Hotelurile, restaurantele, cafenelele și barurile sunt închise. Criza economică declanșată de pandemia COVID-19 pare că se adâncește pe zi ce trece. wall-street.ro a luat legătura cu Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari investitori în domeniu și președintele Federației Patronatelor din Turism, pentru a afla cum au evoluat lucrurile, după adoptarea măsurilor guvernului.

”Hotelurile sunt închise, poate unul sau două să mai fie deschise, dar nu există grad de ocupare”, a declarat omul de afaceri.Cât despre angajații hotelurilor, dacă la începutul lunii martie vorbeam despre concediu de odihnă sau fără plată, rezervă și program redus, în prezent, o mare parte dintre aceștia se află în șomaj tehnic.

”Am mers tot pe varianta împărțirii în trei a angajaților: mare parte dintre ei sunt în șomaj tehnic, o altă parte au cartea de muncă în derulare, iar 100 de angajați din București au fost aduși la mare. Țin să precizez că cei care au cartea de muncă în derulare se împart, la rândul lor, în două: sunt unii care încă vin la muncă, mai dezinfectează, se asigură că totul este în regulă în unitate. Ceilalți se află în rezervă, fie lucrează în schimburi, fie așteaptă să fie sunați pentru orice ajutor”, a explicat Murad.

În ceea ce privește sezonul estival, omul de afaceri a precizat că aici apare o problemă pentru care încă nu a fost găsită o soluție. În principal, la nivel extern există mari dezechilibre.

”Statul nu acționează împotriva noastră, dar nici nu ne ajută foarte mult. Agențiile au obligația de a oferi banii înapoi clienților, în orice moment. Turcia și Grecia, spre exemplu, nu vor accepta niciodată înapoierea banilor deja achitați. În plus, avansurile încasate prin early booking au fost investite. Este un cerc vicios, pentru care încă nu a fost găsită o soluție. Aici, mă repet, este nevoie de ordonanță de urgență care să reglementeze acest aspect”, a adăugat investitorul.

Aproximativ 1 milion de român se află în șomaj la data 6 aprilie, potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii. Dintre aceștia, circa 12,4% reprezintă personal din industria HoReCa (angajați ai restaurantelor sau hotelurilor).

Cele mai recente date publicate de Ministerul Muncii arată că peste 1 milion de români se află în șomaj la data de 6 aprilie. Dintre aceștia, 952.929 au contracte individuale de muncă suspendate și 187.548 au contractele individuale de muncă încetate. Din totalul de 952.929 contracte individuale de muncă suspendate, 12,4% reprezintă șomerii din domeniile de activitate hoteluri și restaurante, adica 118.277 de persoane ducând astfel rata somajului în această ramură la 60%.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/turism/epidemia-a-paralizat-activitatile-din-turism-rata-somajului-in-hoteluri-si-restaurante-a-ajuns-deja-la-60-interventie-urgenta-ceruta-la-guvern-19327359

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri