IMM-urile care ar fi trebuit sa primeasca fondurile promise de catre statul roman in aceasta perioada ca urmare a inscrierii la schema de minimis NU vor primi banii, deoarece statul roman nu a alocat bugetul necesar acestui sistem de sprijinire a antreprenorilor.

Schema de minimis s-a confruntat de-a lungul ultimilor doi ani cu foarte multe probleme – un esec initial in august 2013, cand se presupune ca serverele pe site-ul de inscriere “au cazut”, urmat de balbe continue ale Ministrului Finantelor de atunci, Daniel Chitoiu, schimbarea regulilor de finantare, dar si aglomeratia la ghisee dupa ce schema “s-a terminat”.

Acum, saga incompetentei continua – IMM-urile care ar trebui sa primeasca la inceputul anului bani, nu vor primi niciun leu deoarece “nu este indeplinita conditia de ridicare a clauzei suspensive din cadrul Acordurilor de finantare semnate pentru anul 2015”. In spatele limbajului pompos si dificil cu care suntem deja “obisnuiti” se ascunde un fapt simplu – statul nu a alocat bani pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii care au apelat (si castigat) in cadrul schemei de minimis.

Vorbim de minim 1.100 de firme, bugetul total care a fost promis fiind de 125 de milioane de euro, pentru toate acestea. Cele mai multe dintre firme au optat pentru doi ani de finantare – 2014 si 2015, spune Silviu Draganescu, consultant si manager la CilvConsulting si persoana care a urmarit indeaproape desfasurarea procesului.

“In 2014 s-au dat banii, dupa ce Victor Ponta a facut o conferinta de presa pe tema aceasta, s-a batut cu pumnii in piept si asa mai departe. Anul acesta insa, ne-am trezit cu anuntul de pe site-ul AIPPIMM conform caruia nu mai exista buget pentru firmele inscrise in schema minimis”.

Ce inseamna acest lucru pentru firme? Probleme extrem de mari – multe dintre ele probabil au investit zeci de mii de euro, au facut imprumuturi la banci, pentru a angaja oameni, a se extinde, a isi dezvolta afacerea, bazandu-se pe banii promisi de statul roman. Din pacate, spune Draganescu, antreprenorii sunt legati la maini si la picioare, intrucat in contract se stipula ca fondurile sunt oferite in limita bugetului.

“Si daca nu exista buget, nu exista bani. Florin Jianu, ministru delegat pentru IMM-uri, a fost scos din functie si in locul lui nu a fost numit nimeni. Asa ca din acest buget probabil «s-au infruptat» altii…si nu cei care trebuiau, adica IMM-urile. Probabil totusi ca in urma scandalului care se va isca, se vor gasi bugete, dar cel mai probabil abia la vara sau chiar in toamna”, spera consultantul si managerul CilvConsulting.

Citeste aici intreg anuntul conform caruia IMM-urile trebuie sa mai astepte sa primeasca banii primiti. Cum comentati pe marginea acestui anunt, trist pentru antreprenori?

Sursa foto: Shutterstock: Deni

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri