Turismul este una dintre industriile care au suferit cel mai mult din pricina pandemiei. De la restricții la relaxare și din nou, la restricții, iar agențiile de turism, dar și turiștii s-au lovit de carantină sau testări COVID. Încă de la primele luni de lockdown, reprezentanții din turism au cerut sprijin din partea statului. În afară de măsura șomajului tehnic, o măsură general valabilă la nivelul României, agențiile de turism și hotelierii au rămas descoperiți. În tot acest context imprevizibil, asemenea nisipurilor mișcătoare, Dumitru Luca, președintele ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism) a declarat că agențiile nu stau cu mâna întinsă în fața Guvernului.

Dumitru Luca a precizat că pandemia a declanșat momentul zero, de resetare pentru turismul din România, mai ales că industria vine cu o influență nouă și tânără, Young ANAT.

”Acum turismul românesc are un viitor. Vom începe un parteneriat strâns între public și privat și vom strânge banii de la turiștii noștri, pe care să îi putem folosi în favoarea promovării turismului intern. Până acum, banii publici care se cumulau din sumele plătite de turiști pentru vacanțe nu au ajuns la noi”, a explicat Luca, în cadrul unei conferințe de presă.

Președintele ANAT a precizat că este nevoie de o Lege a Turismului coerentă și concretă, care să deservească turismului intern și nevoii de a atrage cât mai mulți turiști.

Nu stăm cu mâna întinsă în fața Guvernului, este vorba despre banii turiștilor noștri”, a mai spus Luca.

În plus, președintele ANAT a dezvăluit că, din câte cunoaște, bugetul pentru promovare turistică este de vreo 10.000 de lei, în prezent. În acest sens, ironic sau nu, Luca a precizat că norocul turismului vine din faptul că nu ne aflăm în an electoral și că cel mai probabil, ajutorul pentru turism va veni la finalul anului 2021.

”Sperăm să putem folosi Centrele de Informare Turistică în favoarea noastră, anul acesta. Bineînțeles, facem referire la cele înființate responsabil, în zone cu potențial turistic”, a explicat Dumitru Luca.

Războiul voucherelor de vacanță

Voucherele de vacanță reprezintă una dintre modalitățile prin care bugetarii își plătesc vacanțele. Dată fiind situația incertă a turismului în plin context pandemic, autoritățile române s-au legat de existența acestor tichete pentru a dinamiza călătoriile la nivel național în 2020. În plus, restricțiile impuse de celelalte state obligau, într-o oarecare măsură, la concedii în România.

Pe 26 martie 2020 a fost emisă o Ordonanță de Urgență care stabilea prelungirea valabilității voucherelor de vacanță, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, până la 31 mai 2021. Din cauza exploziei de infectări în România și a posibilității reduse de a rezerva o vacanță pe fondul restricțiilor de la acea vreme, Executivul a decis, la 28 noiembrie, ca valabilitatea tichetelor de vacanță emise în 2019 şi în 2020 să fie prelungită până la data de 31 decembrie 2021.

Ei bine, la început de an, în plină prezentare a bugetului pentru 2021, noul Guvern a stabilit ca aceste vouchere să fie eliminate, pentru a asigura o ”brumă” de venit schemei financiare gândite pentru anul în curs.

Chestiunea cu voucherele de vacanță a fost o neseriozitate crasă din partea autorităților. Guvernul le-a privit drept supliment pentru angajați, cu alte cuvinte, o gaură în buget și a decis anularea lor.

Dumitru Luca, președinte ANAT

În plus, companiile mari, private, care fac parte din economia reală au decis să ofere angajaților lor astfel de tichete, ceea ce va da un imbold turismului intern.

”Trebuie să răsplătim cumva efortul marilor companii. E vorba de un cost suplimentar pentru ei și vom propune deducerea lor din impozite achitate către stat, nu din venitul impozabil”, a mai explicat Luca.

Tot acesta a ținut să exemplifice măsura scutirii impozitului specific, una dintre formele de sprijin acordate de Guvern.

”Impozitul specific este un alt fel de impozit pe profit. Adică, ai sau nu ai profit, plătești impozit. Practic, plătim impozit pe stat degeaba”, a adăugat Luca.

Nu în ultimul rând, președintele ANAT a ținut să mărturisească faptul că operatorii din turism nu au cum să mai facă investiții în această perioadă, unii dintre ei aflându-se în lockdown, drămuindu-și resursele.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri