Există afaceri românești de care foarte puțină lume știe și care, uneori mai greu, alteori mai ușor, reușesc cumva să reziste în România zilelor noastre. Iar alteori să și prospere. Producătorul român de băuturi artizanale "creative" Kofi Ti este un exemplu de afacere născută și crescută în țara noastră, care, nu doar că nu s-a dat bătută când i-a fost mai greu, ci a și reușit să-și exporte produsele în alte țări. În acest sens, Hong Kong este cea mai recentă piață unde Kofi Ti a reușit să se extindă, asta după ce i-a cucerit pe vecinii bulgari.

Cât privește profilul afacerii sale, lui Cosmin Pasnicu, fondator Kofi Ti, îi place să spună că face "băuturi răcoritoare creative".

Ideea i-a venit când a descoperit că există pe piață nevoia oamenilor de a avea ceva de băut interesant, curat, fără alcool, cu alte cuvinte un fel de băuturi răcoritoare pentru adulți.

Ulterior, însă, antreprenorul, împreună cu soția sa, și-au dat seama că există și o nevoie de băuturi răcoritoare curate pentru copii, ultimul exemplu de băutură creată în acest sens fiind o cola pentru copii.

Astfel, mai în glumă, mai în serios, când copilul său îi spune "Tati, tati, vreau și eu Cola", acesta îi răspunde "tati nu-ți dă Cola, tata îți face Cola".

Cola noastră nu este neagră, pentru că nu este colorată cu sulfat de amoniu, nu are acid fosforic în ea - noi folosim acid fosforic, dar ca să dezinfectăm, nu punem asta în băuturile noastre - iar copiii pot dormi liniștiți după aceea, pentru că nu punem cofeină înauntru.

Cosmin Pasnicu, fondator Kofi Ti

Cu alte cuvinte, spune acesta, compania sa a făcut o cola curată și, în mod interesant, chiar este cola din kola (arborele, n.r.).

Prin urmare, pentru realizarea băuturii echipa sa folosește nucă din kola, practic din singura plantă de kola din lume, pe care o aduce din Guineea Ecuatorială.

Lucrurile stau similar și în ce privește apa tonică creată de Kofi Ti, aceasta fiind făcută din scoarța copacului de chinină.

Apropos de creativitate, băutura cu care am început a fost o limonadă cu cafea, dar nu are deloc gustul cunoscut, pentru că este făcută cu altă parte a fructului de cafea decât în mod obișnuit.

Cosmin Pasnicu, fondator Kofi Ti

Kofi Ti are de asemenea o socată pe care a denumit-o "Socată cu zvâc", care, în cuvintele lui Cosmin Pasnicu, "aduce a ceva ce știi", aduce aminte de copilărie, fiind însă în același timp o băutură mult mai fină și mai rafinată.

Cât despre compoziția acesteia, Cosmin spune că are, evident, flori de soc, dar și oțet de caise, apă tonică marca Kofi Ti, precum și lavandă și cardamom.

Acesta afirmă de altfel că Socata cu zvâc este băutura pe care compania o vinde cel mai bine din categoria ready to drink, pentru că are o punte de legătură cu trecutul, iar clienții pot relaționa cu ea.

Kofi Ti este un business care întâmplător este în România, eu l-am gândit ca un business global de la început, iar marea provocare cred că este să reușim să ajungem să adresăm acea nevoie globală.

Cosmin Pasnicu, fondator Kofi Ti

Antreprenorul mai explică faptul că în România compania s-a chinuit foarte mult să-i facă pe oameni să înțeleagă de ce aceste gusturi sunt diferite, astfel că principala lecție pe care a învățat-o este că nu trebuie să se mai chinuie să educe o piață, ci trebuie să meargă acolo unde piața este educată.

Acesta deplânge de altfel și lipsa finanțărilor pentru companii precum a sa, care nu sunt chiar la început, dar nu au avut un așa numit breakthrough, astfel că au nevoie de sprijin și accelerare pentru a scala.

Trebuie să fii o firmă cu o cifră de afaceri mare, să fi fost profitabil în ultimii ani ca să poți să iei finanțare, sau să fii fiul Ciolacu ca să poți cu o firmă nou înființată să iei sute de milioane de euro ca să faci niște panouri solare.

Cosmin Pasnicu, fondator Kofi Ti

În acest sens, acesta adaugă de asemenea că Kofi Ti este un start-up care a dovedit că a crescut, a vândut, o companie care a ajuns să aibă și "o fărâmă de profit" și care are angajați, plătește, deci este cu totul la zi cu absolut orice, dar nu beneficiază de nicio urmă de sprijin.

Sursă foto: Dora Marin

Unele dintre produsele Kofi Ti de altfel, cum ar fi Cold Brew Coffee, au devenit deja parte din meniul 5 to go, putând fi găsite în numeroase dintre locațiile companiei conduse de Radu Savopol.

Cosmin Pasnicu este sigur de altfel că, într-o zi, în viitorul nu foarte îndepărtat, produsele Kofi Ti vor fi disponibile și în rețeaua de desfacere a retailului clasic. Până atunci, însă, băuturile pot fi cumpărate fie din locații precum cele descrise mai sus, fie online.

"Motto-ul nostru este ce bei când nu bei", concluzionează Cosmin Pasnicu.

Nu în ultimul rând, trebuie spus că business-ul Kofi Ti a avut parte de un nefericit pe data de 11 august, când un incendiu a mistuit, culmea, tot în localitatea Crevedia, o bună parte din punctul de lucru al companiei, cauzând daune de peste 50.000 de euro.

Din fericire, însă, Kofi Ti a avut parte de sprijinul multor clienți care au cumpărat vouchere și abonamente în avans sau marfă care exista pe stoc, direct de pe site. Mai mult decât atât, pe lângă aportul financiar foarte util, aceștia au trimis și foarte multe mesaje de încurajare.

Citeste si:

    Cosmin Pasnicu spune de altfel că ei au fost principalul motor de sprijin și încurajare după acest eveniment.

    Fondatorul Kofi Ti remarcă însă și ajutorul primit din partea comunității de profil, care s-a mobilizat și s-a solidarizat pentru a ajuta. Astfel, conform acestuia, clienți din Horeca au comandat în avans marfă și au plătit-o, dar s-au și uitat ce facturi erau deschise pe relația cu Kofi Ti și le-au plătit rapid, pentru ca compania să poată avea cash.

    Sursa foto: Vali Mirea

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Luca Dinulescu
    Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Start Up »



    Setari Cookie-uri