Reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), au declarat, pentru wall-street.ro, faptul că ei nu au propus măsuri de închidere ale Horeca, ci doar de limitare a activității lor. În plus, au explicat și că studiul privind focarele de COVID-19 care arată că în Horeca a fost depistat un singur focar, nu este relevant.

Pe 7 octombrie, Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției(CNCCI) a decis închiderea la interior a restaurantelor și cafenelelor din București din cauza faptului că rata de răspândire a COVID-19 a depășit 2%.

În același timp, pe 6 octombrie, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile(CNSCBT), instituție din cadrul INSP, a publicat un raport săptămânal în care arăta numărul de focare de COVID-19. Pe primul loc se situau azilele, spitalele și școlile, în timp ce în cealaltă parte a clasamentului erau Horeca, unde autoritățile au depistat doar un singur focar care a dus la îmbolnăvirea a 5 persoane.

Atunci, opinia publică, dar și publicații de renume au chestionat această măsură. Un articol publicat de Libertatea în 6 octombrie vorbea despre cum „azilele, spitalele și școlile conduc clasamentul focarelor de COVID-19, în timp ce autoritățile închid restaurantele, teatrele și cinematografele în Capitală”.

Retail jobs

Wall-Street.ro a contactat CNSCBT și INSP pentru a înțelege mai bine raportul care arăta că a fost depistat un singur focar de COVID-19 în domeniul Horeca, lucru care, pare că indică un risc redus de răspândire a COVID-19 prin intermediul restaurantelor și cafenelelor.

INSP a declarat că „analiza la care se face referire prezintă un singur focar în restaurant la personalul angajat”, așadar, nu în rândul clienților.

În plus, INSP a declarat că nu a propus măsuri de închidere a Horeca, ci doar de limitare a activității lor.

Wall-Street.ro a contactat și Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției, cei care au luat măsurile de închidere la interior a restaurantelor. Aceștia au declarat că nu s-au bazat pe studiul CNSCBT, ci pe studii realizate de Centrul de Control al Bolilor din SUA și de Organizația Mondială a Sănătății.

Citeste si:
Copiii care au studiat online ar putea avea venituri mai mici tot...
Copiii care au studiat online...

Un studiu publicat de CDC în 11 septembrie evidențiază faptul că mâncatul și băutul în restaurante sunt niște factori de risc importanți care duc la o răspândire a COVID-19, în special pentru că este dificil să fie păstrate măsuri de distanțare socială și de obligativitate a măștilor de protecție.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri