Vor crește facturile Hidroelectrica odată cu listarea la bursă a companiei? Clienții casnici ai Hidroelectrica s-au obișnuit cu cele mai mici sau unele dintre cele mai mici prețuri de pe piață, dar compania tocmai a anunțat o nouă ofertă tarifară, valabilă pentru lunile iulie, august și septembrie.

Oferta de furnizare a Hidroelectrica a expirat la sfârșitul lunii iunie, iar mulți clienți au stat cu sufletul la gură, de teama unei creșteri a facturilor. Dar noua ofertă, valabilă între 1 iunie și 30 septembrie, nu a mărit prețul energiei active, care a rămas tot la 0.28 lei/kWh. Oferta este valabilă atât pentru cei care erau deja clienți Hidroelectrica și vor să-și prelungească contractul, cât și pentru clienții noi.

Care este noul preț al energiei la Hidroelectrica pentru clienții casnici

Ca urmare, prețul final facturat pentru clienții casnici variază între 0,743 lei/kWh și 0,866 lei/kWh, în funcție de regiune, deoarece tarifele de distribuție diferă de la o regiune la alta. Acest preț este peste cel plafonat în cazul unui consum lunar de energie cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv - caz în care se aplică plafonarea, adică prețul de 0,68 lei/kWh. Dacă aveți un consum peste 100 kWh, cu plafonare ați plăti cel mult 0,8 lei/kWh, iar dacă aveți un consum peste 300 kWh, ați plăti 1,3 lei/kWh. Deci, în aceste cazuri, noua ofertă Hidroelectrica poate fi în continuare mai avantajoasă, prețul energiei fiind mai bun decât cel maxim asigurat de stat.

Prețul este valabil un an și nu depinde de consumul clientului. Însă, deși Hidroelectrica garantează că este fix pentru un an, de fapt prețul ar mai putea crește dacă se măresc tarifele de distribuție, care nu depind de furnizor.

Tarifele de distribuție reprezintă prețul serviciului de distribuție a energiei electrice sau gazelor. Acest preț, care se reflectă în facturi, este fixat de ANRE. Metodologia prin care e stabilit implică și obligativitatea asigurării viabilității financiare a societăților de distribuție. Fără o creștere a tarifelor de distribuție, distribuitorii riscă să meargă în pierdere.

ANRE stabilește politica de investiții și direcțiile principale de investiții ale distribuitorilor, care depind de tarife, adică practic de încasările acestor companii. Iar vreme de un an de zile, din aprilie 2022, tarifele au fost înghețate, în contextul crizei energiei.

Ce furnizor are o ofertă mai bună la energie decât Hidroelectrica

Există în acest moment un furnizor care oferă un preț mai bun decât Hidroelectrica, Nova Power & Gas. Aici prețul energiei active este de 0,25 lei/kWh la contractele cu preț fix pe 6 luni și variabil pe următoarele 6 sau 0,272 lei/kWh pentru contractele cu preț fix pe 12 luni.

Dacă vi se pare tentantă oferta Hidroelectrica, acestea sunt actele necesare pentru încheierea contractului:

- Cererea de încheiere a contractului de furnizare, completată în totalitate, inclusiv indexul contorului la data solicitării (dovada foto atașată index);
- Copia carții de identitate, pașaportului sau buletinului de identitate al solicitantului/a persoanei împuternicite să semneze contractul;
- Copia Certificatului de Racordare emis de operatorul de distribuție si/sau copia tuturor paginilor ultimei facturi de energie electrica de la actualul furnizor.
- Declarație pe propria răspundere - drept locativ, completată în totalitate, iar în cazul în care aveți mai multe locuri de consum, se va completa câte o declarație pentru fiecare
dintre acestea;
- Declarație pe propria răspundere privind tipul de consum, pentru Asociațiile de Proprietari.

Care este noul preț al energiei la Hidroelectrica pentru clienții non-casnici

Pentru clienții business, oferta Hidroelectrica valabilă de la 1 iulie 2023 este ceva mai avantajoasă decât cea de până acum. Prețul energiei active este de 0,638 lei/kWh, în comparație cu 0,7 lei/kWh, prețul practicat până la 30 iunie, și este fix pentru un an. Oferta este destinată clienților noncasnici cu un consum anual estimat sub 100.000 kWh .Prețul final cu TVA variază în funcție de regiune și de nivelul de tensiune

În acest moment, conform datelor companiei, 84% dintre clienții non-casnici și 16% dintre cei casnici au contracte de furnizare a energiei electrice cu Hidroelectrica.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri