Poate parea (relativ) usor, dar nu este deloc! O mana de tineri romani au reusit sa impresioneze comunitatea de pe Kickstarter cu un joc video „side scrooling” cu tematica din istoria nationala, Black: The Fall putand propulsa echipa pe plan international. wall-street.ro a stat de vorba cu unul dintre fondatori, Nicoleta Iordanescu.

In spatele jocului Black:The Fall se afla Cristian Diaconescu, 35 de ani, absolvent al Facultatii de Automatica si Calculatoare dar si cea de Arte Plastice, sectia Grafica. Nicoleta Iordanescu are 33 de ani si, alaturi de Cristian, a terminat si ea Grafica la Arte Plastice, dar si Comunicare la SNSPA.

„Echipa noastra, in forma ei actuala, e formata din 3 graficieni si 2 programatoni. Aproape toti avem experienta andreprenoriala avand la activ alte 2 start-up-uri care functioneaza inca din anii 2000: Quad Software si HeavyWorks Studio. In total avem peste 35 de ani de experienta in domeniu, timp in care am lucrat in proiecte pentru companii precum Activision, Eidos, Ubisoft, Gameloft.
De ce Black:The Fall?

Initial, Black The Fall a fost gandit ca o instalatie virtuala. „Ea era mai mult un proiect care trebuia sa vorbeasca despre trecutul nostru dinainte de '89. Nu stiu ce a declansat ideea. Probabil un interes pe care si eu si Cristi il impartasim pentru acea lume pierduta din copilarie”, povesteste Nicoleta.

Tinerii au incercat sa pastreze cat mai mult din acel univers si ea crede ca asta se simte atat in atmosfera jocului cat si in comportamentul personajelor. In joc, peisajul este dominat de elemente industriale cum sunt combinatele abandonate pe care inca le mai poti intalni in Romania. Personajele sunt animate de suspiciune si teama, iar jucatorul nu stie niciodata sigur daca cel cu care se intalneste ii este prieten sau nu.

„Am inceput sa ne gandim la proiectul asta din august 2013. Lucram de aproape 2 ani la proiect, asa ca am investit toata energia noastra din ultimii 2 ani. Si nu doar a noastra. Alaturi de noi mai lucreaza full-time 2 programatori si un grafician”.

De ce Kickstarter?

Pentru ca aceasta platforma, KickStarter, functioneaza nu doar ca o modalitate de finantare ci si ca un mijloc de confirmare a proiectului la care lucrezi, subliniaza Nicoleta „Oricat de mult ne-ar fi placut noua Black The Fall, la un anumit moment dat am vrut sa aflam daca sunt si alti oameni care ne impartasesc punctul de vedere. Pana la urma care ar fi ideea sa faci un joc pe care nimeni nu vrea sa il joace?”, se intreaba ea, retoric.

In urma campaniei, proiectul a primit suportul din partea a 1699 de ”backers”. Toti au sustinut proiectul si astfel, in cele 30 de zile ale campaniei, acesta a reusit sa stranga aproape 30.000 de lire sterline.

O alternativa la Kickstarter ar fi fost Indiegogo, o alta platforma de crowd funding. Am luat-o in calcul pentru ca momentan este destul de dificil sa aplici pe Kickstarter cu un proiect din Romania, insa pana la urma a ramas cea mai mare platforma de acest gen din lume.

Cand va fi disponibil, efectiv, jocul

Pentru PC, jocul se va lansa la sfarsitul anului acesta.
„Pentru PS4 am primit recent aprobarea din partea Sony. In mod oficial suntem acum dezvoltatori pentru PlayStation. Asta inseamna ca undeva in 2016 o sa putem sa lansam si pe platforma aceasta. Legat de numarul de downloaduri viitoare nu as vrea sa ma hazardez la estimari acum. Singurul lucru sigur pe care il stim deja este ca pe Steam Early Acces s-au inscris deja 3.000 de oameni care asteapta lansarea jocului full pentru a-l cumpara”.

Provocari la inceput de drum

Primele provocari de care te lovesti sunt lipsa de vizibilitate si lipsa de finantare.
„In plus, e bine de stiut ca activam pe o piata internationala unde, fata de alti dezvoltatori de jocuri, din alte tari, pornim cu un handicap considerabil. Iarna aceasta am avut oazia sa participam, timp de 3 luni, la un accelerator de start-up-uri din Montreal, Canada. As putea sa vorbesc in cunostinta de cauza despre situatia dezvoltatorilor de acolo. Legislatia canadiana stimuleaza toate studiourile care dezvolta jocuri, returnand la sfarsitul anului o treime din cheltuilelile pe care acestea le au cu salariile. Tot aici, exista fonduri garantate de stat (Canada Media Fund) menite sa sustina proiectele independente din industrie”.

Din pacate, in Romania nu exista asa ceva, studiourile independente trebuind, in mare parte, sa „se descurce” cum pot.

Planuri de viitor

Toate eforturile tinerilor sunt acum intreptate spre Black The Fall. Jocul nu este gata asa ca lucreaza intens la realizarea lui. „Planul este sa lansam initial jocul pe PC si mobile si apoi, in 2016, sa ne concentram pe lansarea lui pe Play Station 4. Pentru ca suntem o echipa mica, in momentul de fata, mult din resursele noastre sunt concentrate pe productia jocului si mai putin pe marketing. Momentan ne ocupam doar de partea de community management si avem planificate cateva actiuni de PR care presupun participarea la conferinte sau evenimente importante din industire”.

Echipa dezvoltatoare va participa in luna august la GamesCom (http://www.gamescom-cologne.com/gamescom/index-9.php). „Este o foarte buna ocazie sa ne prezentam jocul presei internationale de gaming si mai ales gamerilor . Tot legat de marketing, uneori cea mai buna strategie este sa recunosti ca nu te pricepi la toate. Marketingul in perioada lansarii este un aspect pe care il luam foarte in serios. Tocmai de asta vrem sa angajam o agentie de comunicare in sensul asta”, spune Nicoleta Iordanescu.

Cum ti se pare proiectul tinerilor? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri