Reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), au declarat, pentru wall-street.ro, faptul că ei nu au propus măsuri de închidere ale Horeca, ci doar de limitare a activității lor. În plus, au explicat și că studiul privind focarele de COVID-19 care arată că în Horeca a fost depistat un singur focar, nu este relevant.

Pe 7 octombrie, Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției(CNCCI) a decis închiderea la interior a restaurantelor și cafenelelor din București din cauza faptului că rata de răspândire a COVID-19 a depășit 2%.

În același timp, pe 6 octombrie, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile(CNSCBT), instituție din cadrul INSP, a publicat un raport săptămânal în care arăta numărul de focare de COVID-19. Pe primul loc se situau azilele, spitalele și școlile, în timp ce în cealaltă parte a clasamentului erau Horeca, unde autoritățile au depistat doar un singur focar care a dus la îmbolnăvirea a 5 persoane.

Atunci, opinia publică, dar și publicații de renume au chestionat această măsură. Un articol publicat de Libertatea în 6 octombrie vorbea despre cum „azilele, spitalele și școlile conduc clasamentul focarelor de COVID-19, în timp ce autoritățile închid restaurantele, teatrele și cinematografele în Capitală”.

Wall-Street.ro a contactat CNSCBT și INSP pentru a înțelege mai bine raportul care arăta că a fost depistat un singur focar de COVID-19 în domeniul Horeca, lucru care, pare că indică un risc redus de răspândire a COVID-19 prin intermediul restaurantelor și cafenelelor.

INSP a declarat că „analiza la care se face referire prezintă un singur focar în restaurant la personalul angajat”, așadar, nu în rândul clienților.

În plus, INSP a declarat că nu a propus măsuri de închidere a Horeca, ci doar de limitare a activității lor.

Wall-Street.ro a contactat și Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției, cei care au luat măsurile de închidere la interior a restaurantelor. Aceștia au declarat că nu s-au bazat pe studiul CNSCBT, ci pe studii realizate de Centrul de Control al Bolilor din SUA și de Organizația Mondială a Sănătății.

Un studiu publicat de CDC în 11 septembrie evidențiază faptul că mâncatul și băutul în restaurante sunt niște factori de risc importanți care duc la o răspândire a COVID-19, în special pentru că este dificil să fie păstrate măsuri de distanțare socială și de obligativitate a măștilor de protecție.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri