Ministerul pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri a platit pentru standul Romaniei la targul de turism de la Berlin peste 211.000 de euro, cu 15% peste costurile de anul trecut, in timp ce premierul Victor Ponta cere scaderea cheltuielilor din ministere cu 15%.
Standul Romaniei de la targul de turism de la Berlin, care s-a desfasurat in acest an in perioada 6-10 martie, a avut suprafata de 407 metri patrati, potrivit ministerului pentru IMM si Turism. La stand au fost prezenti 50 de expozanti.

Participarea la targ a costat, potrivit ministerului, 211.208 de euro, fara TVA, dintre care 140.647 euro, fara TVA, a insemnat constructia standului, iar 70.561 de euro, fara TVA, a reprezentat chiria.

Cu o suprafata similara (405 metri patrati) si un numar de 46 de expozanti, standul Romaniei de anul trecut de la Berlin a fost cu aproape 16% mai ieftin, respectiv 182.352 euro, fara TVA.

Potrivit datelor Ministerului pentru IMM si Turism in 2012 constructia standului Romaniei din targul de la Berlin din martie a costat 113.764 euro, fara TVA, iar pentru chirie s-a platit 68.588, euro fara TVA.

Ministrul delegat pentru IMM si Turism, Maria Grapini, a anulat in luna februarie participarea Romaniei la targul de turism de la Munchen, care a avut loc in aceeasi luna, iar hotelierii si agentii care platisera deja biletele de avion si camerele la hotel au acuzat ministerul pentru pierderile suferite.

Grapini a anulat prezenta Romaniei la targul de turism de la Munchen dupa ce evenimentul a fost inclus la finele lunii ianuarie pe lista targurilor aprobate de minister.

Intrebati daca Romania va plati penalitati pentru ca a anulat participarea la eveniment, reprezentantii Biroului de presa ai Ministerului Economiei au afirmat ca nu vor exista astfel de costuri.

"Legat de targul de turism de la Munchen, Romania NU A INCHIRIAT STAND, deci nu va plati nicio penalitate", au raspuns reprezentantii ministerului.

Cu toate acestea, potrivit mai multor fotografii, standul apare in buna masura amenajat, iar pe unul dintre peretii acestuia organizatorii au postat un afis pe care scrie: "Acest expozant a trebuit sa renunte cu putin timp inainte".

Reprezentantii targului de la Munchen au declarat ca Romania a anulat prezenta la targ cu "putin timp" inainte de inceperea acestuia.

De altfel, Romania apare cu stand pe macheta postata pe site-ul oficial al targului.

Premierul Victor Ponta a cerut ministrilor sa prezinte, in perioada urmatoare, propuneri pentru reducerea cu 15% a cheltuielilor cu personalul si a cheltuielilor cu bunuri si servicii, solicitarea fiind formulata in sedinta de miercuri a Guvernului.

Reducerea cu 15% a cheltuielilor de personal poate presupune si diminuari ale numarului de posturi "ocupate inutil", a afirmat duminica premierul Ponta, adaugand ca ii este greu sa creada ca intr-un minister sau autoritate publica este nevoie de absolut tot ce exista in prezent, dupa angajarile din 2010-2011.

"Am spus, pot fi reduse, ca sa putem sa angajam absolventi la sanatate, la educatie, la politie. Pot fi reduse cheltuielile cu personalul, nu taind salarii, dar mergand in fiecare institutie centrala si vazand cate posturi sunt neocupate, cate posturi sunt ocupate inutil, de unde se cheltuie prea mult, cu deplasari in strainatate, cu tot felul de alte lucruri. Asa a aparut acea reducere de 15%", a spus Ponta la Antena 3.
Intrebat de unde vede ca fiind taiat acel procent de 15%, Ponta a afirmat: "Din cheltuieli de personal, fie din posturi, fie din cheltuielile de orice alt tip pe care fiecare ministru si fiecare sef de autoritate le poate gasi. Nu se taie salarii sau, oricum, nu umblam la spitale, la scoli, pentru ca vorbim de autoritatea centrala, ministere, autoritati, agentii si oficiale teritoriale deconcetrate ale acestor autoritati centrale".

Hotelurile din Romania sunt pe penultimul loc in Europa dupa gradul de ocupare in timpul verii. Romania ocupa ultima pozitie in clasamentul privind ponderea strainilor in totalul turistilor, cauzele fiind fluxul slab de turisti de afaceri, imaginea externa proasta, tarifele mari si evaziunea.

Cu 1,6 milioane de straini sositi in 2012, Romania ocupa unul dintre ultimele locuri in Europa la acest capitol, fiind devansata printre altele de Ungaria, Bulgaria, Croatia, Cehia si Polonia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri