Marius Leustean, un tanar IT-ist in varsta de 25 de ani, a lansat la inceputul acestui an platforma de web hosting cloudify.ro, primul sau proiect antreprenorial pe care l-a realizat in urma unei finantari primite prin intermediul programului Startup-Nation, editia 2017. Am stat de vorba cu el pentru a afla cum a decurs procesul de accesare a fondurilor si cum functioneaza solutia sa.

Marius se descrie ca fiind un tanar IT-ist care isi ocupa timpul cu dezvoltarea aplicatiilor web, pasionat de sistemele capabile sa lucreze distribuit in cloud. In trecut a mai avut o serie de proiecte personale, insa Cloudify considera ca este cel mai dezvoltat dintre ele.

“Am lucrat pentru diverse companii multinationale de-a lungul timpului, cel mai recent loc de munca a fost in cadrul filierei din Germania a unei companii de telecom pe un proiect de Internet of Things. Cloudify este primul proiect antreprenorial care s-a definitivat printr-o investitie financiara si o companie infiintata”, povesteste Marius.

Investitia totala a fost de aproximativ 60.000 de euro, bani bagati in echipamente, salarii si chirie. O parte din suma a obtinut-o in urma aplicarii la programul Start-up Nation, in timp ce restul investitiei a suportat-o din propriul buzunar. In prezent, cloudify are o echipa formata din 3 membri si administreaza 19 servere fizice.

Accesarea programului Start-up Nation: cum a decurs procesul

Marius povesteste ca nu a apelat la un consultant care se se ocupe de proiect, deoarece a considerat ca doar cineva cu experienta in domeniul hosting-ului ar putea sa elaboreze o lista de echipamente, un buget si un plan de afaceri potrivit, asa ca a decis sa se ocupe el de toate.

Citeste si:
Start-Up Nation 2020: buget pentru finantarea a 5.000 de firme
Start-Up Nation 2020 va avea...

Inscrierea i s-a parut una destul de simpla si accesibila, avand la dispozitie documentatia necesara si platforma online pusa la dispozitie de catre Minister, platforma in care a putut sa isi completeze planul de afaceri dupa un tipar impus de autoritati. Problemele au aparut in momentul in care a optat pentru creditul punte.

“Pentru achizitia echipamentelor am apelat la creditul punte, un credit bancar creat special pentru program si garantat de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Inteprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), credit ce este achitat ulterior cu banii din finantare. In teorie suna frumos, insa la partea cu creditul am avut cea mai mare intarziere. Asteptarile mele au fost depasite cu aproape 1 an de zile, timp care a fost necesar pentru aprobarea creditului de catre banca si garantarea acestuia de catre FNGCIMM. Atunci a fost perioada in care am simtit birocratia din Romania la cel mai profund nivel”, precizeaza Marius.

Dincolo de provocarile pe care le-a intampinat in contractarea unui credit punte, Marius este de parere ca programul Start-Up Nation, respectiv editia din 2017 la care a aplicat, nu si-a atins idealurile pentru care fost intens promovat, respectiv faptul ca se anunta ca fiind “un program al inovarii, cu orientare spre IT, tehnologie si productie”.

“Sunt de aceasta parere deoarece s-au gasit portite prin care foarte multi oameni cu idei de afaceri tipice perioadelor de criza - patiserii, covrigarii- au reusit sa obtina finantare. La punctaj, cel mai avantajat domeniu a fost cel al realizarii de software, al IT-istilor, insa acompaniat de limitarea salariala din program, iar acest lucru nu a atras antreprenorii. Pentru o afacere in acest domeniu al realizarii de software la comanda nu prea ai nevoie de echipamente, insa ai nevoie de resurse umane, iar ministerul a limitat salariile ce puteau fi decontate. Practic, din banii oferiti de program pentru un salariat, puteai acoperi doar jumatate din salariul unui programator full time, facand imposibila demararea unui business pe aceasta nisa. De aici ne dam seama ca programul a fost proiectat de functionari publici fara o atentie riguroasa”, precizeaza Marius.

Citeste si:
Drumul Suceava-Botosani, modernizat cu bani europeni, prin cofinantare
UE confinateaza un proiect de...

Acesta le recomanda viitorilor aplicanti, in masura posibiltatilor, sa evite creditul punte si, de asemenea, daca nu considera ca pot face proiectul singuri, sa aiba grija in alegerea consultantului.

Cum functioneaza cloudify.ro

Cloudify.ro este o platforma pentru gazduirea online a site-urilor sau aplicatiilor web, care permite utilizatorilor sa isi mareasca resursele pe perioade scurte.

“Spre exemplu, daca ai un magazin online, poti ca in ziua de joi dinaintea Black Friday-ului sa maresti puterea de calcul a magazinului, iar peste o saptamana cand toata nebunia s-a terminat poti sa revii la normal. Resursele folosite sunt taxate pe ora. Ideea mi-am format-o in timp, in decursul anilor in care am si lucrat in domeniu pentru alte companii, dar am si folosit serviciile altor furnizori de web hosting. Astfel, am acumulat experiente, unele bune, altele mai putin bune, care m-au ajutat sa gasesc loc de imbunatatiri, elaborand propria idee”, precizeaza reprezentantul Cloudify.ro.

Preturile percepute de catre cei de la cloudify incep de la 6 euro/luna pentru clientii mici si pot depasi 200 de euro pentru cei cu cerinte mai complexe. De asemenea, Marius precizeaza ca pentru companiile mari pot concepe solutii personalizate de cloud computing al caror pret poate fi determinat in urma unei analize.

Citeste si:
Finanțările start-up-urilor, mult mai bine analizate din cauza...
Frederic Hofmann, ING...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Start Up »Citește și
Antreprenorii care pot eficientiza costurile câștigă respectul investitorilor
Setari Cookie-uri