Odată cu amenințarea noii mutații Omicron și a aparției primelor cazuri cu această infecție și pe teritoriul țării noastre, autoritățile au anunțat noi reguli de acces în România. Formularul de localizare a pasagerilor (PLF) este cea mai nouă formalitate care trebuie respectată în România. Acest formulat trebuie completat de toate persoanele care vin în România, indiferent de țara din care provin.

Ce este formularul PLF

Formularul de localizare a pasagerilor, prescurtat PLF este un document utilizat de mai multe țări prin care autoritățile sanitare să poată să urmărească dacă persoanele respective sunt expuse unei boli infecțioase în timpul călătoriei cu avionul, vaporul (croazieră sau feribot), dar și cu autobuzul sau trenul.

Informațiile pe care călătorii le furnizează în PLF-uri pot fi folosite de autoritățile de sănătate publică din țările de destinație pentru a contacta rapid călătorii, cu scopul de a proteja sănătatea călătorilor și a contacților acestora, precum și de a preveni răspândirea ulterioară a unei bolii infecțioase, potrivit explicațiilor oficiale regăsite pe platforma euplf.eu.

Țările care implementează în prezent permit prezentarea acestui document atât pe hârtie, cât și completat în format digital, prin utilizarea unui formular digital unic european de localizare a pasagerilor (EU digital Passenger Locator Form – dPLF).

Mulți români care au călătorit în interiorul statelor UE sunt familiari cu acest PLF, în special turiștii care au optat pentru o vacanță într-una din destinațiile din Grecia, în 2021.

Când va intra în vigoare PLF-ul în România

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății a anunțat într-o ședință comună cu Raed Arafat, șeful DSU că Passenger Locator Form (PLF) va intra în vigoare și pe teritoriul României începând cu data de 20 decembrie 2021.

„Unul din aspectele discutate este legat de Formularul de localizare a pasagerului - acel PLF (Passenger Locator Form), care este deja implementat în mai multe țări, mai ales la intrarea în aeroporturi și unde persoanele care călătoresc trebuie să-l completeze înaintea călătoriei și să-l prezinte la graniță”, a declarat Alexandru Rafila.

În completare, Ministrul Sănătății spune că acest document reprezintă „un pas de aliniere”, implementat „poate cam tardiv”, dacă ne raportăm la celelalte state.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății și Raed Arafat, șeful DSU, într-o conferință comună în care au anunțat introducerea PLF-ului în România. Sursa: captură foto /Facebook (Guvernul României)

„Formularul de localizare a pasagerului sau, cum se spune, PLF - Passenger Locator Form, este deja implementat în foarte multe ţări, mai ales la intrare în aeroporturi şi unde persoanele care călătoresc trebuie să îl completeze înainte să călătorească, să îl aibă, să îl prezinte la graniţă sau la sosire la graniţă, dacă este, pentru a putea identifica persoana unde este, dacă există o problemă de contact, să poată imediat să fie localizată persoana respectivă şi contactată. Acest formular, după discuţiile care au avut loc astăzi, urmează să fie implementat începând cu data de 20 decembrie şi se va elabora în acest sens şi o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare, pentru a pregăti oamenii pentru folosirea acestui formular", a declarat Raed Arafat, șeful DSU.

Ce informații trebuie completate în PLF

Italia, Grecia, Malta sau Slovenia se numără printre țările care au adoptat acest formular PLF. Dacă luăm, însă, tot Grecia ca exemplu, turiștii străini au fost nevoiți, vara aceasta, să treacă de mai multe formalități, printre care și completarea acestui PLF, înainte de plecare. Formularul include date precum itinerariul turistului, adresa unității de cazare din Grecia, dar și locuri prin care acesta a fost înainte de a ajunge în țară. Fiecare formular include un cod QR unic, care va fi scanat la graniță.

Iată concret ce informații trebuie trecute în formularul PLF:

  • informaţii despre mijloacele de transport şi despre călătorie
  • informaţii personale;
  • informaţii de contact;
  • informaţii privind adresa permanentă;
  • cazare anterioară;
  • adresă temporară;
  • partenerii de călătorie;
  • informaţii de contact în caz de urgenţă.

În România, măsura utilizării formularului de localizare a pasagerului a fost analizată având în vedere "numărul mare de români aşteptaţi să revină în ţară în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru protejarea populaţiei şi facilitarea liberei circulaţii, în contextul apariţiei şi extinderii noii tulpini Omicron, potrivit unui comunicat de presă venit din partea Guvernului României.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri