Noua lege a energiei introduce o declarația pe proprie răspundere pentru consumatori, prin care aceștia declară practic la ce loc de consum vor să li se aplice plafonarea. Pe hârtie, pare ceva simplu, dar urmările sunt mult mai complicate – și fac legea aproape inaplicabilă.

Ce urmări va avea, de fapt, introducerea unei declarații pe proprie răspundere pentru facturile la energie, în condițiile în care ministrul Virgil Popescu le recomandă chiriașilor să-și facă propriile contracte de energie, pentru a beneficia de plafonare? Am discutat pe Facebook pe acest subiect cu Otilia Nuțu analist de politici publice în energie, ExpertForum – EFOR - iar concluziile nu sunt deloc pozitive.

De ce este necesară declarația pe proprie răspundere? Practic, oricâte locuințe ai avea, de la 1 ianuarie 2023 poți beneficia de plafonarea facturilor la energie doar pentru una dintre ele. Pentru restul, dacă sunt închiriate, chiriașii ar trebui să încheie propriile lor contracte, pe baza contractului de închiriere înregistrat la ANAF, afirmă ministrul Energiei.

Doar că aici intervine următoarea problemă: un nou contract de curent nu se poate încheia pe loc – teoretic, durează 21 de zile, practic. Pe de altă parte, chiriașul are viză de reședință doar pentru un an. Ceea ce înseamnă că, dacă își face un contract nou, acesta va fi valabil câteva luni.

Contractul de energie electrică pentru chiriași, misiune imposibilă

Pe de altă parte, ministrul pare să presupună că chiriașul va face contract cu un furnizor imediat ce semnează contractul de închiriere și, dacă pleacă o lună mai târziu, procesul se reia cu următorul chiriaș. În practic, însă, semnarea unui contract nou poate dura 3-4 luni iar unii furnizori încearcă chiar să mai scape de consumatori cansnici, din cauza plafonării – sau să nu mai accepte clienți noi. În plus, ce garantează că chiriașul va și rezilia contractul atunci când pleacă?

O altă problemă este cea a proprietarilor care găzduiesc refugiați ucraineni, primind ajutorul de la stat (50 de lei pe zi pentru cazare și 20 de lei pentru masă). Aceștia nu au cum să îi facă chiriașului (fiindcă practic vorbim despre o chirie plătită de stat) contract cu un furnizor de energie?

Întrebarea, afirmă Otilia Nuțu, este cum faci să se intersecteze cererea cu oferta. ”Cel mai probabil, proprietarul o să trebuiască sa reducă din chirie ca să nu-și piardă chiriașul, chiriașul va plăti si el ceva mai mult, probabil se va ajunge la împărțirea facturii.” Ceea ce ar putea duce la o scădere pe piața chiriilor. Dar ideea de trecere a contractelor pe numele chiriașilor, deși pe hârtie sună bine, este nerealistă.

Furnizorii de energie spun că nu pot verifica declarațiile pe proprie răspundere sau refuza plafonarea

La rândul lor, furnizorii au o altă problemă: cum să verifice veridicitatea acestor declarații pe proprie răspundere? Legea nu le oferă niciun mecanism de a refuza plafonarea pentru un client.

Așa că furnizorii au cerut, prin intermediul Federației ACUE, clarificări în ceea ce privește mecanismul de implementare a schemei de sprijin. Ei propun fie verificarea declarațiilor pe proprie răspundere înaintate de către beneficiari, astfel încât facilitățile în discuție să fie acordate numai după efectuarea verificărilor necesare de către autoritatea competentă desemnată, fie asumarea integrală de către furnizorul de ajutor, în cazul de față Ministerul Energiei și Ministerul Muncii prin ANPIS, a obligației privind recuperarea sumelor acordate clienților ale căror declarații pe propria răspundere nu corespund realității.

Care va fi prețul plafonat al energiei de la 1 ianuarie 2023

Conform legii, prețul plafonat este de cel mult 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru clienți casnici care în 2021 au avut un consum mediu lunar până în 100 kWh, de 0,8 lei pentru cei care în 2021 au avut consum lunar mediu între 100,01 și 300 kWh și de 1,3 lei pentru orice consum peste 255 de kWh, indiferent cât de mare a fost în 2021. Conform noii legi, o persoană poate beneficia de acest preț doar pentru un loc de consum.

Legea ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2023, dar încă nu a fost promulgată de șeful statului.

Sursa foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri