Aproximativ 60% dintre turiștii români au preferat anul acesta concediile de tip last-minute, rezervate chiar cu mai putin de 48 de ore înainte de începerea vacanței, contrar tendințelor din anii trecuți când rezervările se făceau timpuriu pentru a profita de oferte early booking, potrivit unui studiu realizat de platforma de rezervări Travelminit.ro.

Perioada iulie-august era de fel destinată concediilor în afara țării, în timp ce vacanțele erau rezervate de români și plătite uneori chiar și cu un an înainte pentru a se beneficia de prețuri reduse. Pandemia însă a schimbat, printre altele, și comportamentul turiștilor, aceștia preferând anul acesta să opteze pentru vacanțe interne de tip last-minute. După ce au analizat evoluția virusului, turiștii au pus în balanță avantajele și dezavantajele călătoriilor interne în contextul restricțiilor.

Numărul rezervărilor efectuate cu 1, 2 sau 14 zile înainte de check-in s-a dublat în sezonul estival din 2020, comparativ cu anul trecut. Totodată, 75% dintre clienți au ales rezervările fără avans sau cu anulare gratuită în perioada iulie-august 2020, 10% creștere față de același interval al anului trecut.

Unde au călătorit românii în vara lui 2020

Încă reticenți la călătoriile în afara țării și confuzi cu privire la condițiile de călătorie în străinătate, care se schimbau de la o zi la alta, românii au optat pentru concedii pe plaiurile mioritice, în zone izolate sau în destinații ofertante din punct de vedere al activităților în aer liber.

Citeste si:
Blue Air lansează Nadia, asistentul virtual de la care turiștii se...
Blue Air lansează Nadia,...

Astfel, Delta Dunării și zonele de munte au ocupat primele locuri în preferințele românilor, în vreme ce turismul balneo sau city break-urile în orașele mari din România au suferit scăderi pe fondul măsurilor de prevenție COVID-19 și a amânării evenimentelor și festivalurilor. De asemenea, interesul românilor față de litoralul românesc rămâne neschimbat față de anul trecut.

Unitățile agroturistice și pensiunile unde se putea plăti cu vouchere și carduri de vacanță, în topul căutărilor

Plata cu tichetele și cardurile de vacanța au avut un rol important în această creștere, deoarece Travelminit.ro acceptă toate tipurile de tichete și carduri de vacanță în rezervarea vacanțelor, iar pe platformă sunt listate peste 3.100 de unități de cazare care primesc astfel de metode de plată.

Prețul mediu al unui pachet de cazare pentru 2 persoane, 3 nopți, în sezonul estival de anul acesta a fost de 893 lei, comparativ cu 1.020 lei în 2019, o scădere de aproximativ 21%. În timp ce rezervările plătite cu tichete sau card de vacanță au avut o scădere de doar 6%.

Citeste si:
Platforma de pe care companiile pot cumpăra vacanțe pentru angajați
Platforma de pe care...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri