Pentru ca mi-a placut intotdeauna sa merg cu trenul am cautat sa fac o lista de argumente pentru care cred ca trenul este cel mai potrivit si cel mai comod mijloc de transport in calatorii. Ma raportez in special la calatoriile din afara tarii, dar si din Romania. Este o lista subiectiva evident, la care primesc cu bucurie completari si observatii.
1. Panoramele
Trenul ajunge de multe in locuri in care nu ajung masinile.Ferestrele mari ofera in orice loc mergi cu trenul o perpectiva speciala, larga, numai buna de fixat in memorie sau in aparatul foto. Fie ca te uiti in stanga sau in dreapta:-)

2. Confort
De cele mai multe ori in tren ai locul cel mai generos pentru picioare, nu stai cu genunchii in gura ca in autobuz, in avion sau intr-o masina mica.

3. Consecventa
Trenul merge cu o viteza constanta, nu sunt ruperi de ritm majore, aspect ce pe mine ma linisteste.

4. Lipsa evenimentelor din trafic
In tren nu esti niciodata in alerta din cauza traficului, a comportamentului soferului sau a celorlalti participanti la trafic. Cateodata te poti intreba daca soferul autocarului sau a masinii este kamikaze, sofer de formula 1 sau amandoua la un loc.

5. Zgomotul sinelor
Pentru mine au un efect terapeutic, imi place sa le ascult, sa-mi aminteasca de cand calatoream cu bunicii sau de cand eram student. E un zgomot al unei lumi vechi.

6.Leganatul
Pentru unii poate fi deranjant, insa pentru unii cred ca trenul rezoneaza cu leganatul din vremea copilariei si te poate relaxa sau sa-l aduca pe mos Ene in vizita.

7.Vezi, observi, cunosti oameni noi
Intr-un tren esti fata in fata cu alti oameni, altii trec pe langa tine sau treci tu printre alti calatori. Te poti multumi cu observatul altora sau poti intra in vorba cu acestia, afla povesti si chiar iti poti face prieteni noi.

8. Socializare
Fie ca ti-ai facut prieteni noi sau i-ai luat cu tine de acasa in tren poti face multe lucruri, de la povestit, ras, jucat carti, mim, mafia pana la petreceri in toata regula, asa cum mi se intampla de multe cand mergeam in liceu sau in facultate cu un grup de prieteni la mare sau la munte.

9.Miscare
Trenul are cea mai mare suprafata de transport dintre toate mijloacele de transport. Fie ca mergi la baie, te plimbi dintr-un compartiment in altul sau mergi la vagonul restaurant iti poti dezmorti oasele si face putina miscare.

10. Vagon restaurant
Unele trenuri au vagon restaurant. Poti bea o cafea sau manca ceva cu o priveliste de multe ori foarte frumoasa, mereu in schimbare. De asemenea poti sta sa lucrezi si sa fii productiv. O data de la Bucuresti la Cluj in vagonul restaurant am lucrat 6 ore incontinuu, fara intreruperile specifice biroului (colegii, telefoanele, alte lucruri “urgente”)

11. Electricitate
Unele trenuri au prize la care iti poti incarca telefonul, laptopul sau orice alt device ai cu tine.

12. Mese suport
Sunt foarte bucuros cand gasesc in unele trenuri masute pe care imi pot instala biroul mobil:-)

13.Transport ecologic ce face putin rau mediului in care traim
Nu am date statistice, insa sunt sigur ca electricitatea consumata de tren face mai putin rau decat gazele de esapament sau tonele de kerosen folosite de un avion.

14. Lipsa curbelor si a serpentinelor bruste
Poate soferii de raliu sau de autobuz (pot coincide cateodata) apreciaza serpentinele si curbele. Mai ales cand nu sunt eu sofer nu ma simt deloc confortabil pe drumurile sinuoase.

15. Lipsa raului de masina
In autobuz am vazut multi oameni carora li se face rau. Eu daca incerc sa citesc ceva sau sa lucrez pe telefon, tableta sau laptop mi se face de multe ori rau. In tren nu-mi amintesc sa fi vazut pe cineva care sa aiba “rau de tren”. Pe vapoarele de viteza am aceeasi problema.

16. Inspiratie
Poate cel mai important pentru mine in tren este ca ma simt inspirat si devin productiv. Chiar aceste randuri le scriu privind din cand in cand pe fereastra trenului plantatiile de orez de un verde crud din Vietnam.

Acest articol a fost publicat initial pe tudormaxim.ro.

Sursa foto: Tudormaxim.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri