România este una dintre țările europene cu cea mai bună organizare a campaniei de vaccinare. Datorită rezultatelor foarte eficiente ale campaniei avem un indice epidemiologic din ce în ce mai mic, iar tendința de scădere a acestuia continuă. La ora actuală, țara noastră se află pe locul 6 la vaccinări în Uniunea Europeană, respectiv pe locul 18 în lume.

Din acest motiv, aproape toate țările intră automat pe lista galbenă, având indicele mai mare decât România. Deși, la ora actuală, atât Bulgaria, de exemplu, cât și Turcia se află în scădere, dar scăderea fiind mai puțin rapidă decât a României, aceste țări au un indice epidemiologic mai mare.

Ca atare, Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) propune o altă abordare.

Anume, stabilirea unui indice epidemiologic fix de către Comisia condusă de către domnul secretar de stat Raed Arafat, de 400 sau 500, iar turiștii nevaccinați care se întorc din țări cu un indice mai mic decât cel stabilit, să nu mai stea în carantină la întoarcere. În acest sens, există exemple de bune practici la nivel european. Portugalia folosește un indice epidemiologic fix de 500, iar Islanda, de 700. Sunt deja 13 state care au renunțat complet la carantină, iar reprezentanții sectorului turistic la nivel european consideră, în mod unanim, că statele membre ar trebui să ridice restricțiile de călătorie pentru persoanele vaccinate, recuperate sau testate negativ care călătoresc în interiorul Uniunii.

De asemenea, ANAT propune înființarea de puncte de testare în aeroport, unde să poată fi efectuate teste PCR sau antigen, iar călătorii care se întorc sau care sosesc din țări cu indice epidemiologic mai mare, să fie testați. În acest fel, din 190 de persoane, cât pot să fie în medie într-un avion, vor sta în carantină maxim 8-10 - cei care sunt în realitate pozitivi, restul putând a doua zi să-și continue activitatea. Această măsură ar reprezenta și un avantaj fiscal pentru stat, fiind mai puține persoane în carantină, care, să nu uităm, este plătită de către stat. În acest fel, toată lumea va putea să călătorească fără nicio opreliște.

Pentru stimularea turismului de incoming, suntem de părere că este esențial ca turiștii care vin în România din țările aflate pe lista galbenă și care nu au reușit să se vaccineze, să poată fi exceptați de la efectuarea carantinei obligatorii în cazul în care prezintă rezultatul negativ al unui test pentru depistarea infecției cu Sars-Cov-2. Suplimentar, statul român poate aplica metoda folosită deja în Grecia, de testare aleatorie a turiștilor la frontieră, costurile acestei testări fiind suportate integral de stat.

Deși nu s-a auzit mai nimic despre bugetele de promovare ale României în acest an, ANAT atrage atenția asupra poziției avantajoase în care se află România momentan, din punct de vedere al atractivității pentru turiștii străini. Țara noastră este o destinație sigură și atractivă, iar Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului nu ar trebui să rateze oportunitatea de a valorifica acest avantaj, încă din acest an, prin promovarea turismului românesc pe piețele externe. Acum este momentul, nu după ce se va încheia pandemia.

Piața turistică internațională este concurențială, iar multe țări deja au demarat campanii de promovare. Turismul de incoming, adică atragerea turiștilor străini, reprezintă una dintre cele mai accesibile forme de export de servicii. Nu înstrăinăm nicio resursă naturală, niciun bun al patrimoniului național și nu avem cheltuieli pentru transportarea unor materiale. Atragem turiști, care lasă bani în țară și care, în plus, descoperă România și pot deveni, la rândul lor, ambasadori neoficiali și promotori ai țării noastre.

Când vor fi gata plajele din România

Administrația Națională Apele Române Dobrogea-Litoral a comunicat public, inclusiv operatorilor de plajă că plaja Mamaia - Năvodari va putea fi operabilă de la 1 iulie. La întrebările adresate de către ANAT, ni s-a specificat următorul calendar:

  • Până pe data de 15 mai se finalizează plaja Năvodari
  • Până la data de 31 mai se închid lucrările
  • Până la data de 1 iulie se predau tronsoanele operatorilor de plajă.

ANAT nu înțelege de ce nu se predau plajele mai devreme, deși acestea vor fi gata până la finele lunii mai. Nu înțelegem de ce nu se predă deja plaja Mamaia, care este gata peste două săptămâni. ANAT a prezentat situația ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului precum și Ministrului Mediului, dar momentan fără niciun rezultat.

Litoralul românesc reprezintă destinația numărul 1 a românilor în sezonul estival. Lărgirea plajelor constituie un mare atu în plus, inclusiv pentru atragerea, pe viitor, a turiștilor străini. Dar până la a vorbi despre incoming, ar fi bine ca statul să sprijine litoralul ca destinație de turism intern, inclusiv prin darea mai rapidă în folosință a plajelor, așteptată atât de către turiști, cât și de către industria turistică.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri