Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a transmis, marti, ca respecta decizia Consiliului Concurentei, care a amendat institutia pentru practici anticoncurentiale, si ca va onora toate obligatiile impuse. "Pentru ANAT, acest episod reprezinta atat o lectie importanta, cat si un prilej de reformare", a declarat presedintele asociatiei, Nicolae Demetriade.

Consiliul Concurentei a sanctionat 13 agentii de turim si Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism cu amenzi de aproape 2,5 milioane de euro pentru intelegeri anticoncurentiale pe piata charterelor. Intr-un comunicat de presa, ANAT a transmis ca a colaborat cu autoritatea pe toata durata investigatiei si a asigurat turistii ca nu vor avea de suferit in urma aplicarii deciziei Consiliului.

"Situatia care a dus la investigatia Consiliului Concurentei a fost cauzata de o serie de specificitati ale pietei romanesti, insuficient consolidata si inadecvat reglementata. Intentia ANAT si a agentiilor membre, in toata aceasta perioada, a fost de a proteja turistii de riscuri neprevazute, precum si de imposibilitatea de a onora serviciile in conditii competitive de piata sau imposibilitatea de rambursare a costurilor serviciilor neonorate. A fost vorba de solutia de supravietuire gasita de agentiile de turism corecte care au avut mereu in vedere interesul consumatorilor ca reactie la esecul statului de a pune ordine in piata. Ne-am fi dorit sa putem avea statul ca partener in acest demers, printr-o legislatie mai bine adaptata", a transmis Nicolae Demetriade.

Seful ANAT a mai precizat ca institutia pe care o conduce va milita pentru imbunatatirea cadrului normativ aplicabil, inclusiv transpunerea Directivei europene privind pachetele de servicii de calatorie si serviciile de calatorie asociate (Directiva UE 2302/2015). "Este, de altfel, o necesitate recunoscuta si de catre Consiliul Concurentei. In cazul in care lucrul acesta s-ar fi intamplat in timp util, situatia ar fi putut fi evitata", a adaugat Nicolae Demetriade.

Pentru ANAT, acest episod reprezinta atat o lectie importanta, cat si un prilej de reformare. "Incepand cu 2019, Asociatia va demara un proces de modernizare si restructurare. Suntem increzatori ca rezultatul implementarii acestui plan va duce la schimbarea in bine a industriei romanesti de turism. Suntem determinati, de asemenea, sa intreprindem toate demersurile pentru a evita aparitia unor situatii similare in viitor. In acest sens, ANAT isi propune sa devina mai deschisa si mai transparenta cu consumatorii, pentru ca acestia sa inteleaga mai bine functionarea pietei romanesti. Nu in ultimul rand, ne exprimam speranta ca, de acum, statul va actiona ca un partener real al industriei pentru ca, astfel, sa lucram impreuna la imbunatatirea cadrului legislativ, fapt ce nu poate fi decat in beneficiul clientilor", a conchis Nicolae Demetriade.

Sursa foto: Agerpers / Simion Mechno

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri