"Delta" din inima Transilvaniei, cea mai mare intindere de stuf din Romania, dupa Delta Dunarii

Cea mai mare intindere de stuf din Romania, dupa Delta Dunarii, alaturi de cel mai adanc lac natural dulce al Romaniei formeaza, in judetul Cluj, o "delta" a Transilvaniei, o zona cu un potential de turism ecologic.

"Stufarisul de la Sic este arie protejata cu caracter zoologic-ornitologic, obiectivul principal de conservare este reprezentat de intinsele stufarisuri care constituie habitatul optim pentru multe specii de pasari clocitoare si migratoare. Suprafata rezervatiei este de 505 hectare, din care cea mai mare parte este ocupata de stuful care se intinde ca un masiv compact pe Valea Coastei si Sicului. Acest masiv de stuf este al doilea ca suprafata in Romania, dupa Delta Dunarii, si reprezinta un rest aproape nealterat de om al intinselor zone umede care au existat pana la inceputul secolului trecut in mai multe locuri din Transilvania. Aici cuibaresc mai multe specii de rate, lisite, gainuse de balta, starci, pasari pradatoare sau lacari", a declarat Alexandru Stermin, lector universitar in cadrul Facultatii de Biologie si Geologie Cluj-Napoca si membru al Asociatiei Ecotrasilvania, care a avut in custodie aceasta zona pana in 2018, scrie Agerpres.

Stufarisul de la Sic este arie naturala protejata din anul 1974, in anul 2000 devenind rezervatie naturala de interes national, pentru ca in anul 2002, Consiliul Local al comunei Sic sa declare intregul masiv de stuf de pe Valea Santejude, impreuna cu Valea Pastaraia, ca zona protejata, cu statut de rezervatie naturala de interes local.

In apropierea stufarisului se afla Lacul Stiucilor, cel mai adanc lac natural dulce al Transilvaniei (adancime de sapte metri) singurul lac pe care se formeaza plaur - insule plutitoare de stuf, la fel ca in Delta Dunarii. Lacul Stiucilor, asa cum mai este denumit, este Rezervatie Naturala din 1966, iar din 2004 rezervatie naturala de interes national, pentru o suprafata de 140 ha de luciu de apa si stuf.

"Delta" din inima Transilvaniei este un loc de o frumusete deosebita, o destinatie ideala pentru un final de saptamana in natura, intr-o plimbare prin "marea" de stuf, pe puntea de lemn sau pentru o tura cu barca, printre plauri, pe Lacul Stiucilor.

Citeste si:
La muncă, dar în vacanță. Ce resorturi se transformă în birouri
La muncă, dar în vacanță. Ce...

Sursa foto: Agerpres Foto / Sebastian Olaru

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri