Subventii europene de pana la 5.000 de euro pentru tulcenii care amenajeaza camere de gazduire pentru turisti

Tulcenii din 16 comunitati din nordul judetului pot primi cate 5.000 de euro pentru amenajarea uneia dintre camerele din locuinta proprie, astfel incat aceasta sa fie inchiriata turistilor, aceasta trebuind insotita de o sala de masa si un grup sanitar.

Subventia europeana este alocata de Grupul de Actiune Locala (GAL) Muntii Macinului-Dunarea Veche, iar pana in prezent au fost alocate fonduri pentru amenajarea a sapte asemenea camere, potrivit managerului GAL, Ana Maria Cazacu, scrie Agerpres.

"Pentru camerele de inchiriat, am gandit un sprijin forfetar de 5.000 de euro. In aceasta suma, localnicii trebuie sa amenajeze atat o camera propice practicarii unui turism clasificat, cat si o sala de masa si un grup sanitar dedicat exclusiv turistilor", a declarat managerul GAL.

Ana Maria Cazacu a precizat ca procedura pentru inchirierea unei camere turistilor este mult mai accesibila localnicilor decat cea de amenajare a unei pensiuni turistice.

Una dintre persoanele care a primit sprijin european pentru amenajarea unei camere in vederea inchirierii catre turisti, Andreea Tanur, din satul Cerna, a precizat ca oaspetii ei vor avea in camere obiecte traditionale meglenoromane.

Citeste si:
Italia anunță redeschiderea sectorului turistic
Italia anunță redeschiderea...

"Sper ca in doua luni sa obtinem autorizatiile necesare si sa deschidem usa camerelor pentru turisti. Inca nu sunt finalizate, dar mobilierul va fi rustic. Vor avea obiecte traditionale meglenoromane, o lada de zestre, masa aceea mica specifica noua. Obiectele pe care le am sunt mostenite de la soacra soacrei mele", a precizat Tanur.

Potrivit managerului GAL, obiectivul acordarii subventiei europene pentru amenajarea camerelor din locuintele localnicilor in spatii pentru primit turistii este de a dezvolta durabil zona, in conditiile in care Muntii Macinului sunt foarte putin vizitati in principal din cauza lipsei locurilor de cazare.

Obiectivul GAL Muntii Macinului-Dunarea Veche este ca 85% din bugetul de 2,3 milioane de euro sa fie contractat de localnici pana la finele acestui an.

Potrivit unei situatii facuta publica de acest grup, 33 din cele 39 de solicitari de finantare depuse pana acum de tulcenii din localitatile acoperite de GAL au fost declarate eligibile, valoarea totala a acestora fiind de peste 1,5 milioane de euro.

Citeste si:
Turism in crestere in Parcul National Muntii Macinului
Turism in crestere in Parcul...

Pentru 27 din cele 33 de solicitari au fost deja semnate contracte de finantare, iar valoarea lor este de circa 60% din bugetul alocat finantarii proiectelor depuse de localnici.

GAL Muntii Macinului - Dunarea Veche este un parteneriat public-privat, infiintat in august 2016, in baza OUG nr. 26/2000 si autorizat de Ministerul Agriculturii pentru a desfasura activitati specifice implementarii Strategiei de dezvoltare locala a teritoriului Muntii Macinului - Dunarea Veche, in cadrul Masurii 19 Leader a Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020.

Prin Strategia de dezvoltare locala a GAL Muntii Macinului-Dunarea Veche, conducerea grupului a atras 2.884.209,31 de euro finantare europeana, din care 2.307.368,31 de euro reprezinta suma alocata finantarii proiectelor prin intermediul a zece masuri. Suma poate fi accesata de autoritati, fermieri, asociatii neguvernamentale si intreprinderi private mici si mijlocii din 16 unitati administrativ-teritoriale din judetul Tulcea, care nu pot avea acces la suma de 1,1 miliarde de euro alocata prin mecanismul financiar Investitii Teritorial Integrate - Delta Dunarii.

Citeste si:
Condiții de călătorie în pandemie: țări în care putem merge
Condiții de călătorie în...
Sursa foto: Asociatia Turism Delta Dunarii
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri