Transmiterea lună de lună a indexului la energie electrică a devenit foarte importantă în noul sistem de plafonare care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023 pentru consumatorii casnici. Motivul ține nu doar de regularizări, cât mai ales de modul în care se calculează la ora actuală prețul plafonat al energiei.

De ce este important în această perioadă să transmiți în fiecare lună indexul la energie? Dacă până în 2021, când au apărut primele mecanisme de compensare și plafonare a prețului energiei pentru consumatorii casnici, prețul era același per kWh indiferent de consum, la ora actuală prețul plătit este influențat de consumul din luna respectivă. Există trei praguri de consum, fiecare cu un alt preț maxim, iar dacă nu transmiți indexul la energie în fiecare lună riști să te trezești că furnizorul îți auto-estimează consumul și depășești un astfel de prag.

Prețul energiei electrice în 2023

Mai concret, în 2023 plătești pentru energia electrică următorul preț plafonat:

  • Dacă consumul lunar de energie este cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv, vei plăti cel mult 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus. Conform ANRE, majoritatea clienților – circa 5 milioane din totalul de 9 milioane – sunt în această situație.
  • Dacă consumul lunar de energie este cuprins între 100,01 și 255 kWh, o să plătești maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus; consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus. Deci dacă consumi 290 kWh într-o lună, pentru primii 255 vei plăti 0,8 lei, iar pentru restul de 35 kWh vei plăti 1,3 lei. În această situație sunt circa 2,8 milioane de clienţi casnici.
  • Dacă consumul de energie într-o lună depăşeşte 300 kWh, întregul consum se facturează la maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus. De acest plafon beneficiază aproximativ 800.000 de clienți casnici.

De ce riști să plătești mai mult pentru energie dacă nu transmiți lunar indexul

Ca urmare, este foarte important ca furnizorul să știe câtă energie electrică ai consumat efectiv într-o lună, mai ales dacă ai avut un consum sub media ta obișnuită. În plus, majoritatea furnizorilor fac ca transmiterea indexului să fie extrem de simplă, fie prin telefon, fie prin aplicații online.

Un exemplu de ce se poate întâmpla dacă nu transmiți lunar indexul la energie, indiferent că ești la ENEL, Electrica, E.ON, CEZ sau alt furnizor. Să spunem că în februarie ai consumat 103 kWH, în martie 100 și în aprilie, iar 100 kWh. Dacă transmiți lunar indexul, vei plăti în februarie energia la prețul plafonat de maxim 0,8 lei/kWh (mai puțin, dacă ești la Hidroelectrica), iar în martie și aprilie, la prețul de 0,68 lei/kWh. Pe de altă parte, dacă nu îl transmiți lună de lună și furnizorul va face o estimare a consumului tău de energie electrică, te poți trezi cu o medie de 101 kWh pe lună, ceea ce înseamnă că vei plăti la prețul plafonat de 0,8 lei/kWh pentru fiecare lună.

”Conform legislației modificate la finalul anului 2022, prețul de plafon nu mai depinde de media consumului lunar realizat în 2021. Acum, prețul se va calcula și aplica la consumul realizat lunar. De aceea este importantă transmiterea lunară a indexului autocitit, în funcție de care furnizorul de energie electrică te încadrează automat lună de lună, în plafonul corespunzător tranșei”, explică și Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

De asemenea, dacă transmiți lunar indexul la energie eviți situații precum facturile de regularizare, care au generat atât de multe discuții în 2022.

Această situație nu există în cazul facturilor de gaze, deoarece acolo prețul maxim plafonat este același indiferent de consumul lunar.

Contoarele inteligente transmit automat indexul la energie și pot reduce tarifele

O soluție, pe care și autoritățile din România par tot mai convinse că trebuie să implementeze, este trecerea la contoare inteligente, care transmit automat indexul la energie. Momentan, sunt mai puțin de un milion de astfel de aparate instalate în gospodării din România. Un contor smart transmite cu o frecvență mare – chiar și de câteva ori pe minut - date de consum către distribuitorul de energie electrică și poate să pună la dispoziție aceste date de consum în timp real către furnizor și, mai general către piața de energie.

Cum s-ar schimba lucrurile dacă am avea contoare inteligente, care transmit automat indexul la energie? ”I-am putea spune consumatorului să pornească mașina de spălat rufe, de exemplu după ora 9:50 în fiecare seară pentru că atunci va beneficia de un tarif care se poate să fie 10 % din tariful de la orele de vârf, pentru că e mai mică cererea pe acel interval. Sunt momente în care se plătește consumatorul pentru a consuma energie, deci am putea beneficia tarife negative. De exemplu, bate vântul foarte mult, consumul este scăzut și atunci producătorii de energie sunt dispuși să plătească pentru a li se cumpăra energia”, explica, într-un interviu wall-street.ro Corneliu Bodea, CEO Adrem și președinte al Centrului Român al Energiei.

Sursa foto: Facebook / Electrica

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri