Perioada de carantină pentru românii nevaccinați care se întorc din vacanțe în străinătate a fost redusă de la zece la cinci zile. În plus, lista statelor cu risc epidemiologic ridicat sau lista semafor, cum mai era numită, a fost eliminată. Prin urmare, începând cu 1 februarie nu vom mai auzi de state în zona galbenă sau roșie. Bineînțeles, deciziile au atras mulțumirea și entuziasmul agențiilor de turism.

„În sfârșit, românii pot să se gândească la călătorii! Eliminate fiind restricțiile majore, pot să planifice o vacanță cu încrederea că lucrurile nu se vor mai modifica pe parcurs, să profite de reducerile din Early Booking ori de campaniile de oferte speciale. Și în ceea ce privește destinațiile pe care le avem în portofoliu, de la 1 februarie ele sunt disponibile, fără prea mult stress din partea turiștilor, mai multor categorii: cei vaccinați ori trecuți prin boală în ultimele 180 de zile nu mai au nevoie de test pentru returul din state non-UE, carantina se reduce la cinci zile în cazul celor nevaccinați, dacă nu vor să facă un test înainte de retur”, a declarat Alin Burcea, CEO Paralela 45 și președinte ANAT, pentru wall-street.ro.

Sunt vești bune, încurajatoare pentru turiști, după o perioadă lungă de restricții și incertitudini.

Alin Burcea, CEO Paralela 45

Totodată, reprezentanții agențiilor de turism se așteaptă ca vânzările din Early Booking să fie un real succes. În plus, aceștia cred că noile măsuri vor da speranțe oamenilor pentru revenirea la normalitate și reluarea vechilor obiceiuri.

“Mai puține condiționări pentru călătorii puse de România vor da încredere oamenilor că ne întoarcem la normalitate, îi vor încuraja să își planifice din timp vacanțele, să aleagă dintre destinațiile pe care și le doresc, nu numai dintre cele disponibile. Cred că noile măsuri vor da un impuls vânzărilor din Early Booking, în februarie, în care au posibilitatea să cumpere vacanțe cu reducere. Îi încurajăm să călătorească unde își doresc și îi asigurăm că ne ocupăm ca vacanțele lor să se desfășoare în bune condiții”, a adăugat Cosmin Vasile, manager Departament Circuite Hello Holidays.

Noile măsuri CNSU

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 31 ianuarie 2022, Hotărârea nr. 6. Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că lista semafor va fi eliminată, iar perioada de carantină pentru nevaccinați va fi redusă la cinci zile.

Principalele prevederi:

  • Instituirea măsurii carantinei cu o durată de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România și nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării/intrării în România.
  • Modificarea excepțiilor de la măsura carantinei pentru anumite categorii de persoane care sosesc pe teritoriul României;
  • Instituirea măsurii carantinei pentru o durată de 5 zile pentru contacții direcți ai unei persoane confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;
  • Exceptarea de la măsura carantinei pentru contacții direcți, dacă se află în perioada de 90 de zile ulterioare izolării ca urmare a confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV-2;
  • Abrogarea HCNSU nr. 2 din 7 ianuarie 2022.

Prezenta hotărâre intră în vigoare începând cu data de 01.02.2022, ora 00.00.

La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 2/2022 privind procedura de aprobare a listei cu încadrarea țărilor/teritoriilor în zonele de risc epidemiologic, criteriilor pe baza cărora se stabilește încadrarea acestora și a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor precum și aprobarea Listei cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 24 din 7 ianuarie 2022, se abrogă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri