Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, planul României de a acorda un împrumut temporar în valoare de aproximativ 36,7 milioane EURO (aproximativ 176 de milioane LEI) companiei aeriene de stat Tarom. Prin această măsură se va asigura faptul că serviciile de transport aerian vor continua să fie prestate în mod ordonat, în special pe numeroasele rute pe care Tarom este singurul furnizor, și că pasagerii nu vor fi afectați de perturbări ale traficului aerian.

În absența ajutorului, Tarom nu ar mai fi fost în măsură să își îndeplinească obligațiile de plată și să își mențină activitatea.

În cazul de față, Comisia a luat în considerare următoarele elemente:

  • Împrumutul va acoperi numai lichiditățile de care Tarom a dovedit că are nevoie pentru următoarele șase luni, iar România va efectua o monitorizare strictă a modului în care sunt utilizate fondurile.
  • România s-a angajat să asigure faptul că, după șase luni, împrumutul va fi rambursat integral; în caz contrar Tarom va trebui să prezinte un plan de lichidare sau să efectueze o restructurare cuprinzătoare pentru a deveni viabilă pe termen lung. Comisia va trebui să evalueze și să aprobe această eventuală restructurare.

Comisia a constatat că măsura va contribui la asigurarea faptului că serviciile de transport aerian vor continua să fie prestate în mod ordonat, în interesul pasagerilor care călătoresc cu avionul, și la menținerea conectivității regionale pe numeroasele rute pe care Tarom este în prezent unicul furnizor. În același timp, condițiile stricte în care se acordă împrumutul și durata sa limitată, de șase luni, vor reduce la minimum denaturarea concurenței pe care sprijinul acordat de stat ar putea să o genereze.

Prin urmare, Comisia a concluzionat că măsura este compatibilă cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Citeste si:
TAROM introduce din iulie noi rute interne către litoral
TAROM introduce din iulie noi...

Versiunea neconfidențială a deciziei va fi disponibilă cu numărul de caz SA.56244 în Registrul ajutoarelor de stat de pe site-ul web al Comisiei dedicat concurenței, de îndată ce vor fi soluționate eventualele probleme legate de confidențialitate. Deciziile referitoare la ajutoare de stat nou publicate pe internet și în Jurnalul Oficial apar în buletinul electronic Știri săptămânale privind ajutoarele de stat.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Citește și
Vela: Măsurile de relaxare, luate în coordonare cu toate statele membre UE
Setari Cookie-uri