Romania a atras in primele noua luni aproape 2 milioane de turisti straini, care au cheltuit 1 miliard de euro

Circa 1,92 milioane de turisti straini s-au cazat in Romania in primele noua luni din acest an si au cheltuit in total 4,61 miliarde lei (1,02 miliarde euro), ceea ce inseamna o medie de 2.397 lei (533 euro) de persoana, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).

Turistii veniti pentru afaceri, congrese sau conferinte au reprezentat 56,6% din total in primele noua luni ale acestui an. Calatoriile in scop particular, in care sunt incluse vacantele, sesiunile de cumparaturi, evenimente culturale si sportive, tratamente medicale, vizitarea prietenilor si rudelor sau doar tranzit, au reprezentat 43,4% din numarul total de turisti straini, din care vacantele au avut o pondere de 61,3%, conform News.ro.

Peste jumatate dintre cheltuielile pentru afaceri (53,1%) au fost repartizate pentru cazare, 92,7% dintre turisti preferand mic dejunul inclus. Turistii au mai cheltuit 16,6% din bani in restaurante si baruri, iar 12,1% au fost pentru cumparaturi. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, peste o treime - 38,3% - au fost pentru alimente si bauturi, iar o treime pentru cadouri si suveniruri.

Turstii straini veniti cu afaceri au dat 54,9% din banii pe transport catre inchirierea de autoturisme, iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 52,7% din totalul cheltuielilor pentru recreere. Peste jumatate - 51,5% - dintre turistii straini veniti in Romania si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 30,5% pe cont propriu. Totodata, trei sferturi dintre acestia au calatorit cu avionul, in timp ce 14,3% au venit cu autoturismele proprii, mai arata statisticile oficiale.

Citeste si:
INS: Scădere de peste 70% ale sosirilor românilor în unitățile de...
INS: Scădere de peste 70% ale...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri