Turistii isi pot recupera in instanta banii pierduti, folosindu-se de decizia Consiliului Concurentei, care a descoperit ca 13 agentii de turism au format un cartel care a dus la scumpirea produselor turistice in perioada 2013-2016, au declarat, pentru Agerpres, reprezentantii institutiei de concurenta.

"Conform directivei privind actiunile in despagubire, clientii afectati de o practica anticoncurentiala pot actiona in instanta pentru a cere despagubiri, folosindu-se de decizia Consiliului Concurentei", au spus oficialii autoritatii.

Potrivit Ordonantei de urgenta nr. 39/2017 privind actiunile in despagubire in cazurile de incalcare a dispozitiilor legislatiei in materie de concurenta, precum si pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996, care transpune in legislatia romaneasca Directiva 2014/104/UE, "orice persoana care a suferit un prejudiciu cauzat de o practica anticoncurentiala interzisa potrivit prevederilor Legii nr. 21/1996, republicata, cu completarile ulterioare, si/sau ale art. 101 sau 102 din TFUE poate solicita si obtine repararea integrala a prejudiciului respectiv".

Actul normativ prevede ca despagubirile integrale repun persoanele care au suferit un prejudiciu in situatia in care s-ar fi aflat daca legislatia in materie de concurenta nu ar fi fost incalcata.

"Despagubirea integrala include pierderea efectiva, profitul de care este lipsita persoana prejudiciata, precum si plata dobanzii aferente. Despagubirea integrala in temeiul prezentei ordonante de urgenta nu poate conduce la o imbogatire fara justa cauza, indiferent daca despagubirea integrala se produce in urma unor despagubiri punitive, multiple sau de alta natura", se mai arata in textul actului normativ.

Citeste si:
Ungureanu acuza MS ca a cumparat ilegal 1,2 milioane doze de vaccin
UPDATE Deputatul USR Emanuel...

Consiliul Concurentei a amendat 13 agentii de turism si Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism cu amenzi in valoare circa 11,5 milioane de lei (aproximativ 2,45 milioane euro), pentru coordonarea comportamentului pe piata comercializarii produselor turistice prin agentii de turism.

Citeste si: Reactia ANAT dupa amenda primita de la Consiliul Concurentei

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Platforma care compara preturile alimentelor a fost lansata