Sezonul concediilor este în plină desfășurare, iar cum inflația nu a rămas nici ea acasă, am vrut să analizăm cum a crescut aceasta în destinațiile preferate ale românilor. De ce să-ți pese ție de inflație? Ei bine, față de vara trecută, este posibil să ai nevoie de mai mulți bani la tine ca să te poți distra la fel.

Pandemia COVID-19, precum și invazia rusă în Ucraina au dus la o creștere rapidă a inflației în țările UE și la nivel mondial. Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a fost de 8,8% în mai 2022, în creștere de la 8,1% în aprilie. Cu un an înainte, rata a fost de 2.3%. Rata anuală a inflației în zona euro a fost de 8,1% în mai 2022, în creștere de la 7,4% în aprilie. Cu un an mai devreme, rata a fost de 2.0%, conform Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

În luna mai, cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației din zona euro a venit din partea energiei (+3,87 puncte procentuale, pp), urmată de alimente, alcool și tutun (+1,59 pp), servicii (+1,46 pp) și bunuri industriale non-energetice (+1,13).

O analiză Google asupra căutărilor legate de călătorii, realizată pe ultimii 3 ani, arată că românii și-au reluat intențiile de călătorie în străinătate și se orientează către destinațiile tradiționale. Topul destinațiilor din Uniunea Europeană este: Grecia, Bulgaria, Italia, Spania și Franța. Mai jos arătăm cum s-a modificat inflația față de sezonul de anul trecut.

Cu cât a crescut rata inflației în destinațiile preferate ale românilor?

Pentru a afla cum au crescut prețurile în destinațiile preferate ale românilor am folosit indicatorul de rată anuală a inflației. Aceasta arată modificarea nivelului prețurilor bunurilor și serviciilor de consum între luna curentă și aceeași lună a anului precedent.

În luna mai 2022 rata anuală a fost de:

  • 10,5% în Grecia;
  • 13,4% în Bulgaria;
  • 7,3% în Italia;
  • 8,5% în Spania;
  • 5,8% în Franța.

Mai bine îți faci concediul în țară?

Nici România nu a fost ocolită de inflație, cu o *rată anuală a inflației (IAPC) pe mai 2022 de 12,4%, procentul din țara noastră depășind media UE de 8,8%.

Citiți și: GALERIE FOTO | Mykonos, insula exclusivistă a Greciei, unde poți mânca totuși cu 4 euro.

Grecia își face sanie din timpul verii

Vizitatorii străini se întorc pe insulele și la monumentele antice ale Greciei, sporind speranțele pentru industria turistică vitală după doi ani de agitație. Cu toate acestea, impactul inflației ridicate înseamnă că o revenire la normalitate ar putea fi încă departe.

Ministrul Turismului elen, Vassilis Kikilas, a estimat că Grecia ar putea „atinge" anul acesta cele 12 miliarde de euro de venituri din turism, așa cum au remarcat agenții instituționali de turism, conform unui interviu acordat ERT, citat de Hellenic news. În același timp, el a subliniat că este foarte important să existe o creștere cu 20% a cheltuielilor medii pe vizitator în țara noastră, cu tot ceea ce implică acest lucru pentru veniturile turiștilor.

Turismul reprezintă o cincime din economie și unul din cinci locuri de muncă, procente care sunt și mai mari în Corfu, scrie Reuters.

Sectorul a început să se redreseze anul trecut și se așteaptă ca acesta să continue să crească în următorii doi ani, potrivit băncii centrale a Greciei.

Bulgaria, afectată de lipsa turiștilor ruși și ucraineni

Invazia rusă în Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei vor frâna probabil creșterea economică a Bulgariei în acest an și vor menține inflația anuală în zona de două cifre, potrivit previziunilor macroeconomice ale Ministerului de Finanțe bulgar, notează Reuters.

Veniturile din turism ale țării vor fi, de asemenea, grav afectate, deoarece este puțin probabil ca turiștii ruși și ucraineni să viziteze anul acesta stațiunile sale estivale de la Marea Neagră.

Citiți și: Conducta care scapă Bulgaria de dependența de gazele rusești. De ce e importantă și pentru România.

Italia, cea profund lovită de pandemie

Italia s-a aflat în epicentrul celui de-al doilea cel mai mare focar de coronavirus (COVID-19), după China. Guvernul italian se așteaptă ca în acest an creșterea turismului să atingă un nivel similar celui existent înainte de izbucnirea pandemiei Covid-19, care afectează încă această țară, a declarat ministrul Turismului italian, Massimo Garavaglia, citat de Latin American News Agency.

Ministrul Turismului italian a precizat că se așteaptă ca până la sfârșitul anului 2022 să se ajungă la numărul de turiști din 2019 și chiar mai mult, în unele regiuni și localități din această națiune europeană.

Potrivit unui studiu recent, fiecare turist italian va cheltui aproape 300 de euro pentru excursii de weekend, 540 de euro pentru o vacanță de 3 până la 6 zile și 1.250 de euro pentru o vacanță de șapte sau mai multe zile. Dacă această prognoză este corectă, turismul din Italia va încasa circa 47 de miliarde de euro pentru economia acestei țări.

În Spania „până în prezent, inflația nu frânează cererea în vârful sezonului”

Spania se așteaptă ca numărul de turiști să ajungă la 90% din volumul de dinaintea pandemiei în sezonul estival, în condițiile în care nord-europenii vor scăpa de îngrijorările legate de presiunile inflaționiste și vor rezerva chiar mai multe călătorii decât în 2019, a declarat un înalt oficial din turism, notează Reuters.

„Până în prezent, inflația nu frânează cererea în vârful sezonului de vară”, a declarat secretarul de stat pentru turism al Spaniei, Fernando Valdes.

El s-a arătat încrezător că industria turismului într-una dintre cele mai vizitate țări din lume va avea un sezon înalt comparabil cu unii ani puternici de dinaintea pandemiei COVID-19. "Este o redresare solidă în condiții dificile", a spus el.

În același timp, rezervările pentru lunile iulie și august au atins deja 90% din nivelurile din 2019, potrivit datelor firmei de informații de piață ForwardKeys.

Franța, mai puțin afectată economic

Franța este cea mai vizitată țară din lume, ceea ce face ca turismul să fie un sector important în economie. În comparație cu țările de același nivel, economia franceză a rezistat relativ bine crizei economice, conform Focus Economics.

Citiți și: Un oraș francez le cere din nou locuitorilor să poarte mască în transportul public.

*Acest procent a fost calculat folosind indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), un set de indici ai prețurilor de consum din UE. IAPC este conceput în principal pentru evaluarea stabilității prețurilor în zona euro și a convergenței evoluției prețurilor în UE, dar și pentru comparații ale inflației la nivel european.

* În România, Institutul Național de Statistica folosește ca metodologie indicii prețului de consum (IPC), care acoperă cheltuielile monetare de bunuri și servicii pentru consumul final, pentru toate tipurile de gospodării rezidente, cu excepția gospodăriilor instituționale, în scopul de a oferi o imagine cât mai relevantă și precisă a inflației. IPC poate fi privit ca o metodă de măsurare, în linii mari, a prețurilor unui model de cheltuieli fixe. Conform acestei metodologii, România a avut o inflație în luna mai de 14,5%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri