Pandemia de COVID-19 a reuşit să facă ceea ce mulţi primari din Europa nu au putut: să elimine zeci de mii de utilizatori ai platformei de închiriere a locuinţelor în scop turistic Airbnb şi să reducă chiriile pentru localnici, în unele oraşe chiar şi cu 15%, informează Reuters, citat de Agerpres.

Chiar dacă oraşele din Europa îi primesc de mult timp pe turişti cu bucurie, criticii susţin că majorarea numărului de locuinţe închiriate prin Airbnb în ultimii ani a făcut ca mulţi localnici să nu îşi mai permită să închirieze locuinţe în oraşele lor.

Proprietarii intervievaţi de Reuters în oraşe precum Lisabona, Barcelona, Praga sau Veneţia spun că prăbuşirea turismului în timpul pandemiei i-a determinat pe unii proprietari să îi înlocuiască pe amatorii de vacanţe cu chiriaşi pe termen mediu şi lung, să se mute chiar ei în locuinţe sau să vândă proprietăţile.

Scăderi importante în cele mai importante destinații

Datele furnizate de firma de cercetare AirDNA arată că numărul proprietăţilor listate pe Airbnb ca fiind disponibile pentru închiriere în ultima lună în cele mai mari 50 de oraşe a scăzut cu 21,9% comparativ cu luna februarie a anului trecut.

În replică, Airbnb susţine că s-a adaptat la modificarea tendinţelor, oamenii îndreptându-se mai degrabă spre micile oraşe şi localităţi în locul destinaţiilor turistice favorite. "Am avut mai multe listări combinate în Franţa, Germania, Portugalia şi Cehia la finele lui 2020, decât la finele lui 2019", spune purtătorul de cuvânt Andreu Castellano.

Însă chiar dacă unii proprietari de locuinţe din principalele destinaţii turistice din Europe intenţionează să revină pe Airbnb atunci când vor reveni şi turiştii, alţi au abandonat pentru totdeauna activităţile de închiriere de locuinţe pentru turişti.

"Dacă turismul şi-ar fi revenit mai rapid, poate că nu aş fi luat această decizie. Dar nu pot să continui pentru încă un an fără o idee clară cu privire la când vor încep să vină banii", spune Vanessa Rola, 40 de ani, care obişnuia să închirieze patru apartamente din Lisabona prin diferite platforme, printre care şi Airbnb. Fără turişti, Vanessa spune că nu putea să îşi plătească propria ei chirie.

În Veneţia, unde potrivit datelor AirDNA închirierile prin platformele Airbnb şi Vrbo au scăzut cu 67% în ritm anual în luna ianuarie, organizaţiile care apără drepturile localnicilor îndeamnă autorităţile să profite de această oportunitate pentru a-i ajuta pe localnici, de exemplu prin plafonarea chiriilor şi convertirea spaţiilor neutilizate în locuinţe cu preţuri reduse.

"Înainte de pandemie, închirierea în Veneţia era aproape imposibilă pentru oamenii normali", spune Marco Gasparinetti de la asociaţia pentru protecţia drepturilor localnicilor Gruppo 25 Aprile. În mod normal, oraşul lagunelor cu 60.000 de locuitori era vizitat de 20 de milioane de turişti pe an. "Sunt 30.000 de persoane care fac zilnic naveta în Veneţia şi care nu îşi permit să locuiască aici. Acum am putea schimba acest lucru şi să ne asigurăm că Veneţia nu este doar un parc de distracţii în aer liber pentru turişti", subliniază Marco Gasparinetti.

Timp de mai mulţi ani primarii din Europa au avut dificultăţi în a controla proliferarea locuinţelor din centrul oraşelor închiriate pe platforme de tip Airbnb, unul dintre motive fiind şi faptul că lipseau datele necesare pentru a impune limite cu privire la numărul locuinţelor utilizate spre închiriere turiştilor sau numărul zilele pentru care au fost închiriate locuinţele.

În luna martie a anului trecut platformele Airbnb, Expedia, Tripadvisor şi Booking.com au convenit să facă schimb de date cu Eurostat cu privire la numărul clienţilor şi înnoptărilor iar cifrele pentru 2020 ar urma să fie publicate în a doua jumătate a acestui an.

Cu toate acestea, în luna septembrie a anului trecut un număr de 22 de primari i-au trimis o scrisoare comisarului Margrethe Vestager în care i-au solicitat să împărtăşească datele şi cu administraţiile locale.

Peste 14.000 de locuințe din Praga au fost delistate din Airbnb

În prezent, carantinele şi restricţiile la călătoriile transfrontaliere impuse de pandemia de COVID-19 fac, cel puţin pentru moment, ceea ce autorităţile locale nu au putut să facă.

De exemplu, în Praga numărul locuinţelor listate pe Airbnb a scăzut de la peste 14.500 până la mai puţin de 8.000 iar chiriile au scăzut cu aproximativ 8%. "Pierdeam 20.000 de dolari pe lună iar reglementările au complicat lucrurile", spune Ondrej, un proprietar din Praga care şi-a vândut cele două apartamente pe care le închiria pe Airbnb şi a renunţat la cel de al treilea apartament pe care îl subînchiria.

Însă nu toată lumea din centrul oraşelor a renunţat. Datele din Portugalia arată că deşi mii de proprietăţi au fost scoase de pe Airbnb, doar 114 au renunţat la autorizaţia de închiriere în centrele istorice ale oraşelor. În schimb, unii proprietari utilizează platformele online locale sau propriile lor canale directe pentru a găsi chiriaşi pe termen lung.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri