Plită cu inducție? Sau plită pe gaz? Este o întrebare foarte des pusă de clienți atunci când lucrează cu designeri la proiectul lor de bucătărie.

Să vă hotărâți dacă să alegeți între o plită încorporabilă cu inducție sau cu gaz pentru noua dvs. bucătărie poate fi o provocare. De la stilul de gătit la curățare, de la eficiența energetică la siguranță: există o serie de lucruri la care trebuie să vă gândiți înainte de a lua o decizie.

Cu acest ghid, suntem aici pentru a vă ajuta să vă decideți dacă să alegeți o plită încorporabilă cu gaz sau cu inducție pentru a vedea care este cea mai bună pentru dumneavoastră și pentru cerințele dumneavoastră.

Ce este mai exact o plită cu inducție?

În mod incredibil, plitele cu inducție există încă din anii 1970, deși au câștigat popularitate în Europa abia de la mijlocul anilor 2000, pe măsură ce designerii și proprietarii de bucătării le-au adoptat.

Profilul minimalist și redus al unei plite cu inducție arată întotdeauna bine într-o bucătărie elegantă și modernă. Și sunt disponibile în diverse forme și dimensiuni.

Cum funcționează acestea? O plită cu inducție folosește în mod inteligent electromagnetismul pentru a încălzi și a găti. Atunci când plita este pornită, se creează un câmp magnetic alternativ de înaltă frecvență între element și tigaie. Câmpul electromagnetic se deplasează apoi în tigaie și generează un curent în interiorul acesteia. Iar acel curent din interiorul tigăii este cel care generează căldură și se transferă la alimente.

Acest lucru înseamnă că doar tigaia se încălzește, și nu întreaga plită.

Ce ziceți de o plită pe gaz?

Cei mai mulți oameni sunt familiarizați cu plite pe gaz (deși numărul gospodăriilor care le folosesc alături de un cuptor încorporabil pe gaz este în scădere). Pe măsură ce rotiți butonul de pe plită, gazul este eliberat prin inelele arzătorului, care este apoi aprins de scânteia brichetei. Este acel sunet de clic clic pe care îl cunoaștem cu toții atât de bine.

Dar stilul de plită încorporabilă pe care îl alegeți pentru noua dvs. bucătărie va depinde de o serie de factori. Atunci când alegeți între plite cu inducție sau cu gaz, probabil cel mai important factor de luat în considerare este: cum se compară acestea când vine vorba de gătit?

Întrebați majoritatea bucătarilor profesioniști și a bucătarilor pasionați și probabil că vor spune că preferă gazul. Totul se reduce la cât de ușor este să creșteți sau să coborâți temperatura, pur și simplu prin reducerea puterii flăcării. Dați flacăra mai mică atunci când doriți să fierbeți la foc mic și creșteți-o atunci când aveți nevoie de căldură mare, cum ar fi gătitul la wok.

Totuși, temperatura reală poate fi greu de măsurat și este posibil să trebuiască să stați cu ochii pe ea în timp ce gătiți. O plită încorporabilă cu inducție este de fapt mult mai precisă și mai ușor de controlat. Puteți seta temperatura printr-o simplă atingere a unui buton și vă puteți asigura că temperatura este exact aceeași de fiecare dată.

Plitele pe gaz se încălzesc mai repede decât cele cu inducție, deoarece aveți o flacără instantanee. Dar asta înseamnă că mâncarea se gătește mai repede cu o plită pe gaz? În mod interesant, nu. O plită cu inducție este mai rapidă la încălzirea alimentelor deoarece este mai eficientă în distribuirea căldurii pe care o produce.

În 2021, cei de la Which.co.uk au făcut un test folosind unele dintre cele mai bune plite cu gaz și cu inducție de pe piață, pentru a vedea care dintre ele aduce mai repede o cratiță cu apă la fierbere.

Plita pe gaz a avut nevoie în medie de 9,69 minute pentru a fierbe, dar plita cu inducție a avut nevoie de doar 4,81 minute. Cea mai rapidă plită cu inducție testată a avut nevoie de puțin peste trei minute pentru a fierbe, ceea ce este cam cât unele fierbătoare!

În ceea ce privește gătitul, considerăm că dezbaterea dintre plita cu inducție și cea pe gaz este o remiză.

Sursa foto: unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri