Al doilea val de coronavirus zguduie Europa din temelii. Mai sever, mai contagios și mai rapid, noul coronavirus dezechilibrează și România, unde sistemul de sănătate lucrează la capacitate maximă. Autoritățile își joacă ultimul as din mânecă, restricțiile, însă sub ce formă și care sunt pierzătorii jocului?

”Măsura închiderii restaurantelor este pe cât de nedreaptă, pe atât de dramatică”, a declarat Dragoș Anastasiu, antreprenor în industria turismului, fondatorul grupului Eurolines și proprietarul resortului Green Village, din Delta Dunării.

Anastasiu a motivat că măsura este nedreaptă mai ales în condițiile în care alte state europene nu au închis restaurantele, ci doar, în unele cazuri, au impus restricții în privința acestora sau a barurilor sau discotecilor. Cât despre dramatism, acesta vine din neputința afacerilor din industrie de a exista pe piață fără un ajutor consistent de la stat.

Potrivit calculelor mele, peste jumătate dintre afacerile din HoReCa nu vor mai avea cum să deschidă. Și asta e valabil până la finalul lui 2020.

”Conform așteptărilor și calculelor noastre, o mare parte dintre noi găsiseră soluții de supraviețuire și de intrare forțată în următorul an. Acum, cu noua închidere suntem din nou blocați în dezvoltare”, a explicat Dragoș Anastasiu.

Vezi și: EXCLUSIV | INSP: Noi nu am propus măsuri de închidere ale HoReCa

De cealaltă parte, Răzvan Emil Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Turismului, susține că măsura închiderii restaurantelor nu a stat în decizia autorităților sau a sa, propriu-zis. A fost o normă derivată din calculul cifrelor.

”Închiderea restaurantelor nu a depins de mine. Este o măsură care a depins eminamente de cifre, de Comitetul Municipal de Urgență al Bucureștiului. Este o restricție care a rezultat în urma calculelor”, a declarat secretarul de stat, pentru wall-street.ro.

Vezi și: EXCLUSIV: CNCCI arată motivele care au stat la baza închiderii restaurantelor

Cât despre deschiderea restaurantelor, pentru care încă nu există un termen stabilit, Anastasiu spune că, în urma discuțiilor cu premierul Ludovic Orban, acesta din urmă a promis că în jurul datei de 14 octombrie le va comunica antreprenorilor din HoReCa o zi a reluării activității în locații.

Feeling-ul îmi spune că nu vor accepta deschiderea rapidă a restaurantelor, în ciuda argumentelor prezentate.

Cum ar trebui să gestioneze statul pandemia de COVID-19

Medic de profesie, dar cu afaceri în turismul românesc, Dragoș Anastasiu susține că autoritățile ar trebui să își îndrepte atenția către alte planuri de salvare a României din ghearele coronavirusului.

”Noi nu avem studii care să ne arate că din industrie provin focarele de infecție sau din prezența oamenilor în restaurante. Autoritățile susțin că evenimentele precum nunți, botezuri, cumetrii sunt cele care generează un număr mare de infectări. Prin urmare, aici ar trebui ca normele să fie aplicate”, a mai spus antreprenorul.

În acest sens, acesta propune o redeschidere eșalonată, asemenea școlilor, care sunt bazate pe scenarii de funcționare. Cu ce idei vine antreprenorul:

  • interzicerea vânzării sau consumului de alcool în restaurante după ora 21:00, dacă ”de la alcool pornește euforia îmbrățișărilor”,
  • oprirea muzicii de la ora 22:00,
  • interzicerea dansului în restaurante.

Te poate interesa și: Se modifică din nou situația scenariilor de funcționare a școlilor

Al doilea aspect pe care Anastasiu îl aduce la masa discuțiilor este protejarea celor vulnerabili. Acesta îndeamnă ca atenția noastră să cadă asupra cifrelor și vom vedea că cei care ajung în ATI sunt, în mare parte, vârstnici.

95% din cazuri nu știu că au avut boala.

”Să trecem la protejarea celor în vârstă. Nu cred că vor exista probleme dacă autoritățile ar introduce o protejare focusată a românilor. Pot fi propuse reintroducerea restricțiilor în biserici, dar și crearea, încă o dată, a unor orare speciale în magazine sau piețe, pentru oamenii în vârstă”, a explicat Anastasiu.

Citește și: Dr. Beatrice Mahler: Nu suntem departe de situația Italiei de la începutul pandemiei

Ce se va întâmpla cu investițiile în HoReCa

De la agonie la supraviețuire, după cum descrie antreprenorul toată această perioadă, va afecta, în mod cert, investițiile în industrie. Acesta mărturisește că deja simte reticența băncilor în sprijinirea unor astfel de afaceri.

”Pentru a deschide o afacere în HoReCa ai nevoie de bani proprii, dar și de un credit, de cele mai multe ori. Chiar și eu, care sunt o persoană solvabilă, am întâmpinat probleme”, a mai spus Anastasiu.

Tot el vorbește și despre principala problemă a gestionării pandemiei în România, care nu ține de nivelul de contaminare pe care îl are virusul.

Lipsa de predictibilitate a deciziilor autorităților îngroapă afacerile din România. La noi, deciziile se iau de azi pe mâine. În statele europene, unei astfel de decizii, a închiderii restaurantelor, i se acordă timp, măcar o săptămână”, mai spune Anastasiu.

Vezi și: Dr. Emilian Imbri: E timpul pentru refacerea criteriilor de internare a pacienților COVID-19

Nu în ultimul rând, acesta invocă două motive pentru care investitorii nu ar trebui să uite de HoReCa. În primul rând, multe dintre afaceri se vor închide, iar în felul acesta, piața ”se va curăța”.

Au fost 7-8 ani buni, în care s-au făcut bani frumoși în industrie. Iar perioada aceea va reveni.

Iar în al doilea rând, este vorba despre pasiune, despre atracția față de această meserie.

Odată ce ai intrat în domeniul acesta, nu mai vrei să ieși.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri