Un tsunami ar putea lovi în curând orașe mari cu deschidere la Marea Mediterană, inclusiv Marsilia, Alexandria și Istanbul, potrivit Unesco. Organizația susține că în următorii 30 de ani sunt 100% șanse ca valuri de amploare să lovească mai multe orașe din zona menționată.

Unesco spune că riscul unui tsunami în orașele de coastă va fi din ce în ce mai mare odată cu creșterea nivelului mării. Comunitățile din Pacific și Oceanul Indian, unde au loc majoritatea tsunami-urilor, erau adesea conștiente de aceste pericole, însă riscul a fost subestimat în alte regiuni de coastă, inclusiv în Marea Mediterană, scrie The Guardian.

Acum, organizația educațională, științifică și culturală a ONU a declarat că cinci comunități expuse riscului din zona mediteraneană se vor alătura altor 40 de orașe și orașe „gata de tsunami” din 21 de țări până anul viitor. Pe lângă Marsilia, Alexandria și Istanbul, pe listă se mai află Cannes și Chipiona, un oraș de pe coasta atlantică a Spaniei, lângă Cádiz.

Programul „gata pentru tsunami” face parte din efortul mai larg al Unesco, lansat înaintea conferinței ONU Oceans de la Lisabona săptămâna viitoare, pentru a se asigura că toate comunitățile expuse riscului vor ști ce să facă în cazul unui tsunami până în 2030.

„Tsunami-urile din 2004 și 2011 au fost un semnal de alarmă”, a declarat Bernardo Aliaga, expert principal în tsunami la Unesco. „Am parcurs un drum lung din 2004. Suntem mai în siguranță astăzi. Dar există lacune în ceea ce privește pregătirea și trebuie să ne îmbunătățim; trebuie să ne asigurăm că avertismentele sunt înțelese de către vizitatori și comunități”.

Tsunami-ul din Oceanul Indian, de Boxing Day 2004, cel mai mortal din istorie, a ucis aproximativ 230.000 de oameni în 14 țări.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri