Guvernul italian respinge ideea de ''pașapoarte de sănătate'' pentru turiști

Ministrul italian al afacerilor regionale, Francesco Boccia, a respins joi ideea instituirii unor ''paşapoarte sanitare'', propusă de unele regiuni italiene pentru călătoriile în timpul acestei verii în contextul pandemiei de coronavirus, el considerând că o asemenea măsură ar fi neconstituţională, relatează agenţia EFE.

''O regiune nu poate adopta măsuri care să îngrădească libera circulaţie a persoanelor'', a spus oficialul italian în faţa unei comisii a parlamentului de la Roma.

Instituirea unor ''paşapoarte sanitare'', adică certificate care să ateste că turistul a fost testat negativ pentru noul coronavirus, a fost propusă mai întâi de regiunea Sardinia, fiind susţinută şi de Sicilia pentru a fi aplicată începând din 3 iunie, când va fi restabilită libertatea de circulaţie între regiunile italiene după relaxarea restricţiilor antiepidemice şi vor fi de asemenea deschise graniţele pentru străini, scrie Agerpres.

Insulele Sardinia şi Sicilia sunt semnificativ mai puţin afectate de epidemia COVID-19, care se manifestă mai ales în nordul Italiei, şi doresc printr-un asemenea ''paşaport'' să de protejeze de o eventuală creştere a cazurilor de contaminare.

Te poate interesa și: Studiu | Imunitatea la coronavirus durează doar șase luni. Se pune la îndoială practicitatea ”pașapoartelor de sănătate”

Citeste si:
Studiu | Imunitatea la coronavirus durează doar șase luni
Studiu | Imunitatea la...

Preşedintele regiunii Sardinia, autonomistul Christian Solinas, a criticat declaraţia ministrului Francesco Boccia, pe care a descris-o drept ''o inutilă litanie centralistă pentru asigurarea supremaţiei totale a statului''.

În schimb, primarul oraşului Milano, capitala Lombardiei, regiunea cea mai afectată de epidemie, a calificat iniţiativa celor două regiuni insulare drept o ''discriminare''.

Această propunere va fi examinată vineri şi de Conferinţa Stat-Regiuni, dar guvernul are ultimul cuvânt.

După ce a înregistrat de la începutul epidemiei 231.139 de infectări cu noul coronavirus, dintre care 33.072 de decese, Italia relaxează treptat măsurile de izolare menite să stopeze răspândirea virusului, dar în ultimele zile a stârnit îngrijorare o nouă creştere a infectărilor în regiunile Lombardia şi Piemonte.

Citeste si:
Italia: Captură record de 14 tone de amfetamine în valoare de 1...
Italia: Captură record de 14...

Sursa foto: Unsplash

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Citește și
Ludovic Orban îi roagă pe cetățeni să nu țină cont de deciziile CCR
Setari Cookie-uri