Sarbatorile de iarna sunt despre reuniuni de familie, miros de cozonaci si portocale si cadouri daruite celor dragi. Daca vrei ca anul acesta sa transformi Craciunul intr-o aventura, echipa momondo.ro a selectat sase destinatii europene, mai putin cunoscute, in care sa petreci sarbatorile de iarna.

Tromso, Norway

Foto: Shutterstock.com

Unde poate fi iarna mai in forma decat la Cercul Polar? Imbracat in intuneric pe tot parcursul iernii, orasul insular Tromso se arata in toata splendoarea cand vine luna decembrie. Mirosul de clementine, de ramuri de molid si de turta dulce se tin dupa tine, iar colindele vor inunda incantatoarea Catedrala Arctica. Localnicii se reunesc in piete si savureaza delicii traditionale, printre care bulgarii de turta dulce si un ceai cald de vuietoare. Aici ai ocazia sa vezi luminile nordice care impanzesc cerul, cunoscute sub numele de aurora boreala. Urmareste-le dupa-amiaza de la 6 si pana la miezul noptii, iar in timp ce astepti sa apara, profita de jocurile pe zapada: da-te cu o sanie trasa de caini, schiaza sau, pur si simplu, incumeta-te la o clasica bataie cu bulgari de zapada.

Poti ajunge la Tromso aterizand mai intai la Oslo, capitala norvegiana catre care gasesti zbor direct din Bucuresti, cu un cost aproximativ de 130 de euro in perioada 20-27 decembrie.

Kussnacht, Elvetia

Desi Mos Craciun este asteptat si primit in toate colturile lumii cu bratele deschise, nu acelasi lucru se poate spune ca se intampla in oraselul Kussnacht, aflat pe malul nordic al Lacului Lucerne, langa Zurich. Aici, localnicii se trezesc dis-de-dimineata pe 5 decembrie ca sa il vaneze pe batranul barbos cu sacul plin de cadouri. Evenimentul, numit „Klausjagen” adica „La vanatoare de Mosi”, se numara printre cele mai vechi sarbatori de Craciun din Europa, cu o traditie inca din Evul Mediu, cand comunitatile pagane incercau sa alunge spiritele rele cu explozii zgomotoase. Intr-un final, a fost interzis in 1700, dar doar pentru a fi reintrodus un secol mai tarziu, sub o noua forma crestina, de data asta avandu-l ca tinta directa pe Mos Nicolae.

Parada are loc in ajun de Mos Nicolae si e compusa din 180 de suflatori din corn, 200 de oameni inarmati cu pusti, mitre gigantice arhieresti luminate cu lumanari asemanatoare cu vitraliile de biserica si 700 de percutionisti care suna din clopote, toti cautandu-l si vanandu-l pe Mosul cel rebel si cei patru spiridusi negri. In calatoria cu avionul din Bucuresti la Zurich, ia in calcul un cost mediu de 197 de euro pentru un zbor in perioada Craciunului.

Castleton, Regatul Unit al Marii Britanii

Foto: Shutterstock.com

Daca vrei sa scapi de aglomeratia din decembrie, de alergatul dupa cadouri prin magazinele intesate de intarziati, de curateniile post-petrecere si de muncile framantatului de aluat, iti sugeram sa te ascunzi intr-un orasel fermecator din inima Angliei. Aici, luminile de Craciun rasar la fiecare metru de strada si anunta ca a inceput sezonul de Craciun, iar fiecare magazin propune un decor primitor, atat pentru localnici, cat si pentru turisti. Majoritatea dintre ele isi lasa usile deschise peste program si se intrec in evenimente, concursuri, ateliere de mestesugarit si jocuri pentru cei mici.

Cele patru pesteri cuprinse intre granitele orasului Castleton pun umarul la crearea atmosferei de Craciun. La Peak Cavern, de exemplu, colindele cantate la lumina lumanarii sunt traditie, alaturi de compania canilor cu vin fiert si a placintelor cu carne tocata. Cel mai apropiat oras pentru zbor este Manchester, pentru care costul mediu al unui bilet de avion cu plecare din Bucuresti este de 219 euro.

Provence, Franta

Foto: Shutterstock.com

Gastronomie care innebuneste papilele, reprezentari ale scenei nasterii lui Isus si decoratii de poveste, bun venit in Provence! Vremea rece si nasul rosu n-au nicio sansa sa le astampere francezilor bucuria de a trai sau „la joie de vivre”. Strazile oraselor din regiune misuna de decoratii, inclusiv la cele mai inalte ferestre ale magazinelor. Aici vei gasi celebrele „santons”, micile figurine de lut create de artizanii locali. Initial, „santons” reprezentau scene ale nasterii Domnului, dar, in secolul XIX, creatiile au fost diversificate astfel incat sa infatiseze oameni obisnuiti, de la brutari si macelari la preoti sau cantareti. Cat despre gastronomia locala, masa de Craciun include sapte feluri usoare de mancare, simbolizand cele sapte dureri ale Fecioarei Maria, servite alaturi de 13 rulouri de paine, urmate de 13 deserturi. Numarul 13 reprezinta Ultima Cina a lui Iisus cu cei 12 apostoli.

Ca sa ajungi aici, cauta un zbor spre cel mai mare oras din regiune, Marsilia, si asteapta-te la un cost aproximativ de 145 de euro pentru o calatorie dus-intors.

Tallinn, Estonia

Foto: Shutterstock.com

Vechiul centru al orasului Tallinn, cu ale sale acoperisuri colorate, pare ca a inghetat intre granitele Evului Mediu, sculptat in arhitectura baroc. Daca rasucesti putin cheita de la cutia imaginatiei, aproape ca poti sa auzi sunetul copitelor de cai pe strazile pietruite. Se aude ca Tallinn a fost gazda primului brad de Craciun instalat pe strazile unui oras european. Legenda spune ca in 1441 Fratia Capetelor Negre, o asociatie a negustorilor germani celibatari, a inaltat primul brad in piata primariei, incepand sa cante si sa danseze in jurul acestuia. Desi fratia a disparut, cateva lucruri inca se pastreaza, printre care sarbatorirea Craciunului, an de an, in jurul bradului, intr-una dintre cele mai mari piete de Craciun din Europa.

Poti gasi aici produse artizanale, standuri cu de toate, de la palarii de lana si produse din ceramica, pana la lumanari parfumate si decoratii din lemn. Si, bineinteles, gustari locale, precum „sauerkraut” (un soi de varza murata cu seminte de in), carnaciori in sange sau un pahar cu vin fiert. Pregateste-te pentru o calatorie, intr-adevar, mai lunga spre Estonia si la un cost mediu de 223 de euro pentru un zbor dus-intors.

Budapesta, Ungaria

Foto: Shutterstock.com

Daca esti mai degraba in cautarea unei calatorii de Craciun potrivite unui buget redus, atunci capitala Ungariei poate fi o astfel de solutie, care vine la pachet cu promisiunea unui timp fermecator. Aici te poti opri la targul din Piata Vorosmarty, cunoscut drept unul dintre cele mai ieftine targuri de Craciun din Europa, unde cadourile clasice de sezon sunt inlocuite de obiecte handmade. Daca temperaturile din decembrie, vantul rece si zapada iti intra pana in maduva oaselor, atunci poti sa te incalzesti in cea mai mare baie termala din Budapesta, la Szechenyi.

Totodata, in toata luna decembrie, exista trei linii de transport centrale cu tramvaie care seamana cu saniile din basmul Craiasa Zapezii. Cat despre zbor, asteapta-te la un cost aproximativ 130 de euro in perioada Craciunului, dar durata sa nu depaseste o ora si jumatate.

Citeste si: 5 targuri de Craciun care transforma basmele in realitate. Unele sunt la o aruncatura de bat de Romania

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri