Ministerul Turismului a organizat, la Bucuresti, conferinta cu tema "Turism durabil - Politici comune ale statelor membre ale UE", in contextul detinerii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene. Prezenta la eveniment, Cristina Tarteata, secretar de stat in Ministerul Turismului, a vorbit despre rolul pe care turismul il are in cresterea economica, dar si despre importanta dezvoltarii unui turism responsabil care sa asigure un viitor sustenabil.

"Turismul sustenabil are un potential extrem de ridicat, un rol strategic in dezvoltarea economica, dar si in protectia mediului si conservarea culturala", a declarat Cristina Tarteata, secretar de stat in Minsterul Turismului.

Turismul detine un rol extrem de important in UE datorita potentialului economic si de ocupare a fortei de munca, dar si datorita implicatiilor sociale si de mediu. La nivel european, turismul inregistreaza cresteri semnificative, astfel ca Europa a devenit una din destinatiile care atrage cei mai multi turisti internationali. Ponderea turismului in PIB-ul UE este de circa 10%, iar peste 13 milioane de persoane din UE au desfasurat, in 2017, activitati economice legate de turism, potrivit datelor Eurostat.

"Astazi nu mai putem vorbi despre turism fara sa mentionam si transformarile pe care noile tehnologii le produc asupra acestei industrii. Digitalizarea creeaza contextul pentru aparitia unor business-uri noi care fac din turism o industrie competitiva si care furnizeaza servicii si produse de calitate, adaptate cerintelor si nevoilor turistilor. Adaptarea la economia digitala este un "must" pentru orice stat care vrea sa isi mentina si sa isi imbunatateasca nivelul de competitivitate in domeniul turismului. Astfel, autoritatile locale, dar si antreprenorii, trebuie sa integreze digitalizarea in business-urile lor daca vor aiba un impact social si economic pe termen lung", a precizat Cristina Tarteata.

De altfel, despre introducerea digitalizarii pe lista prioritatilor Presedintiei Consiliului Uniunii Europene in domeniul turismului a vorbit si ministrul Bogdan Trif.

"Vrem sa introducem digitalizarea in lista prioritatilor, sa atragem atentia asupra noilor provocari ale domeniului. Am subliniat, in acest context, necesitatea elaborarii unui document strategic care sa inlocuiasca sau sa actualizeze Comunicarea Comisiei din 2010 intitulata "Europa, destinatia turistica favorita la nivel mondial – un nou cadru politic pentru turismul european", adaptand-o la evolutiile pietei unice si ale pietei unice digitale", a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif, intr-o discutie cu membrii Comisiei TRAN – Transport si Turism – din cadrul Parlamentului European.

Numarul turistilor la nivel mondial a ajuns la 1,4 miliarde in 2018, potrivit ultimelor date publicate de Organizatia Mondiala a Turismului. Cresterea se datoreaza, in special, turistilor internationali care au calatorit spre Europa meridionala. Numarul turistilor care au ajuns in Europa, in 2018, in Europa a ajuns la 713 milioane. Specialistii in turism spun ca aceasta crestere a turismului confirma ca industria este unul dintre cele mai puternice motoare ale cresterii si dezvoltarii mondiale. Este si motivul pentru care, odata cu cresterea numarului de turisti, industria trebuie sa devina mai responsabila, sa utilizeze mai eficient resursele, sa protejeze mediul inconjurator si patrimoniul cultural, dar si sa acorde o atentie sporita schimbarilor climatice.

In mesajul transmis de Anna Athanasopoulou, sef al unitatii pentru turism, industrii emergente si creative – Directia Generala Piata Interna, Industrie, Antreprenoriat si IMM-uri, DG Grow, prin purtatorul sau de cuvant, oficialul a mentionat faptul ca Comisia Europeana ia deja masuri de sustinere a turismului sustenabil.

"Astazi, turismul sustenabil este o tema de dezbatere (dar si o provocare) la nivelul ministerelor si expertilor in turism. Statele UE iau masuri concrete pentru a asigura un turism sustenabil, responsabil si de calitate, dar si pentru a preveni suprasaturarea principalelor destinatii turistice europene si pentru a crea destinatii noi de vacanta", a declarat purtatoarea de cuvant a Annei Athanasopoulou, in cadrul evenimentului organizat de Ministerul Turismului.

Turismul este un domeniu care are potential pentru a genera venituri importante si pentru a stimula dezvoltarea locala, insa pentru a-l face sustenabil, e nevoie de un parteneriat public-privat, de integrare a tehnologiilor pentru a crea destinatii inteligente, de promovare a diversitatii culturale.

"Obiectivele noastre comune trebuie sa fie legate de un turism sustenabil, inovativ si competitiv, dar si de investitii in forta de munca, pentru ca industria are nevoie de personal calificat care sa asigure cele mai bune servicii turistilor. Vrem sa luam masuri care sa raspunda nevoilor turistilor si ale comunitatilor locale, dar, totodata, sa protejeze mediul si patrimoniul cultural, sa conserve integritatea culturala si diversitatea ecologica", a adaugat aceasta.

In conditiile in care turismul devine din ce in ce mai important in dezvoltarea economica, Cristina Tarteata a subliniat faptul ca industria are nevoie de o vizibilitate mai mare pe agenda UE.

"Trebuie acordata o atentie deosebita integrarii industriei turismului pe lista politicilor dezvoltate la nivelul UE. Este nevoie de o strategie pe termen lung care sa vizeze principalele provocari in industria turismului", a precizat secretatul de stat in Ministerul Turismului.

Bogdan Trif, despre prioritatile Presedintiei Consiliului UE in turism

In luna februarie, Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a prezentat, la Bruxelles, prioritatile Presedintiei Consiliului Uniunii Europene in domeniul turismului in cadrul unui schimb de opinii cu membrii Comisiei TRAN – Transport si Turism – din cadrul Parlamentului European.

"Prioritatea noastra pe perioada Presedintiei este sa crestem vizibilitatea turismului, sa atragem atentia asupra faptului ca domeniul este in continua schimbare si ca trebuie sa ne adaptam politicile pentru a face fata noilor provocari. Turismul este un adevarat motor al dezvoltarii economice si intentionam sa ii acordam atentia cuvenita. Principalul nostru obiectiv este de a mentine Europa in topul destinatiilor turistice la nivel mondial. Pentru aceasta, insa, este nevoie de o adaptare a modului in care percepem turismul, mai ales in contextul digitalizarii. Nu trebuie neglijat nici aspectul securitatii, un capitol important pentru turistii care au nevoie sa se simta in primul rand in siguranta in vacanta, iar Europa reprezinta, in acest moment, o oaza de liniste benefica dezvoltarii turistice. Dupa cum stiti, nu exista o linie bugetara pentru turism in acest moment. Am luat act de rezolutia Parlamentului European care vorbeste despre necesitatea finantarii directe a turismului, dar nu este in atributul Consiliului sa se pronunte in acest moment, in acest sens, in ceea ce priveste cadrul financiar 2021 – 2027. Pentru noi este foarte importanta propunerea de a trasa concluzii despre turism in cadrul Consiliului COMPET de la sfarsitul lunii mai. Vrem sa introducem digitalizarea in lista prioritatilor, sa atragem atentia asupra noilor provocari ale domeniului. Am subliniat, in acest context, necesitatea elaborarii unui document strategic care sa inlocuiasca sau sa actualizeze Comunicarea Comisiei din 2010 intitulata „Europa, destinatia turistica favorita la nivel mondial – un nou cadru politic pentru turismul european”, adaptand-o la evolutiile pietei unice si ale pietei unice digitale", a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Sursa foto: Shutterstock.com

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri