Cea mai recenta carte lansata de Chef Florin Dumitrescu, "Romaneste. Punct si de la capat" este un proiect inedit si indraznet, care isi propune sa schimbe perceptia legata de bucataria romaneasca, pe care o prezinta sub o lumina moderna. Retetele adunate in carte acopera toate regiunile tarii si etniile (chiar si comunitatea rroma este reprezentata) si sunt adaptate astfel incat sa poata fi gatite cat mai usor si in restaurantele romanesti.

"Romaneste. Punct si de la capat", lansata de Chef Florin Dumitrescu la inceputul lunii septembrie, este mai mult decat o carte de bucate. Este o declaratie publica prin care Florin Dumitrescu isi asuma promovarea bucatariei traditionale si ii provoaca pe bucatarii internationali sa priveasca si spre gastronomia din Romania.

"Tendinta de redescoperire a bucatariei nationale este ceva firesc pentru un popor care evolueaza. Schimbul acesta de generatii de bucatari aduce cu el si redescoperirea bucatariei nationale. Sunt tineri romani care stiu sa gateasca perfect frantuzeste, dar nu se descurca deloc cand vine vorba de o mancare de cartofi gatita ca la bunica. Asta pentru ca, de-a lungul timpului, tinerii bucatari romani au fugit de bucatariile traditionale din cauza calitatii foarte scazute a serviciilor, a preparatelor si stilului de lucru. In momentul in care cauti prestigiu, eviti restaurantele care gatesc predominant cu baze din prafuri sau cu "smecherii" de care se plang mai toti clientii. Insa astazi, noi, acesti tineri bucatari, ne dorim sa facem o figura mai frumoasa in bucataria romaneasca, aceasta fiind si una dintre cele mai importante piese de puzzle in dezvoltarea turismului la noi", a declarat Chef Florin Dumitrescu, pentru wall-street.ro.

Retete usoare pentru bucatari si pasionatii de gatit

Ideea de a scrie o carte despre bucataria romaneasca moderna (prima de acest fel) i-a venit in 2016, la scurt timp dupa ce si-a lansat prima carte de bucate "Gateste ca mine". Documentarea a durat aproape doi ani, iar lucrul efectiv la noul proiect l-a inceput in ianuarie 2019. "Stiam ca pot sa folosesc toate informatiile, experientele, retetele pe care le-am adunat din plimbarile prin tara cu Lidl, vreme de doi ani. Scopul cartii a fost sa pun bucataria romaneasca intr-o lumina moderna", a explicat acesta.

Cartea "Romaneste. Punct si de la capat" cuprinde peste 60 de retete si fiecare regiune este acoperita de cel putin o reteta. "Si comunitatea rroma este reprezentata cu o reteta a carei poveste merita sa fie spusa. Toate retetele sunt studiate astfel incat sa poata fi adaptate si gatite cat se poate de usor si in restaurantele romanesti, aceasta fiind cea mai mare provocare", a mai spus Florin Dumitrescu.

Pe langa retetele clasice romanesti, cartea curpinde si retete uitate. Fiecare preparat este prezentat impreuna cu povestea sa, iar printre cele mai inedite se numara balmosul, specific bucatariilor din Bucovina, storceagul, descoperit in gospodariile pescarilor, sau laptele de bou, descoperit in Tara Motilor.

"Laptele de bou este cea mai impresionanta reteta. Provine din Tara Motilor, iar gustul ma duce direct catre cerealele cu lapte. Ce mi se pare impresionant este ca in aceasta zona a tarii se folosea inlocuitor de lapte cu mult timp inainte ca acesta sa se gaseasca in cafeaua hipsterilor. Vorbim de cateva sute de ani de cand se foloseste aceasta reteta in primele doua saptamani de post al Pastelui. Nu este cu nimic mai prejos de laptele de migdale sau de caju folosit azi", a adaugat acesta.

Fasole batuta in schimbul humusului

Chef Florin Dumitrescu, care face parte din noul val de bucatari tineri care produc deja schimbari in peisajul culinar romanesc, sustine ca a venit vremea pentru schimbarea la fata a bucatariei romanesti.

"Bucataria romaneasca moderna este ceea ce ar trebui sa se regaseasca pe mesele restaurantelor romanesti cu pretentii, bucataria romaneasca moderna este ceea ce ar trebui promovata in strainatate, astfel incat sa se poata face cunoscute obiceiurile culinare ale unui popor care inca nu este foarte alterat de mancarea contrafacuta. De ce nu, ar trebui sa putem convinge oamenii de pe tot globul sa guste din fasolea batuta in schimbul humusului", a declarat acesta.

Romania are foarte multe retete care merita sa fie promovate ca brand de tara, lipsesc insa fondurile, interesele si oamenii care pot face acest lucru. "Mezelurile nu sunt neaparat punctul nostru forte, dar singura care poate sa se bata cu produsele de inalta calitate din strainatate ar putea fi slanina de Mangalita, fiarta sau afumata, micii in varianta lor originala, sarmaua este, iarasi, brand de tara. Polonez, turc, de ce nu poate fi si romanesc? As mai adauga ciorbele romanesti, nelipsite de pe mesele noastre, obiceiul de a gati totul in natura, fie ca vorbim de pirostrie, disc, gratar sau groapa", a explicat Florin Dumitrescu.

Eu, personal, nu cunosc pe nimeni din zona asta de gatit romaneste care sa fie gata sa isi asume "politizarea" bucatariei romanesti la nivelul acesta, mai ales ca valul de ura ar putea sa le distruga cariera si chiar orice perspectiva. Multi dintre noi vor schimbarea si multi sunt suparati ca nu exista nimic notabil din mancarea romaneasca pe mesele straine, dar nici nu facem nimic sa punem umarul la asta

Chef Florin Dumitrescu

Pentru a putea promova bucataria nationala peste hotare este nevoie ca bucatarii romani sa identifice si sa valorifice traditiile culinare, dar si sa respecte obiceiurile culinare, indiferent daca ne apartin sau nu.

"Sunt de acord ca nu exista traditie culinara din punct de vedere al scrierilor si documentelor vechi, dar traditie culinara exista, mai ales daca ne gandim la perioada de inceput de toamna cand se face zacusca, asta este o traditie. Ignatul este traditie, mesele bogate de sarbatori sunt o traditie, chiar si postul religios il poti transpune in traditie culinara, cu foarte multe feluri de mancare vegetariene. Avem insa si multe obiceiuri culinare care trebuie respectate, indiferent daca sunt sau nu ale noastre, indiferent daca am fost sau nu primii in Transilvania. Trebuie sa ne adaptam totusi la situatia in care ne aflam si sa ne bucuram de ceea ce avem", a conchis Chef Florin Dumitrescu.

Prefata cartii "Romaneste. Punct si de la capat" este semnata de celebrul chef francez Yannick Alleno, unul dintre cele mai importante nume din scena mondiala de fine dining si detinator a 3 stele Michelin. "Intr-adevar, sunt tare impresionat sa vad ca bucataria romaneasca a progresat in acesti ultimi ani. Totul este bine gandit, aromele, partea vizuala si chiar selectia ingredientelor, pentru a descoperi o adevarata identitate culinara", a scris Chef Yannick Alleno in prefata cartii.

Cartea "Romaneste. Punct si de la capat" va fi disponibila in magazinele Lidl pana la inceputul lunii noiembrie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri