Începând cu data de 1 februarie 2022 a început recensământul populației și locuințelor din România. Actualul Recensământ al populației și locuințelor (RPL2021) a început cu prima etapă, cea de preluare a datelor din surse administrative și de creare și populare a bazei de date a recensământului cu acest prim set de date, arată Institutul Național de Statistică (INS). Persoanele care vor să se implice în procesul de colectare a datelor se pot înscrie pentru a deveni recenzori. Iată cum poți deveni și tu un recenzor.

Cum te poți înscrie ca recenzor

Persoanele interesate, care vor să se implice în munca depusă în cadrul Recensământului Populației, pot deveni recenzori pentru AutoRecenzarea Asistată (recenzor ARA) și recenzor de teren. În prima etapă amintită mai sus, românii interesați trebuie să se înscrie în perioada 7-18 februarie 2021 pe listele de candidați pentru personalul de recensământ.

Cum poți deveni recenzor la recensământSursa foto: Shutterstock

În funcție de localitatea în care se află, românii trebuie să urmărească listele cu înscrieri pe care primăria le pune la dispoziție. Începând cu data de 7 februarie, fiecare primărie din România va afișa pe site-ul instituției modelul cererii de înscriere. Fiecare primărie va pune pe site-ul propriu un model de cerere de înscriere care trebuie completată și trimisă instituției.

Poți vedea AICI un model de cerere de înscriere pentru a deveni recenzor pentru Primăria Sectorului 2 din municipiul București.

Ce criterii trebuie să îndeplinești pentru a deveni recenzor

  1. Vârsta minimă de 18 ani împliniți la data selecției – condiție eliminatorie;
  2. Minim studii medii absolvite (diplomă absolvent liceu) – condiție eliminatorie;
  3. Să nu aibă cazier judiciar – condiție eliminatorie;
  4. Să dețină cunoștințe de utilizare a unei tablete;
  5. Abilitatea de a comunica într-o manieră civilizată
  6. Capacitatea de a stabili contacte inter-personale, de a fi cordial, plăcut, metodic şi riguros;
  7. Să dispună de un telefon mobil pe care să-l utilizeze pentru comunicare;
  8. Rezistenţă la stres şi lucru sub presiune;
  9. În zonele/comunitățile cu populaţie de altă etnie decât cea română, cunoaşterea şi a limbii acelei etnii şi a specificului etniei respective reprezintă un avantaj în desfăşurarea muncii sale pe teren;

Personalul de recensământ este selectat din primării, instituțiile Prefectului, consiliile județene, instituții deconcentrate, al personalului didactic, al specialiștilor în economie, informatică și în alte domenii, precum și din rândul pensionarilor, studenților și al altor categorii de persoane cu pregătire corespunzătoare, având cel puțin studii medii absolvite.

Posibile atribuții pentru un recenzor:

Primăria Sectorului 2 a postat într-un anunț, pe pagina oficială de Facebook că un recenzor ar trebui să aibă următoarele atribuții:

  • Muncă predominant la birou
  • Disponibilitatea de a lucra 8 ore/zi (două schimburi)
  • Disponibilitatea de a lucra în weekend (sâmbătă și/sau duminică)

Cine selectează și instruiește recenzorii

Recrutarea recenzorilor se face de către primar, conform OUG nr.19/2020. Totodată, încheierea contractelor civile pentru serviciile de recenzare reprezintă sarcini care le revin primarilor. Unitățile județene de implementare a recensământului (UJIR-uri) din cadrul direcțiilor teritoriale (regionale sau județene) de statistică asigură selecția și instruirea personalului recrutat, potrivit informațiilor publicate pe portalul recensamantromania.ro.

Ce fel de contract se încheie pentru a deveni recenzor

Persoanele selectate să fie recenzori vor fi ulterior plătite pentru munca prestată, în baza unui contract de prestări servicii de recenzare. Contractul de prestări servicii de recenzare este încheiat cu primăria. Perioada contractului se stabilește în funcție de perioada de colectare a datelor de pe teren.

Sunt două perioade pentru care se poate încheia contractul:

  • autorecenzarea asistată (ARA): 14 martie 2022- 15 mai 2022
  • recenzarea prin interviu faţă-în-faţă, în teren: 16 mai 2022 - 17 iulie 2022 (anunțul pentru înscrierea candidaților se va face de către primărie ulterior recrutării recenzorilor ARA)

Citește și: Începe recensământul populației și locuințelor. Românii vor primi o zi liberă pentru completarea online a datelor

Cum se face plata unui recenzor

În perioada de autorecenzare (14 martie -15 mai 2022) plata recenzorilor ARA se face în funcţie de numărul de chestionare pentru care se asigură asistența populației, chestionarul fiind compus din mai multe secțiuni cu grade de complexitate diferite, la un tarif de:

  • 7 lei pentru „Secțiunea pentru recenzarea persoanei”
  • 3,5 lei pentru „Secțiunea pentru recenzarea locuinței”, inclusiv pentru orașele și comunele izolate sau dispersate teritorial

În perioada de recenzare în teren (16 mai 2022 - 17 iulie 2022) plata recenzorilor se face în funcţie de numărul de chestionare completate prin interviu față-în-față, chestionarul fiind compus din mai multe secțiuni cu grade de complexitate diferite, la un tarif de:

  • 7 lei pentru „Secțiunea pentru recenzarea persoanei”
  • 3,5 lei pentru „Secțiunea pentru recenzarea locuinţei”, inclusiv „Secțiunea pentru recenzarea spațiului colectiv de locuit”.

Vezi AICI și informarea referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal la recensământul populației și locuințelor din România

Recensământul populației și locuințelor din România se va desfășura potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 178/2020, cu modificările și completările ulterioare, notează INS, în anunțul publicat.

La ultimul recensământ, cel realizat în anul 2011, România avea o populaţie de 20,1 milioane de locuitori.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri