Doi tineri din Bucuresti au lansat o aplicatie de smartphone ce permite oamenilor sa realizeze autoportrete mult mai usor, prin folosirea de algoritmi de detectie a fetei si un ghid audio si tactil care indruma utilizatorul cum sa pozitioneze telefonul ca sa fie bine incadrat in imagine. Aplicatia, lansata in aprilie, a atras peste 10.000 de download-uri.
Cei doi frati, George Dita (26 de ani) si Radu Dita (27 de ani) au mai lansat anterior un proiect care transforma orice display intr-un touchscreen pe baza unei camere video. Folosind o camera de rezolutie mica, precum o camera web, indreptata spre ecranul laptop-ului, puteai sa efectuezi click-uri si gesturi pe monitor.

Anterior, cei doi frati programatori au lucrat in corporatii precum IBM, SAP, Vodafone, Axway si in startupuri ca Cellplay si Netsource.

La mijlocul lui 2011 cei doi au decis sa porneasca pe propriul drum si sa deschida un startup bazat pe cercetare. “A urmat un an de pregatire in care eu am urmat un curs masteral in Inteligenta Artificiala, Robotica si Computer Vision la cel mai bun departament de AI din UK (Universitatea din Edinburgh), iar Radu, fratele meu, a continuat cercetarea pentru metode alternative de interactiune om-masina”, spune George Dita (foto stanga).

Ai si tu un proiect cu elemente de originalitate pe care ai dori sa il faci cunoscut cititorilor Wall-Street.ro? Trimite-ne un mail pe adresa AfacereaMea@Wall-Street.ro si vei avea sansa sa apari in cel mai citit cotidian online de business din Romania.


Ideea aplicatiei NoClickPic a venit observand ca oamenii se straduiesc prea mult pentru a-si face poze singuri cu telefonul mobil, deseori rezultatele nefiind satisfacatoare, spune George Dita.

“Cele mai mult smartphone-uri nu au butoane dedicate pentru camera si atunci cand il intorci telefonul nu mai stii exact unde este butonul de declansare pe aparat, nu stii daca esti in imagine sau nu, ceea ce ducea la repetarea actiunii de cateva ori pana obtineai o poza multumitoare. Ne-am gandit ca trebuie sa existe o metoda mai usoara de a face asta, si asa a aparut NoClickPic. Sunt multe aplicatii foto pe Appstore, dar nisa noastra este reprezentata de persoanele care vor sa isi realizeze autoportrete. Folosim algoritmi de detectie a fetei si un ghid audio si tactil care te indruma sa pozitionezi telefonul ca sa fii bine incadrat in imagine, facandu-ti poza automat. Restul functionalitatiilor oferite ca filtre, fotografii multiple, integrare cu social media orneaza aceasta functionalitate esentiala: autopotret cu smartphone-ul”, considera tanarul.

Aplicatia a fost lansata in aprilie si are peste 10.000 de download-uri in prezent. Aplicatia este gratuita, cei doi dorind in prima faza sa atinga un numar critic de clienti. Tinerii dezvolta in prezent o serie de pachete de filtre care nu se regasesc in aplicatii concurente, ce vor putea fi cumparate din aplicatie. NoClickPic a figurat in sectiunea de „New and Noteworthy” (Featured) din AppStore-ul din Romania.

Ce implica lansarea unei astfel de aplicatii

Aplicatia a fost programata integral de Radu Dita si a durat sase luni in regim full time. Pentru grafica, tinerii au contractat un freelancer.

“Dificultatiile intampinate tin de lucrul pe un dispozitiv integrat, cum sunt smartphone-urile. Sunt foarte multe limitari: capacitate de procesare, memorie disponibila, baterie consumata si asa mai departe, care sunt comune pentru o astfel de dezoltare. Procesul de aprobare in AppStore a fost foarte rapid si lipsit de probleme. In aproximativ o saptamana aplicatia a fost aprobata si acceptata”, spune George Dita.

In prezent, tinerii lucreaza la pachete de filtre suplimentare, restilizare a aplicatiei si lansarea oficiala in SUA.

“Momentan eforturile noastre de promovare au fost orientate spre Romania pentru a obtine feedback de la utilizator si a imbunatatii aplicatia. Planuim sa lansam si alte aplicatii care sunt orientate tot spre computer vision in zona de mobile, in principal modelare 3D”, mai spune George Dita.

Sursa foto

Consideri ca aplicatia “va prinde” si in afara Romaniei? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi si sa spui cat de utila ti se pare ideea tinerilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri