Peste un milion de vouchere de vacanta au fost emise pe hartie si pe suport electronic intre ianuarie si aprilie 2018, cu o valoare de 12,5 milioane de euro, potrivit Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Suma este de trei ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cresterea a fost impulsionata de acordarea voucherelor de vacanta si angajatilor din sistemul public, incepand din toamna trecuta, in cuantum de 1.450 de lei de persoana. Suma de 12,5 milioane de euro va intra in industria turistica, prin vacante cumparate cu vouchere, intr-un an din momentul emiterii lor.

Dupa cum putem observa, s-a inregistrat o crestere semnificativa a valorii voucherelor de vacanta, iar banii respectivi se vor reflecta in veniturile care vor contribui la sustinerea turismului romanesc. Acordarea voucherelor de vacanta angajatilor din sistemul public este o masura binevenita, care ar trebui pusa in aplicare pe termen lung pentru impulsionarea turismului intern. Insa, din nefericire, Guvernul a decis sa acorde aceste vouchere bugetarilor doar pana la 1 decembrie 2018

Nicolae Demetriade, presedintele ANAT

In primele patru luni din 2017 au fost emise 418.000 vouchere de vacanta, in valoare de 17,5 milioane de lei (3,83 milioane de euro). Cu un an in urma au fost emise 174.000 de vouchere de vacanta, in valoare de 6,4 milioane de lei (1,42 milioane de euro).

Citeste si: "Litoralul pentru toti" 2018: Peste 2.000 de locuri, disponibile in 36 de hoteluri

Dupa 1 decembrie, in locul voucherelor de vacanta pe hartie sau electronice, bugetarii vor primi o indemnizatie, potrivit articolului 26 din Legea Salarizarii personalului platit din fonduri publice.

“In prezent se discuta daca voucherele de vacanta sa fie incluse in salariu sau sa se plateasca separat. In oricare varianta, banii pe care angajatii din sistemul public ii primesc nu mai pot fi urmariti daca se cheltuiesc pe vacante in Romania sau in strainatate, ori pentru cumpararea unor bunuri si nu o sa mai stim daca sustin sau nu dezvoltarea turismului romanesc”, precizeaza presedintele ANAT.

Voucherele de vacanta au fost introduse pe piata din Romania in 2009, dar acordarea lor a fost oprita in sistemul public dupa un an, din cauza crizei economice, iar de atunci a fost restrictionata an de an prin act normativ. Legea a fost promovata pentru protejarea starii de sanatate a angajatilor si prevede impozite reduse in cazul angajatorilor care ofera bonurile valorice salariatilor lor. Un alt scop al legii este cresterea turismului intern, ultima varianta a actului normativ, aprobata in 2015, prevede inlocuirea primelor de vacanta cu care puteau fi cumparate sejururi externe si erau taxate similar salariului pentru angajator, cu voucherele de vacanta.

Citeste si: Totul despre voucherele de vacanta

Sursa foto: Photosebia / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri