România nu renunță prea curând la centralele pe gaze. Proiectul privind interzicerea acestora în imobilele noi, promovat de fostul ministru al Mediului, a fost amânat de Mircea Fechet, noul titular al portofoliului.

Potrivit RADOR, noul ministru al Mediului a decis că proiectul privin interzicerea centralelor pe gaze în locuințele noi mai trebuie aprofundat. Mircea Fechet susține că este mai important să se rezolve problema milioanelor de gospodării care încă se încălzesc cu lemn de foc. Practic, s-ar reduce substanțial din poluare dacă acestea ar trece de la centrale pe gaze, a afirmat ministrul, conform agenției de presă.

Proiectul inițial de fostul ministru, Tánczos Barna, anul trecut, se aplica doar clădirilor care vor fi construite, deci nu urma să fie interzise centralele deja instalate. De asemenea, nu erau clădirile pentru care dezvoltatorii au obținut deja autorizația de construire, chiar dacă nu au început construcția lor.

Planul UE de interzicere a centralelor de apartament pe gaze

Există însă și la nivel european un plan în acest sens, care ar putea forța mâna autorităților de la București. Concret, Comisia ar putea interzice, din 2029, vânzarea de centrale de apartament, boilere, calorifere și alte sisteme de încălzire bazate exclusiv pe combustibili fosili (gaz, petrol sau cărbune și derivate) care nu ating pragul de eficiență de 115%. Cum acest nivel este imposibil de atins de tehnologiile actuale, vorbim practic de o interdicție completă.

Este important de precizat că măsura nu se va aplica și sistemelor hibride, care nu folosesc doar combustibili fosili – cum sunt, de pildă, cele care combină o centrală termică în condensare cu o pompă de căldură. De asemenea, nu vor fi interzise sistemele de încălzire pe gaz deja instalate. Asociațiile producătorilor de centrale pe gaz și echipamente pentru centrale pe gaz din Italia au protestat împotriva acestei interdicții.

Câte centrale de apartament pe gaze există în România și în UE

La nivelul Uniunii Europene, gazele naturale joacă cel mai important rol în încălzirea clădirilor, reprezentând aproximativ 42 % din energia utilizată pentru încălzirea spațiilor în sectorul rezidențial. Petrolul este al doilea combustibil fosil utilizat pentru încălzire, reprezentând 14 %, în timp ce cărbunele reprezintă doar 3 %.

Nu există date la zi privind numărul de centrale de apartament pe gaze la nivelul UE, dar statisticile din deceniul trecut arătau că 89 de milioane de locuințe din Europa foloseau astfel de sisteme de încălzire a apei. În plus, ar mai fi existat 53 de milioane de sisteme de încălzire instant ”pentru un singur robinet”.

Conform ministerului Energiei, din totalul de 8,5 milioane de locuințele din România, doar 1,2 sunt conectate la sisteme de încălzire centralizată (care, trebuie precizat, folosesc în general tot gaze naturale). O treime din gospodării (aproape 2,5 milioane) se încălzesc direct cu gaz natural. Majoritatea acestora folosesc centrale de apartament, dar cel puțin un sfert de milion au sobe pe gaz, mult mai puțin eficiente.

3,5 milioane de gospodării din România, majoritatea în mediul rural, utilizează sobe pe lemne sau cărbune. Există și un procent foarte mic de locuințe care se încălzesc cu păcură, motorină; GPL sau folosind centrale electrice.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri