Statul Român vrea înființarea unei noi companii de asigurări, mandatând CEC Bank să înființeze una nouă, iar așteptările pieței este ca aceasta să intre pe piața polițelor RCA, care se confruntă cu tot mai multe probleme, dar liderul USR, Cătălin Drulă afirmă că treaba autorităților ar trebui să fie asigurarea unei supravegheri corecte a pieței, care să prevină noi probleme.

Contactat de wall-street.ro, președintele USR spune că situația complicată de pe piața RCA este rezultatul politizării ASF, cea care este responsabilă pentru supravegherea pieței asigurărilor.

PSD își pune de ani de zile oamenii acolo, rând pe rând, iar aceștia, din complicitate sau din incompetență, au privit nepăsători în timp ce erau companii care activau pe această piață și care aveau practici care nu erau în regulă. Am văzut falimentul celor de la City Insurance, iar acum sunt alte semnale că ar fi și alți asiguratori care nu sunt în regulă”, a declarat Cătălin Drulă.

Potrivit acestuia, în urma acestor evenimente suferă toată piața asigurărilor și românii care au asigurări RCA.

„Consecințele falimentului de la City Insurance sunt plătite tot de contribuabili, pentru că fondurile de garantare trebuie umplute la loc. Și cum faci asta? Prin creșterea prețurilor. Popularea acestor instituții de control cu ooameni de slabă calitate profesională sau poate chiar corupți, pe care i-au numit cei din PSD și PNL, are consecințe reale, iar domnii Ciolacu și Ciucă trebuie să-și asume creșterea polițelor RCA”, ne-a mai spus Cătălin Drulă.

Întrebat despre intenția statului de a înființa prin CEC Bank o societate nouă de asigurări, care ar putea intra pe segmentul RCA, președintele USR a spus că preocuparea Guvernului nu ar trebui să fie înființarea unei asemenea companii, ci de a îmbunătăți supravegherea.

Eu spun să nu perpetuăm porcăriile pe care PSD și PNL le-au făcut la ASF, dar și prin conducerea CEC de-a lungul anilor, și în continuare pe piața de asigurări. O piață de asigurări din orice stat are nevoie de supraveghere și de control real, care să nu permită practici oneroase.

De ce au ajuns companiile acelea să aibă probleme? Pentru că au practicat prețuri de dumping. Și au fost atâția care au spus că practicile nu erau corecte, pentru că, solicitând un preț mai mic, nu-și puteau acoperi costurile, dar nimeni nu i-a controlat. Băncile și asigurările sunt domenii în care este nevoie de o supraveghere atentă din partea statului”, a subliniat Cătălin Drulă.

Ce plănuiesc Ministerul Finanțelor și CEC Bank

Statul Român s-ar putea extinde pe piața asigurărilor prin CEC Bank, care, până la finele anului, speră să înființeze o societate de asigurări.

„CEC Bank SA parcurge etapele de înființare a societății de asigurări, fiind demarată întocmirea documentației legale și obținerea avizelor necesare pentru înființare. Când toate detaliile vor fi definitivate, vom face publice aceste informații. Estimăm că societatea va deveni operațională până la sfârșitul anului.”, au confirmat oficialii CEC Bank, pentru HotNews.ro.

Încă nu este stabilit exact ce tipuri de asigurări va putea oferi noua societate, banca urmând să trimită un studiu de piață către Ministerul de Finanțe pentru a determina care vor fi produsele pe care noul asigurator să le introducă în portofoliu.

Deocamdată, se speculează că ar putea intra și pe piața RCA, un segment care încă se reașează după falimentul City Insurance. Statul este deja prezent pe piața asigurărilor prin EximAsig, dar nu acoperă și segmentul RCA.

Ministerul Finanțelor a confirmat și el că banca a primit mandat pentru înființarea noii societăți.

„Mandatul acordat a avut în vedere interesul CEC Bank SA de a a-și extinde activitatea pe piața asigurărilor, ținând cont de oportunitatea unei astfel de inițiative, menite să diversifice baza de venituri prin extinderea activității CEC Bank pe segmente financiare adiacente, pe modelul practicat de alți competitori din sistem, în vederea diversificării portofoliului de produse și servicii ce pot fi oferite clienților prin dezvoltarea de noi activități în domeniul asigurărilor”, au spus cei din minister pentru Bugetul.ro.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat că nu a fost depusă nicio cerere din partea CEC Bank pentru înființarea unei noi societăți de asigurări, dar că așteaptă depunere unui asemenea proiect din partea oricărui noi jucător care a putea intra pe piața de asigurări.

Atenție sporită asupra pieței RCA din cauza scumpirilor din ultima vreme

Mediul politic a arătat un interes și mai mare în legătură cu problemele de pe piața polițelor RCA, din cauza scumpirilor care au apărut în ultima perioadă.

Cătălin Drulă declarase anterior că USR i-a cerut președintelui ASF, Nicu Marcu, să dea explicații în Parlament de mai bine de o lună, dar acesta se ascunde.

”La fel ca cei care l-au pus acolo, șeful ASF manifestă un dispreț total față de români şi problemele lor reale", declară Cătălin Drulă, conform unui comunicat de presă al USR, citat de Agerpres.

USR menţionează că deputaţii Pollyanna Hangan şi Mihai Botez au solicitat, la începutul lunii februarie, chemarea la Comisia de politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor a preşedintelui ASF.

Găsiți mai multe detalii despre tarifele polițelor RCA AICI.

„Autoritatea pe care acesta o conduce putea previziona, dacă nu preîntâmpina în totalitate, dezastrul produs în 2022 pe piață asigurărilor din România. Totodată, prin intermediul senatoarei Silvia Dinică, USR a solicitat ASF răspunsuri la mai multe întrebări, printre care unele legate de controalele efectuate la companiile City Insurance şi Euroins, în condițiile în care falimentul City Insurance a condus la creșterea prețului polițelor RCA cu 71% în 2022”, se arată în comunicatul USR.

Euroins pare să aibă probleme tot mai mari, în condițiile în care liderul pieței RCA resimte o presiune tot mai mare atât din partea clienților, dar și a autorităților.

USR anunță că va depune un proiect de lege pentru restructurarea ASF, "astfel încât această instituție cheie să devină funcțională şi să poarte răspunderea" pentru domeniul pe care trebuie să-l reglementeze.

Ciolacu: Sunt semnale că ar putea fi anunțat un faliment pe piața RCA

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că ASF împreună cu Guvernul "vor lua cea mai bună decizie" în legătură cu poliţele RCA, adăugând că vicepreşedintele ASF a cerut să se întâlnească cu el pe acest subiect, potrivit Agerpres. Totodată, liderul PSD a spus că sunt și semnale din piață că ar putea fi anunțat un nou faliment, de aici și creșterea prețului de referință a polițelor RCA.

"Ştiţi foarte bine că aceste decizii le ia ASF şi Guvernul.(...) Există anumite semnale pe piaţă că ar exista această posibilitate (ca o firmă fie aproape de faliment - n.r.). A mai existat acest precedent. Eu ce vă pot răspunde este din precedentul care a fost, City Insurance, cam aşa ceva, unde statul a intervenit. Sunt ferm convins că şi de această dată cei de la ASF împreună cu Guvernul vor lua decizia cea mai bună (ca preţul să fie stabilizat - n.r.). Dacă este o decizie printr-o ordonanţă de urgenţă, ea va veni în Parlament", a spus Marcel Ciolacu.

Sursa foto: Facebook / Cătălin Drulă

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri