Noile masuri menite sa sustina dezvoltarea turismului prin stimularea investitiilor in acest domeniu, precum cota de TVA de 5% si eliminarea redeventelor pentru utilizarea apelor geotermale si apei minerale naturale utilizate pentru consumul publicului, au intrat in vigoare la 1 noiembrie.

Extinderea cotei reduse de TVA de 5% pentru intregul sector de turism a fost bine primita de industrie, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif, care spera ca hotelierii si ceilalti patroni din domeniu sa isi organizeze activitatea in asa fel incat reducerea de TVA sa se simta si in buzunarul consumatorului final.

"Aceasta masura a fost bine primita de industrie si sper ca hotelierii si ceilalti patroni din domeniu isi vor organiza activitatea in asa fel incat aceasta reducere de TVA sa se simta si in buzunarul consumatorului final, principala noastra preocupare fiind, de altfel, turistul roman", a precizat Bogdan Trif, potrivit Agerpres.

Acesta a aratat, totodata, ca o alta masura care vine in intampinarea stimularii investitiilor in turismul balnear presupune eliminarea redeventelor pentru utilizarea apelor geotermale si apei minerale naturale utilizate pentru consumul publicului.

"Eliminarea redeventei va contribui la cresterea incasarilor pentru operatorii economici din domeniu, ceea ce se va traduce in investitii in intretinerea si dezvoltarea structurilor turistice. Intr-un final, cei care vor beneficia de aceste masuri vor fi turistii care vor avea parte de servicii de o calitate superioara, fara sa fie nevoie de o crestere a tarifelor", a subliniat ministrul Turismului.

Murad: Cei care critica...
Citeste si: Murad le raspunde celor care critica sistemul voucherelor de vacanta

Turismul intern, numar record de vizitatori

Anul acesta, turismul a beneficiat de o masura care a adus incasari, dar si cifre record cu privire la numarul de turisti, voucherele de vacanta de care au beneficiat 1,2 milioane de bugetari. Recordul a fost inregistrat in judetul Maramures, in luna mai 2018, raportat la aceeasi luna a anului 2017, cu o crestere de 600%.

"Aceasta masura a fost apreciata de mediul privat care a solicitat sa o mentinem si pe viitor. Efectul pozitiv s-a vazut. Numarul de turisti a crescut anul acesta, principalul motor al cresterii fiind acordarea acestor voucherele de vacanta care se pot folosi doar pe teritoriul Romaniei. De asemenea, acordarea voucherelor de vacanta a scos la lumina, din economia neagra, spatii de cazare. Am avut cereri pentru autorizatii ale unitatilor de cazare in crestere in medie cu aproximativ 10% fata de anul trecut. Pentru ca este o masura care si-a dovedit eficacitatea, Guvernul a luat decizia ca voucherele de vacanta sa fie acordate si anii viitori", a mai spus Bogdan Trif.

Noua lege a turismului, asteptata de toti jucatorii din piata, a fost trimisa catre avizare interministeriala si va fi adoptata cat mai curand.

"Legea Turismului actualizeaza legislatia, intr-un domeniu dinamic in care legislatia este veche si de 20 de ani. Reduce numarul actelor normative din domeniu si simplifica procedurile pentru mediul privat. Pana acum, sectorul turistic nu a beneficiat de o lege sectoriala", a adaugat ministrul.

Piata de media ajunge la 454...
Citeste si: Piata de media incepe sa-si incetineasca cresterea

Principalele prevederi ale legii turismului sunt: crearea Organizatiilor de Management al Destinatiilor (o formula de asociere intre autoritatile publice locale si mediul privat, prin care se vor stabili prioritatile de marketing si promovare ale destinatiei turistice); crearea unui sistem informatic de evidenta a activitatii de turism din Romania, descentralizarea (transferul de competente de la nivel central la nivel local); dreptul de preferinta al hotelierilor, care vor avea prioritate la inchirierea de plaje pe litoral daca au spatii de cazare cu deschidere la plaja; strategia integrata de dezvoltare in turism care va fi aprobata printr-un act normativ pana la sfarsitul anului.

Sursa foto: Facebook / Ministerul Turismului

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Ajutor pentru turism: TVA de 5%, investitii de un miliard de euro