Explorarea zonelor cu vita de vie, degustarile de vin, experiente culinare traditionale, alaturi de activitati sportive, culturale si spa&welness reprezinta o alternativa viabila pentru o vacanta. O dovedesc francezii sau italienii care, anual, castiga miliarde de euro din acest domeniu. In Romania, turismul viticol mai are inca mult pana a-si atinge potentialul de dezvoltare, insa este in crestere. Iar acest trend a fost sesizat si de un investitor german, Tim Brockman, noul proprietar al Vinarte, care va investi aproape jumatate de milion de euro in doua crame care vor avea programe de turism viticol.

O crama nu ar trebui sa stea cu portile inchise

Potrivit CrameRomania.ro, in Romania exista peste 175 de crame active, cu vinuri imbuteliate, din care circa abia100 fac turism viticol.

“Este un domeniu cu un potential imens, de aceea, ca parte din strategia de reinventare a brand-ului Vinarte, ne-am propus sa intram in acest circuit turistic cu ambele crame: Bolovanu – Samburesti si Starmina – Mehedinti. O crama nu ar trebui sa stea cu portile inchise”, spune Ana Rodica Capatina, CEO Vinarte.

Aceasta explica, apoi, ca turismul viticol inseamna mai mult decat o simpla vizita la o crama, unde degustam un vin si apoi plecam acasa. Este, de fapt, o experienta care inglobeaza oameni, locuri, povesti, traditii si experiente gastronomice.

Investitie de 200.000 de euro in crama Starmina – Mehedinti

La Starmina, Turnu Severin, in judetul Mehedinti, Vinarte detine o podgorie de 190 de hectare. Este asezata in regiunea de sud-vest a tarii, in apropierea Dunarii, cu un climat de influenta mediteraneana. Temperatura ideala din tot timpul anului, cu un numar semnificativ de ore insorite, favorizeaza maturizarea completa a strugurilor. Aceasta crama are o capacitate de productie de 1,5 milioane de litri, aici producandu-se: Sirena Dunarii, Castel Starmina, Domeniile Vinarte, Cuvee d’excellence, Nedeea si Prince Mircea.

Crama Starmina va deveni in foarte scurt timp o crama integrata in circuitul agro-turistic, cu toate facilitatile de cazare si restaurant in regie proprie, deschisa pentru evenimente locale si nu numai.
„Vom amenaja aici 25 de camere, deci vom putea oferi 50 de locuri de cazare. Pe partea de restaurant, vrem sa lucram cu produse traditionale, pe cat se poate de la producatori locali. Vrem produse din Dunare, din padure si legume de anotimp, nu le vom da vizitatorilor capsune in ianuarie sau feluri de mancare cu somon", mai spune reprezentanta Vinarte.

Chiar daca unitatile de cazare vor fi gata la finalul anului viitor, programul de turism viticol va demara chiar din aceasta vara.
“La exterior vom da drumul programelor turistice chiar din aceasta vara, aici putand veni circa 100 de persoane in acelasi timp. Turistii vor putea veni aici sa deguste vinuri, sa manance in vie si sa afle totul despre vinului, chiar de la specialisti in domeniu. Avem in plan si activitati conexe cum ar fi calaria, tir sau spa”, explica aceasta care estimeaza ca va avea circa 300 de vizitatori pe luna.

Primul eveniment de re-corking din Romania

La Samburesti, Vinarte detine un domeniu cu o suprafata totala de 60 de hectare. Regiunea viticola unde se afla podgoria Castel Bolovanu este una din cele mai vechi si mai frumoase din Romania, cu o istorie de peste 2000 de ani. Compozitia minerala este tipica pentru soluri aluviale, oferind vinurilor un caracter deosebit. Microclimatul ideal al acestor tinuturi garanteaza un echilibru excelent intre nivelul zaharului, aciditate si polifenol.Aici se produc anual circa 200.000 de litri de vin Castel Bolovanu si Soare.

Daca in Mehedinti accesul va fi pentru toata lumea, conceptul pentru crama Bolovanu – Samburesti este unul diferit: va fi transformata intr-o crama tip boutique, pentru produse super-premium. Aceasta va beneficia de dotari pentru cazare si evenimente, insa in regim privat.

“Fiind o crama foarte mica, vom construi o unitate de cazare de maximum 10 camere. Aici ne vom invita clientii importanti, partenerii de business sau prietenii. Investitia in aceasta locatie se va ridica la 200.000-250.000 de euro”, mai spune CEO Vinarte.

In mai, aici se va organiza primul eveniment de re-corking din Romania. “Cei care au acasa sticle de vinoteca de la Vinarte de vinoteca, pot veni cu ele, iar Iustin Urucu, oneologul nostru le deschide, le completeaza cu vin, le schimba dopul si ii invata cum trebuie sa il bea” , completeaza Capatina.

Germanul care crede in vinurile romanesti

In 2018, Vinarte SA, a raportat o cifra de afaceri de 10,5 mil lei in 2018, reprezentand o crestere de 10% fata de cifra inregistrata in 2017.Pentru anul 2019, VINARTE isi propune o creste a afacerilor cu 15%, mizand pe cresterea portofoliului de produse, in special pe gamele premium si super premium, precum si pe modernizarea celor doua crame din Oltenia si introducerea lor in circuit turistic.

Noul proprietar al Vinarte este Tim Brockman, un german pasioant de vinuri, care a investit deja1,5 milioane de euro in noua afacere (suma in care este inclusa si preluarea companiei).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri