Tulcenii din 16 comunitati din nordul judetului pot primi cate 5.000 de euro pentru amenajarea uneia dintre camerele din locuinta proprie, astfel incat aceasta sa fie inchiriata turistilor, aceasta trebuind insotita de o sala de masa si un grup sanitar.

Subventia europeana este alocata de Grupul de Actiune Locala (GAL) Muntii Macinului-Dunarea Veche, iar pana in prezent au fost alocate fonduri pentru amenajarea a sapte asemenea camere, potrivit managerului GAL, Ana Maria Cazacu, scrie Agerpres.

"Pentru camerele de inchiriat, am gandit un sprijin forfetar de 5.000 de euro. In aceasta suma, localnicii trebuie sa amenajeze atat o camera propice practicarii unui turism clasificat, cat si o sala de masa si un grup sanitar dedicat exclusiv turistilor", a declarat managerul GAL.

Ana Maria Cazacu a precizat ca procedura pentru inchirierea unei camere turistilor este mult mai accesibila localnicilor decat cea de amenajare a unei pensiuni turistice.

Una dintre persoanele care a primit sprijin european pentru amenajarea unei camere in vederea inchirierii catre turisti, Andreea Tanur, din satul Cerna, a precizat ca oaspetii ei vor avea in camere obiecte traditionale meglenoromane.

La pas prin orasul...
Citeste si: La pas prin orasul viitorului: Bucuresti vs Tokyo

"Sper ca in doua luni sa obtinem autorizatiile necesare si sa deschidem usa camerelor pentru turisti. Inca nu sunt finalizate, dar mobilierul va fi rustic. Vor avea obiecte traditionale meglenoromane, o lada de zestre, masa aceea mica specifica noua. Obiectele pe care le am sunt mostenite de la soacra soacrei mele", a precizat Tanur.

Potrivit managerului GAL, obiectivul acordarii subventiei europene pentru amenajarea camerelor din locuintele localnicilor in spatii pentru primit turistii este de a dezvolta durabil zona, in conditiile in care Muntii Macinului sunt foarte putin vizitati in principal din cauza lipsei locurilor de cazare.

Obiectivul GAL Muntii Macinului-Dunarea Veche este ca 85% din bugetul de 2,3 milioane de euro sa fie contractat de localnici pana la finele acestui an.

Potrivit unei situatii facuta publica de acest grup, 33 din cele 39 de solicitari de finantare depuse pana acum de tulcenii din localitatile acoperite de GAL au fost declarate eligibile, valoarea totala a acestora fiind de peste 1,5 milioane de euro.

Guvernul a adoptat strategia...
Citeste si: Min.Turism dezvolta ecoturismul. Mediul privat reclama lipsa de dialog

Pentru 27 din cele 33 de solicitari au fost deja semnate contracte de finantare, iar valoarea lor este de circa 60% din bugetul alocat finantarii proiectelor depuse de localnici.

GAL Muntii Macinului - Dunarea Veche este un parteneriat public-privat, infiintat in august 2016, in baza OUG nr. 26/2000 si autorizat de Ministerul Agriculturii pentru a desfasura activitati specifice implementarii Strategiei de dezvoltare locala a teritoriului Muntii Macinului - Dunarea Veche, in cadrul Masurii 19 Leader a Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020.

Prin Strategia de dezvoltare locala a GAL Muntii Macinului-Dunarea Veche, conducerea grupului a atras 2.884.209,31 de euro finantare europeana, din care 2.307.368,31 de euro reprezinta suma alocata finantarii proiectelor prin intermediul a zece masuri. Suma poate fi accesata de autoritati, fermieri, asociatii neguvernamentale si intreprinderi private mici si mijlocii din 16 unitati administrativ-teritoriale din judetul Tulcea, care nu pot avea acces la suma de 1,1 miliarde de euro alocata prin mecanismul financiar Investitii Teritorial Integrate - Delta Dunarii.

Numarul hotelurilor all...
Citeste si: Numarul hotelurilor all inclusive de pe litoral, in crestere

Sursa foto: Asociatia Turism Delta Dunarii

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Piata balneo si spa din Romania, cifra de afaceri de 314 mil. euro