste 150 de ani în Muzeul Luvru. Grecii de pe insulă au încercat de nenumărate ori să își recupereze patrimoniul, însă fără succes, motiv pentru care, deseori, acuză occidentalii că le-au furat cultura.

În altă ordine de idei, insula este una de dimensiuni reduse, turul său putând fi făcut cu mașina în maximum două ore și jumătate (doar condus), iar cu barca, circa o oră și jumătate.

Cum ajungi în Samothraki

Insula este aproape de România, fiind la o distanță de circa 10-12 ore cu mașina, punând la socoteală opririle, dar și aglomerația din vamă.

Insula nu este dotată cu aeroport, deci singura cale de a ajunge aici este cu ajutorul feribotului, din Alexandropolis în portul Kamariotissa, iar pe feribot petreceți în jur de două ore. Costul unui bilet pe feribot este de 14 euro/ persoană ( în extrasezon costul ajunge la 9 euro/persoană), iar pentru mașini, ar trebui să achitați în jur de 50 de euro (însă depinde și de dimensiunile mașinii).

Odată ajunși în Kamariotissa, trebuie să știți că doar aici se găsește singura benzinărie de pe insulă și tot de aici puteți închiria scutere sau mașini, după caz. Închirierea unei mașini costă, spre exemplu, 50 de euro pe zi.

În aceeași ordine de idei, trebuie să știți că pe insulă nu există veterinar, prin urmare, ar fi bine să vă lăsați animalele de companie acasă și să nu le luați în vacanță, dacă veniți în Samothraki. Cel mai apropiat veterinar este în Alexandropolis, iar locuitorii de pe insulă încearcă să își trateze singuri animalele până ajung la medic.

Ce poți vizita în Samothraki

Sfatul ar fi ca, înainte de toate, să vă asigurați cu spray-uri împotriva insectelor, pentru că sunt foarte multe, iar țânțarii nu sunt cei mai prietenoși. În plus, dacă vă știți alergici la anumite plante, mai bine să aveți anti-alergice la voi. Așa cum spuneam, insula și-a păstrat nativitatea, iar natura încă se joacă în Samothraki.

Plajele din Samothraki

Plajelele de aici sunt, în principal, pietroase și relativ izolate. Puteți veni cu prosopul, dar va fi destul de incomod să stați pe ele. Pe plaje, găsiți și baruri, însă nu ca în Mamaia, ci maximum două pe plajă. Pentru șezlonguri nu a trebuit să achităm, ci a intrat în contul consumației.

Una dintre cele mai cunoscute plaje este Pachia Ammos, unde găsim cel mai mult nisip. Plaja se află în sud, la capătul drumului care pornește din Kamariotissa, un drum de circa 30 de minute cu mașina.

Pachia Ammos este și singura plajă unde nu aveți nevoie de încălțări speciale pentru a intra în apă.

Plaja Kipos este o altă plajă care mi-a atras atenția datorită coloritului cenușiu, fiind, totodată, cea mai întinsă plajă din Samothraki. Este o plajă pietroasă, deci recomandarea este să aveți aqua shoes.

Plaja din Therma este un alt exemplu, aceasta aflându-se chiar lângă micul port din zonă. Din nou, o plajă pietroasă, dar cu o apă așa cum numai Grecia ne-a obișnuit, curată și clară. De asemenea, aici se află și cel mai cunoscut bar din regiune, Saoki Bar.

Nici aici nu se plătește șezlongul, însă e necesară o consumație de la bar, cu băuturi pornind de la 3-5 euro. În acest sens, sunt multe voci care spun că viața din Samothraki este mult mai ieftină decât în Mykonos sau Corfu.

În plus, ceea ce mai este important de menționat este faptul că Samothraki este insula care nu se opune nudiștilor, creându-le un loc doar al lor. Pe insulă, aceștia nu sunt amendați dacă sunt întâlniți în locuri publice.

Și încă ceva: mare atenție la drumurile din Samothraki, care, pe alocuri, sunt puțin greu de parcurs cu mașina. Nu e necesar un autovehicul 4x4, însă sunt bucăți de drum distruse de inundațiile din 2017, când greci au fost luați prin surprindere de o ploaie care a durat circa trei zile. Credeați că numai români sunt buni la a fi luați prin surprindere?! Au și grecii surprizele lor.

Scuba Diving cu origini românești

Tot la capitolul plaje includem și alte activități ce pot fi făcute în regiunea cu nisip și apă din Samothraki. La această secțiune, noi i-am avut alături pe Dan Nicolescu și Ioana Tianu, antreprenori români, care și-au deschis o afacere de scufundări în Samothraki, H2O Dive and Sun. De ce în Samothraki?

”Îmi place insula asta pentru că e așa, de bază. E o insulă care îți permite să te desfășori. Suntem de un an aici și sper ca afacerea să prindă bine și printre greci, care se bucură, într-o oarecare măsură, că atragem turiștii în regiune”, a declarat Dan Nicolescu, fondator H2O Dive and Fun.

Dan Nicolescu, fondator H2O Dive and Fun

Cu cei de la H2O Dive and Fun puteți face plimbări cu barca, caiac, snorkeling sau scuba diving. O plimbare cu barca poate costa 30 de euro/ persoană.

Tot cu barca puteți ajunge și la cea mai înaltă cădere de apă de pe munte direct în mare din Marea Egee.

De la Nicolescu am aflat că până în 2015, scuba diving-ul nu era permis, deoarece grecii își protejau patrimoniul. Acestora le era teamă de germani și englezi, care veneau în zonă și căutau statui pe care să le vândă.

O sesiune de scuba diving durează 15- 20 de minute și costă 60 de euro/persoană. Pentru scuba diving e nevoie doar de încredere în tine și echipament, dar pe acesta îl luați de la Nicolescu.

De înotat nu se pune problema, pentru că are grijă Tianu să vă explice în detaliu ce trebuie să faceți pentru a intra pregătiți în apă, chiar dacă nu știți să înotați. Explicațiile sunt stufoase și trebuie să fiți atenți la ceea ce Ioana Tianu povestește, din două mari motive:

  • să nu vă panicați dacă nu mai simțiți fundul apei sub picioare,
  • să vă bucurați de lumea subacvatică.

Dan Nicolescu, Ioana Tianu, antreprenori români în Samothraki

Muntele din Samothraki

De la apă trecem la munte, pentru că, așa cum spuneam mai sus, Samothraki nu este doar despre apă sau doar despre munte, este despre aceea relație perfectă între cele două.

Samothraki este a treia cea mai înaltă insulă din Grecia, după Creta și Evia, cel mai înalt vârf atingând 1.614 metri. Acesta este și unul din motivele pentru care iernile din Samothraki sunt foarte reci și dificil de traversat. Ioana Tianu ne spunea că grecii de aici te consideră prietenul lor dacă reușești să stai o iarnă la ei.

În zona de munte, găsim și foarte multe capre. De fapt, Samothraki mai este numită și insula caprelor, deoarece în zonă sunt circa 75.000 de capre. Bineînțeles, tot aici mănânci și cea mai bine gătită carne de capră (cred că din lume, dar nu vreau să exagerez).

Muntele din Samothraki îți oferă trasee montane, dar și cascade cu drumeții și rapel. Întâmplător, în timpul excursiei noastre, ne-am întâlnit cu un grup de români, care escaladau muntele și coborau pe cascadele de pe insulă.

Cât despre cascade, ce pot spune? Rămâin fără cuvinte...parcă sunt niște frânturi de lume, ascunse bine, pentru a fi descoperite doar de câțiva dintre noi.

Cel mai simplu traseu de a ajunge la cascade este urmarea cursului celui mai cunoscut râu din Samothraki, Fonias (există și o bere artizanală cu acest nume pe insulă, să nu o ratați!), prima cascadă la care puteți ajunge purtând chiar acest nume.

Traseele din Samothraki nu au indicatoare sau semne care să ghideze turiștii, de aceea, fie vă aventurați într-o drumeție mai scurtă, pe cont propriu, fie apelați la un ghid turistic. Pe noi ne-a ajutat Emmanoil Stergoiu, mai pe scurt, Mannolis (foto).

Mannolis este un om al muntelui, un împătimit al cascadelor și un apărător ferm al istoriei insulei, povestind cu pasiune fiecare secvență istorică legată de siturile arheologice. E ca o carte deschisă pentru turiștii care vor să și afle câte ceva despre locurile prin care trec.

Foto: Cascada Fonias

Apropo de cascade, aici întâlniți cei mai mulți nudiști, deci să nu vă speriați dacă ajungeți prin zonă.

După ce faceți o binemeritată baie în oazele naturale din Samothraki, vă puteți continua călătoria urcând pe lângă cascadă (noi nu am avut încălțări adecvate, ceea ce ne-a îngreunat urcarea.

Dacă în ape, găsim vestigii ale elenilor, să nu credeți că muntele nu ascunde și el bucăți de istorie. Aici, de la același nivel cu cascadele, stau frumos așezate casele strămoșilor grecilor (ce a mai rămas din ele, de fapt), și chiar și ai noștri. Siturile arheologice din Samothraki te lasă cu gura căscată, pentru că sunt zone în care acțiunea umană nu a intervenit nici măcar pentru a face curat. Natura este cea care strică, repară și curăță.

(Pont: mai multe pietre în același loc reprezintă o casă a strămoșilor.)

Sanctuarul Marilor Zei

Pentru că am ajuns la capitolul situri arheologice, trebuie să amintim și Sanctuarul Marilor Zei, dar și vechiul oraș, Paleopoli.

În antichitate, Samothraki era faimoasă pentru sanctuarele sale de inițiere, prin care lumea devenea mai bună și se simțea protejată. Tot aici, în Samothraki, Zeus ar fi întâlnit-o pe Electra.

În vechiul oraș, mai găsiți ceea ce este considerată prima hartă a insulei, sculptată în piatră (foto).

Legenda spune că primii creștini veniți pe insulă au distrus tot ce ținea de existența celor 12 zei, care au creat orașul. Totuși, în prezent, încă există oameni în Samothraki care cred în zei și spun că Iisus vine din Israel și nu este unul de-al lor.

Ruinele din prezent reprezintă patrimoniu național, prin urmare, filmările cu drona sunt permise numai cu autorizație de la Oficiul de Cultură. Programul de vizitare a Sanctuarului este de la 8:30 la 15:30, din primăvară până în toamnă, iar biletul de intrare costă 3 euro (înainte de pandemie costa 5 euro).

Chora, capitala din Samothraki

Chora este capitala insulei și este zona din care puteți achiziționa suveniruri pentru prieteni sau familie.

Chora este micul oraș din Samothraki, unde se regăsește inclusiv spitalul, aflat în renovare, după inundațiile din 2017.

Cu străduțe înguste și pietruite, Chora are și ea ruinele ei bine protejate și de unde poate fi văzută insula în toată splendoarea sa.

Cazare și mâncare bună pe insulă

Personal, consider că dacă mănânci prost oriunde în Grecia, trebuie să fii fie foarte ghinionist, fie extrem mofturos. În Samothraki, în port, tavernele sunt specializate pe preparate din pește și fructe de mare.

Dacă mergeți spre zona montană, găsiți mâncăruri bazate pe carne de capră, în special, fiind animalul preponderent pe insulă.

În ceea ce privește cazarea, Samothraki vine cu oferte pentru toate gusturile, inclusiv zonă de camping.

Ceea ce am aflat pe durata călătoriei noastre este că proprietarii de unități de cazare care au hotelurile sau pensiunile pe Booking.com sau Airbnb.com (cei mai mulți sunt pe Airbnb.com, deoarece li se par prea ridicate taxele Booking.com) nu rezervă turiștilor care sună individual. Prin urmare, cel mai indicat este să vă rezervați prin intermediul platformelor, deoarece grecilor le place să respecte legile impuse de stat.

Noi am fost cazați la Samothraki Beach Resort, de trei stele. Hotelul este unul considerat de top pe insulă, unde prețurile sar de 70 de euro pe noapte, în plin sezon, fiind situat pe malul mării.

Însă insula oferă varii alternative, o variantă de mijloc fiind și Samothraki Village Resort. Din acest punct de vedere, contează foarte mult ceea ce vă doriți și în mod cert, insula vă va oferi ceea ce căutați.

Foto: Samothraki Beach Resort

Foto: Samothraki Beach Resort

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri